Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 10 Δεκεμβρίου η έκθεση γευστικής δοκιμής «Αφρός και Νέκταρ»

Η «Αφρός & Νέκταρ» είναι μια εκδήλωση γευστικής δομικής οίνων που σχεδιάστηκε για να προβάλλει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τις δύο κορυφαίες κατηγορίες κρασιών που ιδανικά καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός καλού δείπνου, τους προδόρπιους (αφρώδεις) και τους επιδόρπιους (γλυκούς) οίνους.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 3η χρονιά, φέτος στις 10 Δεκεμβρίου και ώρες 12:00-20:00, στην ολοκαίνουργια και υψηλής μινιμαλιστικής αισθητικής αίθουσα «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών.

Η «Αφρός και Νέκταρ» αποτελεί μοναδικό ραντεβού των οινόφιλων με τις μαγευτικές φυσαλίδες των αφρωδών και τη βελούδινη ζεστασιά των γλυκών κρασιών. Ανάμεσα στους αφρώδεις οίνους ξεχωριστό ρόλο είχε και διατηρεί η σαμπάνια, ο γαλλικός αφρώδης οίνος αποκλειστικά από την περιοχή της Καμπανίας (Champagne), που παραμένει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των οινικών φυσαλίδων. Δεν μπορεί, ωστόσο, να μην σημειωθεί πως οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βρίσκονται σε άνθιση. Όσον αφορά τα γλυκά κρασιά, όπου η Ελλάδα παίζει σε παγκόσμια κλάση, αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατηγορίας «επιδόρπιοι οίνοι», αλλά σε αυτήν εντάσσονται και τα ενισχυμένα κρασιά, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως γλυκά.

Ο σκοπός της «Αφρός & Νέκταρ» είναι διττός:

  1. Να δοκιμαστούν σαμπάνιες και άλλοι αφρώδεις οίνοι, καθώς και επιδόρπια κρασιά (γλυκά και ενισχυμένα) λίγο πριν την περίοδο που η κατανάλωσή τους κορυφώνεται (εορτές Χριστουγέννων), ώστε να επιλεγούν ετικέτες που θα καταναλωθούν κατά τη διάρκειά της και
  2. Να μυηθεί το οινόφιλο κοινό στην κατανάλωση αφρωδών και επιδόρπιων οίνων όλο το χρόνο, χωρίς ή με φαγητό, πριν ή και μετά από αυτό, δηλαδή σε κάθε περίπτωση και όχι απαραίτητα με αφορμή κάποιο ιδιαίτερο γεγονός ή συγκεκριμένη συνοδεία.

Η «Αφρός & Νέκταρ», εκτός από τα κρασιά Ελλήνων οινοπαραγωγών και εισαγωγέων οίνων στην Ελλάδα, φέτος φιλοξενεί σε ειδικό σταντ τα ελληνικά γλυκά κρασιά που βραβεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.  Ταυτόχρονα, στην αίθουσα παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιάζονται ξένοι, αφρώδεις και γλυκείς οίνοι, που διακρίθηκαν προσφάτως στον ίδιο διαγωνισμό, που είναι ένας από τους κορυφαίους και μεγαλύτερους του κόσμου. Τον εν λόγω διαγωνισμό αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της εκδήλωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...