Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την απάντηση στην κλιματική αλλαγή έχουν βρει οι οινοπαραγωγoί της ποικιλίας Monastrell

Την ώρα που η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων για τους οινοπαραγωγούς ανά την υφήλιο, η ισπανική ποικιλία Monastrell φαίνεται να προσαρμόζεται ιδανικά στις νέες συνθήκες. Συνδυάζοντας στοχευμένες κινήσεις και φυσικούς πόρους, η ένωση παραγωγών Spanish Monastrell Association στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας δείχνει να έχει βρει το «κλειδί» για την οινοπαραγωγή του μέλλοντος.

Τα οινοστάφυλλα Monastrell καλλιεργούνται σε πέντε ζώνες προέλευσης: την Alicante, την Almansa, την Bullas, την Jumilla, και την Yecla. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως εν αντιθέσει με άλλα αμπέλια που χάνουν σε σημαντικό βαθμό την οξύτητα και την πολυπλοκότητα τους όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, αυτά ωριμάζουν ακόμα καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες. Αντί, δηλαδή, να χάνουν την υφή τους μπορούν να δώσουν ισορροπημένα κρασιά ακόμα και σε περιοχές με θερμό κλίμα. Στις πέντε ζώνες προέλευσης οφείλεται το 50% της συνολικής παραγωγής κρασιού από την εν λόγω ποικιλία, και παρουσιάζεται μεγάλη διαφοροποίηση στις ετικέτες που μπορούν να δώσουν.

Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας τους, τους επιτρέπει να εκφράσουν το μοναδικό terroir κάθε ζώνης ξεχωριστά και να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων ειδών κρασιού, από νεαρά και ώριμα ερυθρά κρασιά μέχρι και πλούσια ροζέ

Άξιο αναφοράς είναι ότι τα Monastrell δεν πτοούνται ούτε από την λειψυδρία, αφού δείχνουν να προσαρμόζουν την ανάπτυξη τους ανάλογα με το διαθέσιμο νερό, και μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες μετριοπαθούς ξηρασίας. Στην προσαρμοστικότητα της ποικιλίας στην κλιματική αλλαγή έχουν συμβάλει εν πολλοίς και όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια του. Πολλοί αμπελουργοί που δραστηριοποιούνται εντός των πέντε ζωνών προστασίας, φέρνουν την καλλιέργεια τους προς το τέλος του χειμώνα, επεκτείνοντας των κύκλο ζωής των αμπελιών, επιτρέποντας τους να ωριμάσουν μετά την κορύφωση του καλοκαιριού, αποφεύγοντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι επιτυγχάνουν την παραγωγή πιο ισορροπημένων οίνων  χωρίς πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρων.

Πληροφορίες από Drinks Business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

REPORTS

Ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers, μάστερ της πρόκλησης, ρίχνει αρκετές βόμβες στη βιομηχανία οίνου για να την ταρακουνήσει από την αδράνειά της και να την...

REPORTS

Μετά από ένα έντονο Σαββατοκύριακο συζητήσεων στην Εθνοσυνέλευση για το νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης του 2026, ο γαλλικός οινικός και ποτοβιομηχανικός τομέας αναστέναξε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...