Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το επαναστατικό κρασί της Τοσκάνης ακούει στο όνομα Tignanello

Ήταν το 1971, από τον ασβεστολιθικό και βραχώδη ασβεστόλιθο της Τοσκάνης στην καρδιά του Chianti Classico, μισή ώρα οδικώς από τη Φλωρεντία, όταν χωρίς ιδιαίτερο καλωσόρισμα ή ανακοινώσεις, γεννήθηκε το «τρομερό παιδί» των Super Tuscan.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Κανείς δεν περίμενε τίποτα εκτός από το συνηθισμένο κρασί. Κανείς εκτός από ένα άτομο: τον Marchese Piero Antinori, ο οποίος ήξερε ότι κάτι εξαιρετικό ωριμάζει στα βαρέλια του.

«Ελπίζαμε, σκεφτήκαμε, ξέραμε ότι είχαμε ένα υπέροχο κρασί στα ολοκαίνουργια δρύινα βαρέλια μας και ήξερα ότι το όνομα Tignanello ήταν δύσκολο να προφερθεί για την ξένη αγορά, αλλά ήμουν πεπεισμένος ότι ήταν καλό. Είχαμε ένα κρασί που είχε σκοπό να αλλάξει τους κανόνες, ξεκινώντας μια νέα σεζόν για το οινοποιείο μας, για την οικογένειά μου και για την Τοσκάνη», ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του.

Αυτό, με λίγα λόγια, λέει τα τελευταία χρόνια ο Piero Antinori. Και η προσωπική του ιστορία για ένα από τα κρασιά που άλλαξε για πάντα την ιταλική οινική σκηνή μπορεί να διαβαστεί στο βιβλίο του «Tignanello a Tuscan Story», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Feltrinelli.

Το Tignanello ήταν ένα επαναστατικό κρασί, το αποτέλεσμα μιας σιωπηλής επανάστασης που διεξήγαγε ο Marchese Piero: πρώτα παλαίωσε το Chianti Classico του σε γαλλικά βαρέλια, μετά απαλλάχτηκε από τις δύο λευκές ποικιλίες από το μείγμα (Malvasia και Trebbiano), εισάγοντας το όνομα του αμπελώνα Tignanello και τέλος προσθέτοντας ένα ποσοστό Cabernet Sauvignon (15%), Cabernet Franc (5%) και Sangiovese (80%).

 

Η φόρμουλα του Tignanello

«Μας πήρε μερικά χρόνια για να φτάσουμε στην τελική φόρμουλα, η οποία τελικά οριστικοποιήθηκε με το vintage του 1978», είπε ο Antorini, αν και μέχρι τότε, το Tignanello δεν μπορούσε πλέον να εμφανίζει το λογότυπο του μαύρου κόκορα της ονομασίας Chianti Classico.

Ωστόσο, ήταν τέτοια η επιτυχία αυτού του επιτραπέζιου κρασιού που σχεδόν κάθε οινοποιείο στην Τοσκάνη άρχισε να παράγει το δικό του κρασί τύπου «Super Tuscan» σύμφωνα με το μοντέλο του Tignanello.

Το Tignanello είναι ένα άλογο που κερδίζει χρόνο με το χρόνο: απλά ασταμάτητο, χάρη στην αξιόπιστη ποιότητά του, την ομαλή και στρογγυλή βελούδινη πινελιά του και την τιμή (σήμερα γύρω στα 100 € στα ράφια) που δεν έγινε ποτέ σε εικασίες. Ως αποτέλεσμα, το Tignanello αγαπιέται από σομελιέ, γνώστες και τακτικούς λάτρεις του κρασιού.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

REPORTS

Το πρόγραμμα Natura Nostra λειτουργεί σαν ένας αργός παλμός ζωής μέσα στους ιστορικούς αμπελώνες της Καμπανίας, επαναφέροντας τη βιοποικιλότητα μέσα από φυτεύσεις και συλλογική...

REPORTS

Η Wine Paris 2026 θα πραγματοποιηθεί από τις 9 έως τις 11 Φεβρουαρίου στη γαλλική πρωτεύουσα, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 6.000 εκθέτες από 60 χώρες,...

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...