Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το διαζύγιο της Μεταξά με τον ΕΟΣ Σάμου και οι αγορές σταφυλιού από παραγωγούς

Nέα δεδομένα για τον Συνεταιρισμό της Σάμου και τις παραγωγικές ισορροπίες του νησιού φέρνει η απόφαση της ποτοποιίας Μεταξά να διακόψει την συνεργασία που διατηρούσε με τον φορέα. Το δρόμο για κινήσεις αυτού του χαρακτήρα άνοιξε η άρση της αναγκαστικότητας, η οποία προέκυψε μετά την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία καταδίκαζε την υποχρεωτική εγγραφή των αμπελουργών του νησιού στον συνεταιρισμό, για να ακολουθήσει η κοινή υπουργική απόφαση του 2016 που καταργούσε το δικαίωμα της ΕΟΣ Σάμου στην αναγκαστικότητα.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Αυτή τη φορά, το δικαίωμα ελεύθερης προμήθειας σταφυλιού και παραγωγής οίνου στο νησί του Αιγαίου έρχεται να εκμεταλλευθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η ποτοποιία Μεταξά. Προς αυτή την κατεύθυνση προχωράει στην παραγωγή κρασιού στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου Βακάκη, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα της οινοποιίας Cavino με έδρα το Αίγιο, η οποία επίσης προχώρησε σε συνεργασία με τον οινοποιό Νίκο Βακάκη, ο οποίος παράγει φασόν για λογαριασμό της το Samos Vin Doux, το οποίο διαθέτει στη Lidl Ελλάς.

Από την πλευρά της η ποτοποιία Μεταξά θα οινοποιεί στις εγκαταστάσεις του Βακάκη, Samos Vin Doux, το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τη δημιουργία του διάσημου brandy, Μetaxa.

Η έναρξη απευθείας συνεργασιών με τους παραγωγούς

Ένα ακόμα στοιχείο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι ότι η ποτοποιία που ανήκει στην πολυεθνική Remy Cointreau διακόπτει ταυτόχρονα και την προμήθεια σταφυλιού από τον ΕΟΣ Σάμου. Πλέον, έχει επιλέξει να προμηθεύεται το μοσχάτο Σάμου, συνάπτοντας συνεργασίες απευθείας με αμπελοπαραγωγούς στο νησί. Με αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος και επικοινωνήσαμε μαζί τους, η ποτοποιία θα είναι σε θέση να ελέγξει ακόμα καλύτερα την ποιότητα του σταφυλιού που θα αγοράζει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ η Μεταξά προμηθεύτηκε ορισμένες ποσότητες μοσχάτου Σάμου από τον συνεταιρισμό του νησιού στη διάρκεια του 2021, στη συνέχεια υπήρξε διαφωνία ως προς την τιμή αγοράς με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νεότερη παραγγελία και την εταιρεία να κινείται πλέον αυτόνομα, συνάπτοντας επιμέρους συμφωνίες με παραγωγούς. Η συνεργασία των δύο πλευρών είχε ούτως ή άλλως μη δεσμευτικό χαρακτήρα, καθότι δεν υπήρχε σύμβαση που να ορίζει συγκεκριμένες ποσότητες ή συγκριμένο χρονικό διάστημα συνεργασίας. Έτσι, η ποτοποιία είχε την δυνατότητα δεδομένου ότι προμηθεύεται μοσχάτο και από άλλες περιοχές όπως η Λήμνος ή η Πάτρα, να παραγγέλνει από την ΕΟΣ Σάμου ανάλογα με τις ανάγκες που προέκυπταν ανά περίπτωση.

Iδιόκτητη έκταση με πειραματική παραγωγή για νέες ποιότητες Vin Doux

Ταυτόχρονα η ποτοποιία έχει αποκτήσει μικρή έκταση με αμπέλια στην περιοχή Βουρλιώτες της Σάμου, όπου έχει δημιουργήσει και επισκέψιμες εγκαταστάσεις στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της δραστηριότητας μέσω της Metaxa Academy. Aφετέρου αναπτύσσει περιορισμένες παραγωγές συμβατικού αλλά και βιολογικού μοσχάτου, τα οποία όπως πληροφορούμαστε θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για να προκύψουν και άλλες ποιότητες γλυκού κρασιού που θα χρησιμοποιηθούν για νέα προϊόντα υπό την ετικέτα Metaxa.

Οι παραπάνω κινήσεις αναμένεται να μεταβάλουν σημαντικά τις ισορροπίες στο νησί, εάν αναλογιστούμε ότι η ΕΟΣ Σάμου οινοποιεί περίπου το 90% του κρασιού στο νησί, ενώ το υπόλοιπο 10% οινοποιείται από ιδιώτες.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου...

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Σ’ άμεση ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνων Προέλευσης (EFOW), αφού «Η αγορά της Αμερικής δεν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...