Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την απάντηση στην κλιματική αλλαγή έχουν βρει οι οινοπαραγωγoί της ποικιλίας Monastrell

Την ώρα που η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων για τους οινοπαραγωγούς ανά την υφήλιο, η ισπανική ποικιλία Monastrell φαίνεται να προσαρμόζεται ιδανικά στις νέες συνθήκες. Συνδυάζοντας στοχευμένες κινήσεις και φυσικούς πόρους, η ένωση παραγωγών Spanish Monastrell Association στα νοτιοανατολικά της Ισπανίας δείχνει να έχει βρει το «κλειδί» για την οινοπαραγωγή του μέλλοντος.

Τα οινοστάφυλλα Monastrell καλλιεργούνται σε πέντε ζώνες προέλευσης: την Alicante, την Almansa, την Bullas, την Jumilla, και την Yecla. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τους είναι πως εν αντιθέσει με άλλα αμπέλια που χάνουν σε σημαντικό βαθμό την οξύτητα και την πολυπλοκότητα τους όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία, αυτά ωριμάζουν ακόμα καλύτερα υπό αυτές τις συνθήκες. Αντί, δηλαδή, να χάνουν την υφή τους μπορούν να δώσουν ισορροπημένα κρασιά ακόμα και σε περιοχές με θερμό κλίμα. Στις πέντε ζώνες προέλευσης οφείλεται το 50% της συνολικής παραγωγής κρασιού από την εν λόγω ποικιλία, και παρουσιάζεται μεγάλη διαφοροποίηση στις ετικέτες που μπορούν να δώσουν.

Ο πολυσύνθετος χαρακτήρας τους, τους επιτρέπει να εκφράσουν το μοναδικό terroir κάθε ζώνης ξεχωριστά και να αξιοποιηθούν για την παραγωγή διαφόρων ειδών κρασιού, από νεαρά και ώριμα ερυθρά κρασιά μέχρι και πλούσια ροζέ

Άξιο αναφοράς είναι ότι τα Monastrell δεν πτοούνται ούτε από την λειψυδρία, αφού δείχνουν να προσαρμόζουν την ανάπτυξη τους ανάλογα με το διαθέσιμο νερό, και μπορούν να αντέξουν σε συνθήκες μετριοπαθούς ξηρασίας. Στην προσαρμοστικότητα της ποικιλίας στην κλιματική αλλαγή έχουν συμβάλει εν πολλοίς και όσοι ασχολούνται με την καλλιέργεια του. Πολλοί αμπελουργοί που δραστηριοποιούνται εντός των πέντε ζωνών προστασίας, φέρνουν την καλλιέργεια τους προς το τέλος του χειμώνα, επεκτείνοντας των κύκλο ζωής των αμπελιών, επιτρέποντας τους να ωριμάσουν μετά την κορύφωση του καλοκαιριού, αποφεύγοντας τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι επιτυγχάνουν την παραγωγή πιο ισορροπημένων οίνων  χωρίς πολύ υψηλά επίπεδα σακχάρων.

Πληροφορίες από Drinks Business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...