Η οινοποιητική επιχείρηση από την Ιερισσό Χαλκιδικής, έχοντας αφήσει πίσω της τα απόνερα, που της κληροδότησε η αλλαγή στο management, κάνει τα πρώτα βήματα για τον επαναπροσδιορισμό της στην αγορά και βάζει στη «βιτρίνα» της το Λημνιό και το Βιδιανό, δίπλα στο Sauvignon Blanc, με το οποίο έχει καθοριστεί, μέχρι σήμερα, η γαλλική του… χροιά.
«Από το βιδιανό είχαμε μια πειραματική οινοποίηση πέρυσι, με πρώτη ύλη από τη σοδειά του 2023. Ουσιαστικά, όμως, η πρώτη κυκλοφορία του είναι φέτος, με σταφύλια από τον τρύγο του 2024. Αντίστοιχα, από το Λημνιό, φέτος εμφιαλώθηκε η σοδειά του 2022 και απέσπασε χρυσό μετάλλιο στους διαγωνισμούς οίνου Θεσσαλονίκης και Βερολίνου, ενώ είχε προηγηθεί μια ακόμη, από τον τρύγο του 2021», είπε στην Agrenda ο Θωμάς Κοντοπός, οινολόγος, σύμβουλος οινολογίας του Κτήματος Agrovision, τονίζοντας πως «πρόκειται για μικρές παραγωγές, οι οποίες για κάθε μια ετικέτα δεν θα ξεπεράσουν τις 1500 έως 1800 φιάλες».
Η κρητική λευκή ποικιλία έχει φυτευτεί στην Ιερισσό, σε έναν αμπελώνα περίπου 5 στρέμματα και, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, έχει προσαρμοστεί πολύ καλά, ενώ ανάλογη έκταση καλύπτει και το Λημνιό, η ερυθρή ποικιλία με τη μεγάλη ιστορική παράδοση στη Χαλκιδική.
Η επένδυση στις δύο ποικιλίες όμως θα έχει και συνέχεια. «Υπάρχει ένα project το οποίο είναι ακόμη υπό συζήτηση και δεν μπορούμε να πούμε πολλά. Ωστόσο έχουμε σκοπό, γενικά το οινοποιείο μας όπως είπαμε να αλλάξει φιλοσοφία και θέλουμε να εστιάσουμε κυρίως στις ελληνικές ποικιλίες Βιδιανό και Λημνιό», σημειώνει η Αναστασία Χατζή, επίσης, οινολόγος στο Κτήμα Agrovision.
Στο πλαίσιο αυτό έχει γίνει αίτηση για αναδιάρθρωση του αμπελώνα σε ένα του τμήμα, προκειμένου να αντικατασταθούν ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και λίγο Pettit Verdo, από Sauvignon Blanc, Λημνιό και Βιδιανό, κάτι που, εκτός απροόπτου, θα συμβεί μέσα στο 2025.
Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ετικέτες του οινοποιείου, το οποίο φέτος θα έχει μια συνολική παραγωγή κοντά στις 28.000 φιάλες, υπάρχει το «Ιερίς Οίνος», το οποίο, επίσης, έχει επαναπροσδιοριστεί και πλέον το χαρμάνι του είναι ισομερώς κατανεμημένο μεταξύ Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc, με 12 μήνες παραμονή σε βαρέλι.
Η γκάμα συμπληρώνεται από τη σειρά «20», που απαρτίζεται από ένα λευκό μονοποικιλιακό Sauvignon Blanc, ένα blend ροζέ από Syrah και Cabernet Sauvignon και ένα κόκκινο χαρμάνι από Merlot με Cabernet Sauvignon, με 12 μήνες βαρέλι. «Έχουμε και τη σειρά Αμμουλιανή, η οποία άλλαξε πλέον ετικέτα και έχει γίνει Ammos Liani και αποτελείται από ένα λευκό με μοσχάτο Αλεξανδρείας, το ροζέ με Merlot και Pettit Verdo και το ερυθρό, που είναι μια σύνθεση με Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot και Pettit Verdo», περιγράφει η 26χρονη οινολόγος και σημειώνει ότι «φέτος, έπειτα από τρία χρόνια, επανεμφανίζεται και το My Queen, ένα ημίγλυκο κρασί από Merlot και Petite Verdot».
Το κτήμα Agrovision έχει προχωρήσει και φέτος σε βύθιση από 60-70 φιαλών από το λευκό και το ροζέ της σειράς «20» και από το ερυθρό «Ιερίς Οίνος», σε βάθος 20 -25 μέτρων, σε θαλάσσια τοποθεσία μεταξύ Ουρανούπολης και Αμμουλιανής, τα οποία προορίζονται για συλλέκτες.
