Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα ποτά, να μη λέγονται κρασί λέει ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας

Η λέξη «κρασί» πρέπει να αφαιρεθεί από τα αμπελοοινικά προϊόντα χωρίς αλκοόλ, σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Γεωργίας.

«Ας φτιάξουμε μη αλκοολούχα ποτά, αλλά να μην τα λέμε κρασί», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Francesco Lollobrigida, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ετήσιας εμπορικής έκθεσης κρασιού της χώρας, Vinitaly, που πραγματοποιήθηκε στις 14-17 Απριλίου στην Βερόνα.

«Το κρασί μας αξίζει πάνω από 8 δισ. σε εξαγωγές και επιλέγεται στην εγχώρια αγορά γιατί εκφράζει ποιότητα και χαρίζει ασφάλεια. Το καλύτερο είναι να πίνεις με μέτρο, ποιοτικά προϊόντα και στη σωστή τιμή, για να δώσεις τη σωστή αξία στην εφοδιαστική αλυσίδα, από αυτούς που παράγουν σταφύλια μέχρι τους οινοποιούς, τους μεταποιητές και τους διανομείς. «Θέλουμε να δώσουμε ισορροπία και να δημιουργήσουμε πλούτο για το έθνος».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Ο υφυπουργός Γεωργίας, Patrizio Giacomo La Pietra, δήλωσε ότι η Ιταλία σημειώνει «πραγματικά μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την προώθηση της αγοράς κρασιού». Είπε επίσης ότι είναι «σαφές» ότι ο τομέας χρειάζεται στρατηγικές και η βιομηχανία κρασιού πρέπει «να αρχίσει να βρίσκεται γύρω από ένα τραπέζι» για να καταλάβει τι θα μπορούσε να γίνει ενάντια στη μείωση της κατανάλωσης και της παραγωγής. Αλλά, επιπλέον, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει «αύξηση της ποιότητας» και εκδηλώσεις όπως η Vinitaly θα βοηθούσαν να «περάσει αυτό το μήνυμα». Ο έτερος υφυπουργός Γεωργίας, Luigi D’Eramo, υπογράμμισε την υποστήριξη που πρέπει να δοθεί στον αμπελοοινικό τομέα, ο οποίος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Οι δηλώσεις Lollobrigida, έρχονται σε συνέχεια των σχεδίων που κυκλοφόρησαν πέρυσι για την τοποθέτηση προειδοποιήσεων για την υγεία στις ετικέτες των μπουκαλιών κρασιού στην Ιρλανδία, με τους παραγωγούς κρασιού να επικρίνουν επίσης τους νέους κανόνες. Επιπλέον, η Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV) και η Spirits Europe έχουν υποβάλει καταγγελίες για να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά των αμφιλεγόμενων σχεδίων της Ιρλανδίας για νέα νομοθεσία για την επισήμανση αλκοόλ.

Τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2022, προβλέπουν ότι στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών θα υπάρχουν προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Κάποιοι στον κλάδο του κρασιού υποστήριξαν ότι η προσθήκη τέτοιων προειδοποιήσεων συνδυάζει τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ με ηπατική νόσο και καρκίνο, κάτι που αποτελεί «προσβολή» για τους οινοπαραγωγούς, και η ιταλική οινοποιία έχει εξοργιστεί ιδιαίτερα από τα σχέδια του Δουβλίνου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Οι πρώτες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η Καλιφόρνια θα μπορούσε να βιώσει τη μικρότερη συγκομιδή της εδώ και τριάντα χρόνια. Μεταξύ εκριζώσεων, εγκαταλελειμμένων αμπελώνων και...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

REPORTS

Η γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσε στις 16 Δεκεμβρίου το διάταγμα υπ’ αριθμ. 2025-1221 στην Επίσημη Εφημερίδα, εισάγοντας σημαντικές τροποποιήσεις στο καθεστώς των μεμονωμένων συμπληρωματικών ποσοτήτων...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.