Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 10 Δεκεμβρίου η έκθεση γευστικής δοκιμής «Αφρός και Νέκταρ»

Η «Αφρός & Νέκταρ» είναι μια εκδήλωση γευστικής δομικής οίνων που σχεδιάστηκε για να προβάλλει λίγο πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τις δύο κορυφαίες κατηγορίες κρασιών που ιδανικά καθορίζουν την αρχή και το τέλος ενός καλού δείπνου, τους προδόρπιους (αφρώδεις) και τους επιδόρπιους (γλυκούς) οίνους.

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 3η χρονιά, φέτος στις 10 Δεκεμβρίου και ώρες 12:00-20:00, στην ολοκαίνουργια και υψηλής μινιμαλιστικής αισθητικής αίθουσα «Φουαγιέ Τεχνών» του Ωδείου Αθηνών.

Η «Αφρός και Νέκταρ» αποτελεί μοναδικό ραντεβού των οινόφιλων με τις μαγευτικές φυσαλίδες των αφρωδών και τη βελούδινη ζεστασιά των γλυκών κρασιών. Ανάμεσα στους αφρώδεις οίνους ξεχωριστό ρόλο είχε και διατηρεί η σαμπάνια, ο γαλλικός αφρώδης οίνος αποκλειστικά από την περιοχή της Καμπανίας (Champagne), που παραμένει η αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των οινικών φυσαλίδων. Δεν μπορεί, ωστόσο, να μην σημειωθεί πως οι ελληνικοί αφρώδεις οίνοι συνεχίζουν εδώ και χρόνια να βρίσκονται σε άνθιση. Όσον αφορά τα γλυκά κρασιά, όπου η Ελλάδα παίζει σε παγκόσμια κλάση, αυτά καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατηγορίας «επιδόρπιοι οίνοι», αλλά σε αυτήν εντάσσονται και τα ενισχυμένα κρασιά, τα οποία δεν είναι απαραιτήτως γλυκά.

Ο σκοπός της «Αφρός & Νέκταρ» είναι διττός:

  1. Να δοκιμαστούν σαμπάνιες και άλλοι αφρώδεις οίνοι, καθώς και επιδόρπια κρασιά (γλυκά και ενισχυμένα) λίγο πριν την περίοδο που η κατανάλωσή τους κορυφώνεται (εορτές Χριστουγέννων), ώστε να επιλεγούν ετικέτες που θα καταναλωθούν κατά τη διάρκειά της και
  2. Να μυηθεί το οινόφιλο κοινό στην κατανάλωση αφρωδών και επιδόρπιων οίνων όλο το χρόνο, χωρίς ή με φαγητό, πριν ή και μετά από αυτό, δηλαδή σε κάθε περίπτωση και όχι απαραίτητα με αφορμή κάποιο ιδιαίτερο γεγονός ή συγκεκριμένη συνοδεία.

Η «Αφρός & Νέκταρ», εκτός από τα κρασιά Ελλήνων οινοπαραγωγών και εισαγωγέων οίνων στην Ελλάδα, φέτος φιλοξενεί σε ειδικό σταντ τα ελληνικά γλυκά κρασιά που βραβεύτηκαν πρόσφατα στο διεθνή διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.  Ταυτόχρονα, στην αίθουσα παράλληλων εκδηλώσεων θα παρουσιάζονται ξένοι, αφρώδεις και γλυκείς οίνοι, που διακρίθηκαν προσφάτως στον ίδιο διαγωνισμό, που είναι ένας από τους κορυφαίους και μεγαλύτερους του κόσμου. Τον εν λόγω διαγωνισμό αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα η εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της εκδήλωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

REPORTS

Ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers, μάστερ της πρόκλησης, ρίχνει αρκετές βόμβες στη βιομηχανία οίνου για να την ταρακουνήσει από την αδράνειά της και να την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...