Connect with us

Αναζήτηση

Χωρίς κατηγορία

Σύμμαχος, αλλά και εχθρός ο οινοτουρισμός για την περιοχή του Πόρτο

Για τους λάτρεις του κρασιού η πόλη Πόρτο στην Πορτογαλία αποτελεί έναν σταθμό που πάντα βρίσκεται στους προορισμούς που θέλουν να επισκεφτούν, όμως, ο μαζικός οινοτουρισμός απειλεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της πόλης και έχει φέρει πολλούς μικρούς παραγωγούς από την κοιλάδα του Douro αντιμέτωπους με οικονομικά προβλήματα.

Ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής της πόλης για την επιβίωση των ενισχυμένων κρασιών της που έχουν δει την ζήτηση τους να μειώνεται κατά 30% από το 2000. Μέρος την στρατηγικής είναι ακόμα η αναζήτηση τρόπων, ώστε να στρέψει τους καταναλωτές πως πιο ακριβά κρασιά port, γεγονός που θα αποφέρει στους παραγωγούς περισσότερα έσοδα, αλλά και η επιτάχυνση μιας αλλαγής κατεύθυνσης προς την παρασκευή οίνων με προέλευση από το Douro που θα έχουν μικρότερη περιεκτικότητα αλκοόλ.

Εντούτοις, η μαζική συσσώρευση τουριστών στο Πόρτο και στην κοιλάδα του Douro έχουν δημιουργήσει προβληματισμούς ότι, όπως και στην Βαρκελώνη, θα αυξηθεί δραστικά το κόστος διαβίωσης και θα δημιουργηθεί πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, ετεροχρονισμένοι κανονισμοί που καθορίζουν την τιμή και την ποσότητα των σταφυλιών που εν τέλει καταλήγουν στην παραγωγή κρασιών port, οδηγούν τους μικρότερους αμπελουργούς που παράγουν επιτραπέζιους οίνους σε οικονομικά προβλήματα και πολλούς αμπελώνες στην εγκατάλειψη, την ώρα που η νεολαία προτιμά να αναζητήσει καριέρα στον αστικό ιστό παρά στα χωράφια.

Παρά την κρίση που έχει σημαδέψει το τελευταίο διάστημα την περιοχή πάντως, η ποιότητα των οίνων με προέλευση το Douro παραμένει ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, και εκεί βασίζονται οι ελπίδες όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ότι το μέλλον της επιφυλάσσεται πιο ευοίωνο.

Πληροφορίες από Guardian

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.