Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το λευκό κρασί κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των Αμερικάνων

Το λευκό κρασί οδηγεί την αγορά οίνου της Αμερικής, αφού φαίνεται ότι το καταναλωτικό κοινό των ΗΠΑ έχει αποκτήσει μια νέα αγαπημένη επιλογή, και έχει απαρνηθεί το παραδοσιακά λατρεμένο του κόκκινο, με την πρόεδρο του οργανισμού ανάλυσης των τάσεων κατανάλωσης κρασιού Wine Market Council, Liz Thach, να τονίζει την αποστροφή προς τα ισχυρά ερυθρά, που σταδιακά χάνουν την αίγλη τους.

Τα κόκκινα κρασιά αποτελούσαν επί τρεις δεκαετίες την δημοφιλέστερη επιλογή παγκοσμίως, όμως τα λευκά φαίνεται να είναι η προτίμηση της νέας γενιάς, ενώ οι τάσεις στην αμερικανική διατροφή και η άνοδος των κοκτέιλ με βάση τον οίνο έχουν επίσης συμβάλλει στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Αποκαλυπτικά της κατάστασης είναι και τα δεδομένα της ερευνητικής εταιρείας NIQ, από τα οποία προκύπτει ότι σε μια περίοδο 52 εβδομάδων με καταληκτική ημερομηνία τον φετινό Μάιο το λευκό κρασί συνέβαλλε στο 49,2% του συνολικού όγκου επιτραπέζιων κρασιών στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ στις τελευταίες 4 εβδομάδες της έρευνας άγγιξε το 50,5% ξεπερνώντας τα κόκκινα και τα ροζέ.

Όσον αφορά την αξία των πωλήσεων, τον τελευταίο χρόνο το λευκό κρασί ήταν το μόνο που είχε ανοδική τάση και αυξήση κατά 0,3%, ενώ τις τελευταίες 4 εβδομάδες της έρευνας είχε την μικρότερη μείωση, της τάξεως του 1,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη πτώση 6,6% των κόκκινων, 5% των ροζέ και 4% των αφρωδών κρασιών.

Την σταδιακή καθιέρωση επιβεβαιώνουν και οινοπαραγωγοί της Αμερικής με τον ιδρυτή και αμπελουργό της Καλιφορνέζικης Massican, Dan Petroski, να δηλώνει ότι τα τελευταία 15 χρόνια τα λευκά κρασιά είναι πιο αξιόπιστα και πιο οικονομικά, ενώ ο αντιπρόεδρος της επίσης Καλιφορνέζικης Scheid Family Wines, Heidi Scheid, δήλωσε πως ποικιλίες όπως οι Sauvignon Blanc και Pinot Grigio, είναι πιο προβλέψιμες από αντίστοιχες κόκκινες.

Από τις αρχές του 2000 την τάση προς το λευκό κρασί οδηγεί η ζήτηση για αφρώδες οίνο, αλλά και η αναβίωση κλασικών κοκτέιλ, όπως το Aperol Spritz και το French 75, με έρευνα της NIQ να δείχνει πως το 23% των καταναλωτών ηλικίας από 18 μέχρι 34 ετών προτιμάει να πιει αφρώδη κρασιά, ενώ το 53,8% έχει ως αγαπημένο ποτό κάποιο κοκτέιλ με βάση τον οίνο, όπως η sangria και το spritz, με την Thach να ενθαρρύνει, μάλιστα, τα οινοποιεία να τα συμπεριλάβουν στους καταλόγους τους.

Η αλλαγή στις προτιμήσεις των Αμερικάνων ενδέχεται να έχει αντίκτυπο και σε άλλες αγορές, με τους καταναλωτές να εξετάζουν νέες επιλογές, ωθούμενη από καινοτόμες συνταγές και την αναζήτηση μιας υγιεινότερης ζωής.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Η Δυτική Μακεδονία περνά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, καθώς η Καστοριά φιλοξενεί την εναρκτήρια διεθνή συνδιάσκεψη του EnoGastroDEST, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τον οινικό και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...