Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κόκκινο κρασί και το τυρί μπορεί να αποτρέψουν την γνωστική «έκπτωση»

Η κατανάλωση τυριού και κόκκινου κρασιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.

Η μελέτη, του αμερικανικού πανεπιστημίου που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease, διαπίστωσε ότι ένα καθημερινό ποτήρι κόκκινο καθημερινά, καθώς και η κατανάλωση τυριού και ένα εβδομαδιαίο γεύμα αρνιού, βοήθησαν στη μείωση του κινδύνου άνοιας λόγω των επιπέδων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο, που τον προστατεύουν από την βλάβη.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αϊόβα διεξήχθη σε 1.800 Βρετανούς από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, ηλικίας 46 έως 77 ετών, διαπίστωσε ότι το πολύ αλάτι ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας για την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία, αλλά μια ημερήσια δόση κρασιού και τυριού βοήθησε.

Κατανάλωση φαγητού

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη — επιλεγμένοι από εμπεριστατωμένες γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες — ρωτήθηκαν για την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, αποξηραμένων φρούτων, ωμά λαχανικά και σαλάτας, μαγειρευτά λαχανικά, λιπαρά ψάρια, άπαχο ψάρι, επεξεργασμένο κρέας, πουλερικά, μοσχάρι, αρνί , χοιρινό, τυρί, ψωμί, δημητριακά, τσάι και καφές, μπύρα και μηλίτης, κόκκινο κρασί, λευκό κρασί και σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά.

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν ένα τεστ υγρής νοημοσύνης (FIT) από το 2006 έως το 2010 και ξανά σε δύο αξιολογήσεις παρακολούθησης από το 2012 έως το 2013 και το 2015 έως το 2016.

Το τυρί αποδείχθηκε ότι είναι η πιο προστατευτική τροφή ενάντια στα γνωστικά προβλήματα που σχετίζονται με τη ζωή, ακόμη και αργότερα στη ζωή. Επιπλέον, τα καθημερινά ποτήρια αλκοόλ, ιδιαίτερα κόκκινου κρασιού, και αρνιού που καταναλώνονταν εβδομαδιαίως –αν και όχι άλλα κόκκινα κρέατα– βρέθηκε ότι βελτιώνουν τη μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία.

Το αλάτι βρέθηκε ότι είναι το χειρότερο προϊόν για κατανάλωση, με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ να αυξάνεται σημαντικά όταν καταναλώνεται σε υψηλά επίπεδα.

Δοκιμές

Ο Δρ Auriel Willette, επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Τροφίμων και την Ανθρώπινη Διατροφή, δήλωσε: «Ενώ λάβαμε υπόψη αν αυτό οφείλεται μόνο στο τι τρώνε και πίνουν οι εύποροι, απαιτούνται τυχαίες κλινικές δοκιμές για να καθοριστεί εάν κάνουμε εύκολες αλλαγές στο Η διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας με σημαντικούς τρόπους».

Ο υποψήφιος διδάκτορας νευροεπιστήμης Brandon Klinedinst πρόσθεσε ότι γενετικοί παράγοντες θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, αλλά ότι «οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο και τη γνωστική έκπτωση συνολικά».

Είπε: «Ίσως η ασημένια σφαίρα που ψάχνουμε να αναβαθμίζει τον τρόπο που τρώμε. Η γνώση του τι συνεπάγεται αυτό συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση της νόσου του Αλτσχάιμερ και στη θέση αυτής της ασθένειας σε αντίστροφη τροχιά».

Πηγή: thedrinkbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το έργο HEVA - Ήρωες της ηφαιστειακής γεωργίας της Ευρώπης φτάνει στο τέλος της: τρία χρόνια μετά την ανάκαμψη από τον Covid, η εκστρατεία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Περισσότερα από 200 αφρώδη και γλυκά κρασιά, ελληνικά και ξένα, θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Αφρός & Νέκταρ» που πρόκειται...

REPORTS

Μεταξύ της αυξημένης πρόσβασης σε μια αγορά της Νότιας Αμερικής που πλήττεται από τον πληθωρισμό και του ανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς σε έναν ιδιαίτερα...

REPORTS

Το πάρτι των Beaujolais Nouveau ξεκινά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όπως επιτάσσει η παράδοση. Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου όπου εκατομμύρια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...