Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά στο επίκεντρο του συνεδρίου του OIV

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του πρόσφατου συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Άμπελου και Οίνου (OIV) στην Ντιζόν, βρέθηκε για ακόμα μια φορά το θέμα των απαλκοολομένων οίνων, με περισσότερη έμφαση να δίνεται στις τεχνικές και ιδεολογικές πλευρές του ζητήματος.

Ειδικότερα, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μη αλκοολούχων κρασιών, όπως η καλιφορνέζικη BevZero, θέλησαν να τονίσουν ότι δεν είναι εχθροί της βιομηχανίας, αλλά φέρνουν έναν αέρα ανανέωσης που ανταποκρίνεται στην ζήτηση των νέων, κυρίως, καταναλωτών για οίνους με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων της BevZero, Irem Eren, η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα, όπως τα κρασιά με περιεκτικότητα μικρότερη από 0,5% που παράγει η εταιρεία με έδρα την οινοπαραγωγική περιοχή Sonoma, οδηγείται, κυρίως, από θρησκευτικούς, κοινωνικούς και υγειονομικούς παράγοντες, γεγονός που είναι έκδηλο και από κινήματα όπως το Dry January και το Shake up your October που παρακινούν όσους συμμετέχουν να απέχουν από την κατανάλωση αλκοόλ.

Αυτό ήθελε να μεταδώσει η Eren κατά την διάρκεια της ομιλίας στα πλαίσια του συνεδρίου του OIV, τονίζοντας ότι τα μη αλκοολούχα κρασιά δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια απάντηση στις τάσεις της αγοράς και πως δεν θέτουν ζητήματα για την αξία των κρασιών που παράγονται με παραδοσιακές μεθόδους. Εντούτοις, την άποψη της δεν συμμερίστηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, με τον Zafer Chaoui, παραγωγό από τον φημισμένο οίκο από τον Λίβανο, Chateau Ksara, να αναφέρει ότι η παρούσα ισορροπία στα αλκοολούχα κρασιά είναι η ιδανική, και να παρουσιάζεται αρνητικός απέναντι στα νέα προϊόντα.

Σε συνέχεια των δηλώσεων της η Eren υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία για τους οίνους χωρίς αλκοόλ είναι να πείσει τους ειδικούς και το κοινό ότι δεν υστερούν σε ποιότητα έναντι των παραδοσιακών κρασιών, ακόμα και αν η διαδικασία αφαίρεσης του αλκοόλ απαιτεί την προσθήκη αρωμάτων, τανίνων και άλλων στοιχείων προκειμένου να μην υπάρξει αντίκτυπος στην γεύση και την υφή τους. Το ενδιαφέρον γύρω από την συγκεκριμένη κατηγορία οίνων δεν έχει περάσει απαρατήρητο και από μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως η LVMH, που πρόσφατα πήρε την απόφαση να επενδύσει στην παραγωγή μη αλκοολούχων κρασιών, ενώ η αυξημένη ζήτηση τους έχει αναγκάσει τον OIV να προβλέψει ότι το μερίδιο τους στην παγκόσμια παραγωγή, που αυτή τη στιγμή είναι μόλις στο 0,5%, θα ανέλθει στο 4-5% τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο OIV εδώ και αρκετό καιρό αναζητά την χρυσή τομή στην εφαρμογή μιας νομοθεσίας που διέπει την παραγωγή και την προώθηση των συγκεκριμένων οίνων, με μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτελεί η διάκριση μεταξύ των μη αλκοολούχων κρασιών και των αφεψημάτων με βάση το κρασί. Το τελευταίο διάστημα η ΕΕ έχει αρχίσει να βλέπει με καλύτερο μάτι την αναγνώριση των συγκεκριμένων προϊόντων ως κρασί, και τα 50 μέλη του OIV οφείλουν να συμφωνήσουν σχετικά με τους κανονισμούς που θα καθορίζουν τις μεθόδους παραγωγής που θα επιτρέπουν την αναγνώριση τους ως αυθεντικούς οίνους.

Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, η επέκταση των μη αλκοολούχων οίνων στην αγορά είναι περισσότερο θέμα χρόνου και φαντάζει αναπόφευκτη εν μέσω τάσεων που προωθούν την μετριοπαθή κατανάλωση.

Πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...

REPORTS

Το οινοποιείο Bodegas Faustino, που εδρεύει στο Oyón, στην καρδιά της περιοχής Rioja Alavesa της Ισπανίας, απέσπασε το διεθνές βραβείο Best Of Wine Tourism...

REPORTS

Ο Γάλλος μεγιστάνας François Pinault, μέσω της οινικής του εταιρείας Artémis Domaines, ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία ενός νέου κτήματος στη Βουργουνδία με το όνομα...

REPORTS

Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τιμώντας μια πορεία που συνδέει την ελληνική...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...

REPORTS

Η διεθνής εμπορική δραστηριότητα του κρασιού υποχώρησε αισθητά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία τελωνείων που ανέλυσε ο ισπανικός οργανισμός OIVE...