Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την ένδειξη «κρασί» για μη αλκοολούχα ποτά σχεδιάζει το Ηνωμένο Βασιλείο

Αλλαγές περί νομικού ορισμού του κρασιού ετοιμάζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση για επιλογές χαμηλής ή και μηδενικής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Οι ισχύοντες κανονισμοί αναφέρουν πως τα περισσότερα κρασιά πρέπει να έχουν αλκοολικό βαθμό κατ’όγκο τουλάχιστον 8,5% για να επισημαίνονται ως τέτοια σε καταστήματα λιανικής και αντίστοιχα μπαρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχουν μόνο, μερικές εξαιρέσεις για τα κρασιά που παράγονται σε ορισμένες περιοχές, τα οποία πρέπει να έχουν μόνο 4,5% αλκοολικό βαθμό, ώστε να μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως κρασί.

Οτιδήποτε κάτω από αυτό το επίπεδο πρέπει να πωλείται ως «ποτό με βάση το κρασί», γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.

Αυτοί οι κανόνες ονομασίας που κληρονομήθηκαν από την ΕΕ, δεν ισχύουν για άλλες κατηγορίες ποτών. Για παράδειγμα, τα ποτά με αλκοολικό βαθμό 0% και 0,5% μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο ως μπύρα ή μηλίτης.

Εν συνεχεία, μετά από δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να μειώσει τον ελάχιστο αλκοολικό τίτλο για όλα τα κρασιά στο 0%. Αυτό θα επιτρέψει τις επιλογές χωρίς αλκοόλ να διατεθούν στην αγορά ως κρασί για πρώτη φορά.

Η κυβέρνηση είπε ότι το Brexit παρουσιάζει μια «μοναδική ευκαιρία» για την αναθεώρηση των «υπερβολικά περίπλοκων» κανονισμών της εποχής της ΕΕ που διέπουν το εμπόριο κρασιού.

Η Wine & Spirit Trade Association (WSTA), ένας βιομηχανικός όμιλος, προσφέρθηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για νέους κανόνες επισήμανσης προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ποτών είναι πλήρως ενημερωμένοι.

Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου μεταρρυθμίσεων που εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) μετά από δημόσια διαβούλευση. Οι μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταργήσει επίσης, την απαίτηση για τα εισαγόμενα κρασιά να αναγράφουν διεύθυνση εισαγωγέα στην ετικέτα. Αυτό αφαιρεί μεγάλη γραφειοκρατία για τον κλάδο, γεγονός άξιο εορτασμού από τους εισαγωγείς όσο και από τους λιανοπωλητές.

Η γενική επισκευή θα τερματίσει επίσης την υποχρεωτική χρήση πώματος σε σχήμα μανιταριού και θηκών αλουμινίου σε μπουκάλια αφρώδους οίνου, μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση των «περιττών απορριμμάτων και του κόστους συσκευασίας για τις επιχειρήσεις».

Οι κανόνες που διέπουν τα σχήματα των μπουκαλιών έχουν επίσης καταργηθεί, ενώ θα καταργηθεί και η απαγόρευση ανάμειξης εισαγόμενων κρασιών.

Εν τω μεταξύ, θα επιτρέπεται στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) για κρασιά που παράγονται με υβριδικές ποικιλίες σταφυλιού.

«Αυτό θα αυξήσει την ανθεκτικότητά τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες και θα προσφέρει περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Defra.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WSTA, Miles Beale, δήλωσε: «Η κατάργηση των περιοριστικών κανόνων για την επισήμανση των εισαγωγέων θα μειώσει σημαντικά τον αντίκτυπο μετά το Brexit από την ανάγκη να έχουμε μια μοναδική ετικέτα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τέλος, πρόσθεσε ότι η ύπαρξη μιας κοινής ετικέτας τόσο για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ θα «διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ελκυστική αγορά προορισμού και θα υποστηρίξει τον στόχο να συνεχίσουν οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν πρόσβαση στην ευρύτερη δυνατή επιλογή κρασιού από όλο τον κόσμο».

«Σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τα απορρίμματα συσκευασίας, οι αλλαγές στους κανόνες συσκευασίας θα είναι καλές για τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και τους καταναλωτές», δήλωσε ο Beale.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

REPORTS

Το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες προβλέψεις για τον τρύγο του 2024, ο οποίος επηρεάζεται από συγκεκριμένες κλιματολογικές...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...