Οι γεωπόνοι του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας δίνουν σαφείς οδηγίες και ανακοινώσεις σχετικά με τους εχθρούς του αμπελιού, την Ευδεμίδα, τον Βοτρύτη και την Όξινη σήψη για την άμεση πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Ευδεμίδα
Οι επαναληπτικοί ψεκασμοί για τις 14-16 Αυγούστου πρέπει να γίνουν με το κατάλληλο ωοκτόνο-εντομοκτόνο, ενώ οι ψεκασμοί με προνυμφοκτόνο-εντομοκτόνο πρέπει να διενεργηθούν 2-3 μέρες αργότερα, δηλαδή γύρω στις 16-19 Αυγούστου ,ακολουθώντας πιστά τις δοθείσες οδηγίες. Ο επόμενος ψεκασμός, ανάλογα βέβαια και με το κάθε σκεύασμα, θα πρέπει να επαναληφθεί, περίπου, μετά από μία εβδομάδα. Οι ειδικοί επισημαίνουν τη χρονική εγγύτητα της ωρίμανσης και της συγκομιδής των σταφυλιών και γι’ αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των χρονικών ορίων εφαρμογής των ψεκασμών. Συνίσταται, έτσι, η χρήση σκευασμάτων μικρής υπολειμματικής διάρκειας και εντομοκτόνων με βάση τον βάκιλο της Θουριγγίας, ο ψεκασμός να γίνεται στοχευμένα μόνο στη ζώνη των σταφυλιών και να λαμβάνεται μέριμνα για την καλή τους κάλυψη.
Βοτρύτης
Σε περίπτωση προσβολών, οι ψεκασμοί πρέπει να είναι τοπικοί.
Όξινη σήψη
Η επέμβαση χρειάζεται μόνο εφόσον υπάρξουν κρούσματα και όχι προληπτικά, και αυτή θα αφορά την απομάκρυνση των προσβεβλημένων ραγών και τον ψεκασμό με κατάλληλο εντομοκτόνο.
Οι ειδικοί τονίζουν πως τα σταφύλια δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, πέραν των φυσιολογικών και επιτρεπτών ορίων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι ασθένειες και οι εχθροί αποτελεσματικά και να διασφαλίζεται η εικόνα και η ποιότητά τους. Τέλος, υπογραμμίζεται η χρήση μόνο των εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Αναλυτικά,οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας εδώ.