Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η πολιτιστική κληρονομιά του Μοσχάτου Σάμου σε ημερίδα στο Σταύρος Νιάρχος στις 10/11

Στα πλαίσια του 5ου «Φεστιβάλ Τεχνών Σάμου – Ανατολικό Άκρο», το οποίο προάγει το πλούσιο ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό παρελθόν του νησιού της Σάμου, καθώς και εκφράσεις της παραδοσιακής και σύγχρονης ζωής των κατοίκων, διοργανώνεται την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 μια ενδιαφέρουσα ημερίδα για την ουσιαστική συμβολή του «Μοσχάτου Σάμου» στην πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας.

Η ημερίδα έχει τίτλο «Το σαμιώτικο μοσχάτο ως διαχρονικό στοιχείο πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Σάμου». Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 20:00, στο ιστορικό Βυρσοδεψείο Χουβαρδά, στον Όρμο Καρλοβάσου, με ελεύθερη είσοδο.

Συντονιστής της Ημερίδας: Δημήτριος Θρασυβούλου, εκπαιδευτικός και ιστορικός.

Εισηγητές της εκδήλωσης είναι οι:

Στέλλα Χατζηπαναγιώτου, οινολόγος, η οποία θα αναφερθεί στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του σαμιώτικου μοσχάτου αλλά και την οινολογική, κοινωνική και ιστορική διασύνδεση του σαμιώτικου κρασιού με το νησί.

Θοδωρής Χαρμπής, γεωπόνος, ο οποίος θα μιλήσει για τις καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί στην καλλιέργεια του μοσχάτου καθώς και τη σημασία της παραγωγής οίνων στην διαμόρφωση της κουλτούρας του ακριτικού νησιού της Σάμου.

Γιάννης Σκούτας, γεωπόνος και πρόεδρος Δ.Σ του Ε.Ο.Σ. Σάμου, ο οποίος θα αναφερθεί στα ιστορικά «ορόσημα» της καλλιέργειας του σαμιώτικου μοσχάτου αλλά και στη σύνδεσή τους με το σήμερα και το αύριο του Συνεταιρισμού.

Η ημερίδα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε τη συνεισφορά του σαμιώτικου μοσχάτου στην πολιτιστική κληρονομιά, ενώ παράλληλα ανοίγει το δρόμο για μια συζήτηση σχετικά με τη διατήρηση αυτής, στοχεύοντας στην κατάθεση απόψεων για τη μελλοντική αξιοποίηση του σημαντικού αυτού αποθέματος.  Εντάσσεται δε σε ένα σύνολο συνεργατικών δράσεων μεταξύ «Φωτόνησος Τεχνών και Πολιτισμού» και «Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου» που περιλαμβάνει υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας με συλλεκτικό αρχειακό υλικό, στις Οινοποιητικές Εγκαταστάσεις του Ε.Ο.Σ Σάμου σε Βαθύ και Καρλόβασι.

Το σαμιώτικο μοσχάτο, με την ιδιαίτερη γεύση και τον «πατίνα» της παράδοσης, αποτελεί το «διαμάντι» της αγροτικής παραγωγής της Σάμου αλλά και τον καρπό μιας μακραίωνης ιστορικής διαδρομής, χειρωνακτικής εργασίας και μόχθου των αμπελοκαλλιεργητών.  Το σαμιώτικο μοσχάτο ως παράγοντας πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στη διαστρωμάτωση της κοινωνίας, την ιστορική τοποθέτηση και την οικονομική εξέλιξη του νησιού.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή στο κοινό…

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...