Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ενεργειακό αποτύπωμα βάζει το κρασί στο καλάθι του καταναλωτή

Την τάση των καταναλωτών να δίνουν ιδιαίτερη σηµασία στις ετικέτες και να επιλέγουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, έρχεται να αξιοποιήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών σε συνεργασία µε τον ΕOΣ Σάµου

Την τάση των καταναλωτών να δίνουν ιδιαίτερη σηµασία στις ετικέτες και να επιλέγουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, έρχεται να αξιοποιήσει το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, που ήδη βρίσκεται σε συνεργασία µε τον ΕOΣ Σάµου, σχεδιάζοντας ένα ειδικό πρότυπο, που θα πιστοποιεί το ενεργειακό αποτύπωµα του κρασιού, από την παραγωγή των πρώτων υλών µέχρι και την οινοποίηση και τα απόβλητα που προκύπτουν.

Η σήµανση αυτή, ήδη εφαρµόζεται στο εξωτερικό, σε µία ευρεία γκάµα προϊόντων τα οποία αποκτούν πρόσθετη υπεραξία, αφού αναδεικνύεται πέραν των χαρακτηριστικών ποιότητας η µικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

«Είναι µια τάση που θα ισχύει σε όλα τα προϊόντα. Ήδη εφαρµόζεται στο εξωτερικό. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις τελευταίες εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα φέρει αυτά τα πρότυπα σε όλα τα προϊόντα», ανέφερε ο κύριος µελετητής του προγράµµατος, ο χηµικός µηχανικός και οινολόγος ∆ηµήτρης Βελισαρίου.

«Η σήµανση θα έχει τη µορφή της ενεργειακής κλάσης των λαµπτήρων, και θα αποτυπώνει την ενέργεια που καταναλώθηκε και τα αέρια θερµοκηπίου που εκλύθηκαν, σε όλο το κύκλο ζωής της καλλιέργειας, από τον αµπελώνα µέχρι και τη διαδικασία οινοποίησης, υπολογίζοντας τα απόβλητα που παράγονται, µέχρι και την ενέργεια που απαιτεί ο φελλός», τόνισε ο καθηγητής Βιολογικής Γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, Μπιλάλης ∆ηµήτρης. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, η νέα αυτή σήµανση θα µπορεί να δώσει πληροφορίες στους καταναλωτές, αντικαθιστώντας άλλα πρότυπα, όπως το «organic» και το «Rainforest».

Το πρότυπο θα αφορά όλα τα συστήµατα διαχείρισης της καλλιέργειας, ενώ θα αποτελέσει σηµαντικό κριτήριο σύγκρισης ανάµεσα σε δύο ίδια προϊόντα. «Ένα µεγάλο οινοποιείο, εξαιτίας των σύγχρονων µεθόδων που ακολουθεί και της µεγαλύτερης κλίµακας καλλιέργειας, αναµένεται πως θα έχει καλύτερες επιδόσεις από ένα µικρό οινοποιείο. Συνεπώς, ανάµεσα σε δύο ίδια κρασιά βιολογικής γεωργίας, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος θα αποτελέσει κριτήριο σύγκρισης για τον καταναλωτή», ανέφερε ο Βελισαρίου.


Τα διεθνή πρότυπα αειφορίας, η βάση του προτύπου
για το περιβαλλοντικό αποτύπωµα της οινοποίησης

Ο ΕΟΣ Σάµου, φαίνεται πως έδωσε σηµαντική κατευθυντήρια γραµµή, για την εκτέλεση της µελέτης του Γεωπονικού, καθώς θεωρείται από τις πιο δραστήριες ενώσεις παραγωγών, µε µεγάλο αριθµό µελών και πολλά κρασιά µε µοναδικά και ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Ο ΕΟΣ Σάµου, από τις πιο οργανωµένες ενώσεις παραγωγών, έχει αξία, υπάρχει η δυνατότητα και δίνει το ερέθισµα στον παραγωγό να έρθει σε επαφή µε ένα νέο σύστηµα πιστοποίησης, δίνοντας υπεραξία στο τελικό του προϊόν. Παράλληλα, εκτός από τον συνεταιρισµό, κι άλλες δύο επιχειρήσεις διεξάγουν παρόµοια µελέτη για µια αντίστοιχη συνεργασία», επεσήµανε ο ∆ηµήτρης Βελισαρίου. Τα διεθνή πρότυπα ISO 14001/2015, 14040 και 14025, αλλά και ιδιωτικά πρότυπα δασικής αειφορίας, θα αποτελέσουν τη βάση του προτύπου του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος της οινοποίησης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς ολοκληρώνεται ο τρύγος, η φροντίδα του αμπελώνα παραμένει κρίσιμη. Ο περονόσπορος, μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του αμπελιού, μπορεί να παραμείνει ενεργός...

REPORTS

Ο τρύγος 2025 του Οινοποιείο Λυραράκη ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η χρονιά, που δοκίμασε την αντοχή τόσο της γης όσο και των ανθρώπων της, χαρακτηρίστηκε από...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...