Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την απάντηση στην κλιματική αλλαγή έχουν βρει οι οινοπαραγωγoί της ποικιλίας Monastrell

Την ώρα που η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων για τους οινοπαραγωγούς ανά την υφήλιο, η ισπανική ποικιλία Monastrell φαίνεται να προσαρμόζεται ιδανικά στις νέες συνθήκες. Συνδυάζοντας στοχευμένες κινήσεις και φυσικούς πόρους, η ένωση παραγωγών Spanish Monastrell Association στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας δείχνει να έχει βρει το «κλειδί» για την οινοπαραγωγή του μέλλοντος.

Τα οινοστάφυλλα Monastrell καλλιεργούνται σε πέντε ζώνες προέλευσης: την Alicante, την Almansa, την Bullas, την Jumilla, και την Yecla. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως εν αντιθέσει με άλλα αμπέλια που χάνουν σε σημαντικό βαθμό την οξύτητα και την πολυπλοκότητα τους όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, αυτά ωριμάζουν ακόμα καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες. Αντί, δηλαδή, να χάνουν την υφή τους μπορούν να δώσουν ισορροπημένα κρασιά ακόμα και σε περιοχές με θερμό κλίμα. Στις πέντε ζώνες προέλευσης οφείλεται το 50% της συνολικής παραγωγής κρασιού από την εν λόγω ποικιλία, και παρουσιάζεται μεγάλη διαφοροποίηση στις ετικέτες που μπορούν να δώσουν.

Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας τους, τους επιτρέπει να εκφράσουν το μοναδικό terroir κάθε ζώνης ξεχωριστά και να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων ειδών κρασιού, από νεαρά και ώριμα ερυθρά κρασιά μέχρι και πλούσια ροζέ

Άξιο αναφοράς είναι ότι τα Monastrell δεν πτοούνται ούτε από την λειψυδρία, αφού δείχνουν να προσαρμόζουν την ανάπτυξη τους ανάλογα με το διαθέσιμο νερό, και μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες μετριοπαθούς ξηρασίας. Στην προσαρμοστικότητα της ποικιλίας στην κλιματική αλλαγή έχουν συμβάλει εν πολλοίς και όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια του. Πολλοί αμπελουργοί που δραστηριοποιούνται εντός των πέντε ζωνών προστασίας, φέρνουν την καλλιέργεια τους προς το τέλος του χειμώνα, επεκτείνοντας των κύκλο ζωής των αμπελιών, επιτρέποντας τους να ωριμάσουν μετά την κορύφωση του καλοκαιριού, αποφεύγοντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι επιτυγχάνουν την παραγωγή πιο ισορροπημένων οίνων  χωρίς πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρων.

Πληροφορίες από Drinks Business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρχίσει να διεισδύει σε κάθε πτυχή του κόσμου του κρασιού, μεταμορφώνοντας έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα βασιζόταν κυρίως στην εμπειρία,...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ρόλος των κόμβων επανεξαγωγής θα παραμείνει κεντρικός στον τρόπο με τον οποίο το κρασί φτάνει στους...

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.