Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα νέα σταφύλια Μπορντό διατηρούν την «κλασική» γεύση

Τα κόκκινα χαρμάνια Μπορντό με ασυνήθιστες ποικιλίες σταφυλιών κρίθηκαν ότι διατηρούν την «τυπικότητά» τους σε μια νέα μελέτη που εξέτασε εναλλακτικές λύσεις αντί των παραδοσιακών σταφυλιών ως έναν τρόπο να βοηθηθούν οι οινοποιοί να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

Δύο επαγγελματικές κριτικές επιτροπές δοκίμασαν διαφορετικές εκδοχές ενός κλασικού κρασιού Μπορντό που περιείχε μία από πέντε ποικιλίες αμπέλου από τη νοτιοδυτική Γαλλία, μια διασταύρωση από τη δεκαετία του 1950 και ένα πορτογαλικό σταφύλι.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό OENO One, τα αποτελέσματα δεν έδειξαν σε γενικές γραμμές καμία σημαντική επίπτωση στην περιφερειακή «τυπικότητα» των κρασιών όταν τα νέα σταφύλια συμπεριλήφθηκαν σε ποσοστό έως και 30% του χαρμανιού.

«Η τυπικότητα του Μπορντό δεν επηρεάστηκε ποτέ δραστικά», έγραψαν οι ερευνητές, αν και το κλασικό χαρμάνι αναφοράς ήταν «το πιο τυπικό» από τα 11 κρασιά που δοκιμάστηκαν.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αυτή αποτελεί ένα βήμα προς την πιθανή εισαγωγή των πέντε μη αυτόχθονων ποικιλιών που μελετήθηκαν στο κλασικό χαρμάνι Μπορντό.

Μόνο ορισμένες ποικιλίες αμπέλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμπορικούς οίνους που φέρουν ονομασίες προέλευσης. Ωστόσο, οι οινοποιοί του Μπορντό πειραματίζονται με νέες ποικιλίες σταφυλιών ως έναν πιθανό τρόπο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τον τοπικό χαρακτήρα των κρασιών τους.

Πώς δοκιμάστηκαν τα κρασιά

Η τελευταία μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που εντόπισαν πέντε μη μπορντό ποικιλίες από 26 που έχουν γεύση παρόμοια με τα κλασικά σταφύλια του Μπορντό: Fer Servadou, Duras, Manseng Noir, Vinhão και Arinarnoa.

Αναλυτικότερα, αυτές οι πέντε ποικιλίες αναμείχθηκαν σε ένα κλασικό κρασί Μπορντό σε αναλογίες 10% και 30%, αναφέρει η μελέτη, στην οποία συμμετείχε ως αντίστοιχος συγγραφέας ο Marc Plantevin, του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (INRAE) της Γαλλίας.

Το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Cabernet Franc και το Petit Verdot ήταν τα «κλασικά» σταφύλια που αποτελούσαν το χαρμάνι.

Μια ομάδα 37 επαγγελματιών κριτών δοκίμασε τους 11 οίνους που προέκυψαν, συμπεριλαμβανομένου του οίνου αναφοράς, ενώ ακολούθησαν γευστικές δοκιμές με μια δεύτερη ομάδα 20 κριτών με μέση εμπειρία 18 ετών στο Μπορντό.

Παράλληλα, οι γευστικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο Château La Tour Carnet στο St-Laurent-Médoc, το οποίο διαχειρίζεται δύο αγροτεμάχια με πειραματικές ποικιλίες αμπέλου.

Η πρώτη ομάδα διαπίστωσε ότι η τυπικότητα των κρασιών του Μπορντό ελάχιστα άλλαξε, εκτός από το Vinhão όταν συμπεριλήφθηκε σε ποσοστό 30%.

Η δεύτερη κριτική επιτροπή διαπίστωσε ότι το Fer Servadou και τα υψηλότερα ποσοστά Manseng Noir ή Vinhão οδήγησαν σε σημαντική μείωση της τυπικότητας. Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν ότι αυτό πρέπει να εξεταστεί «σε ένα στενό συνεχές των περισσότερο ή λιγότερο τυπικών κρασιών».

Χρειάζεται περισσότερη μελέτη, αλλά έγραψαν: «Το αποτέλεσμα αυτό επιτρέπει να εξεταστεί η νόμιμη εισαγωγή τους στο ποικιλιακό μείγμα του Μπορντό».

Συνοψίζοντας, η Arinarnoa ήταν μία από τις έξι «νέες» ποικιλίες αμπέλου που εγκρίθηκαν για πειραματική χρήση στις ονομασίες Bordeaux και Bordeaux Supérieur το 2021.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...