Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην 3η θέση των παραγωγών χωρών κρασιού πέφτει η Γαλλία το 2021

Για πολύ καιρό πρώτος, ο γαλλικός αμπελώνας δίνει τώρα και τη δεύτερη θέση μετά από έναν τρύγο που χαρακτηρίζεται από έκτακτες κλιματικές συνθήκες.

Έχοντας χάσει τον τίτλο της πρώτης χώρας παραγωγής κρασιού στον κόσμο από την Ιταλία από τον τρύγο του 2016, η Γαλλία θα ξεπεραστεί το 2021 και από την Ισπανία και θα περάσει στην τρίτη θέση. Με μια παραγωγή κρασιού που εκτιμάται σήμερα στα 33 εκατομμύρια εκατόλιτρα από τις υπουργικές υπηρεσίες, ο γαλλικός αμπελώνας παρουσιάζει τη μικρότερη συγκομιδή του από το 1976, λόγω μιας άνευ προηγουμένου διαδοχής κλιματολογικών καταστροφών που επηρέασαν πολλές αμπελουργικές περιοχές: ανοιξιάτικο παγετό, πίεση περονόσπορου, μείωση της ανθοφορίας, χαλάζι, ξηρασία, πυρκαγιές, … Αυτά τα φαινόμενα οδηγούν σε πτώση της γαλλική συγκομιδή κατά 29% σε σύγκριση με το 2020 (-25% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας).

Με μια ισπανική συγκομιδή που εκτιμάται σήμερα στα 38,9 εκατομμύρια hl από τους συνεταιριστικούς οργανισμούς που ανέφερε η La Semana Vitivinícola στις αρχές Σεπτεμβρίου, το δυναμικό της ιβηρικής παραγωγής παρουσιάζει επίσης αξιοσημείωτη πτώση 16% σε σύγκριση με το 2020 (και -9% σε σύγκριση με τον 5ετή μέσο όρο). “Οι πρόσφατες βροχές και το χαλάζι επιβεβαίωσαν μόνο τις καθοδικές εκτιμήσεις”, αναφέρει η La Semana Vitivinícola, υπολογίζοντας τους όγκους που μπορεί ακόμη να ποικίλουν κατά ένα εκατομμύριο hl πάνω ή κάτω.

Ιταλική αισιοδοξία

Χωρίς να έχει γλιτώσει και αυτή τη μείωση, η ιταλική παραγωγή κρασιού υπολογίζεται στα 44,5 εκατομμύρια hl φέτος σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες εκτιμήσεις (-9% σε σύγκριση με το 2020). Τώρα με ένα άνετο προβάδισμα στην κορυφή του βάθρου, η διααλπική βιομηχανία κρασιού δεν κρύβει την αισιοδοξία της. “Μετά από μια συγκομιδή το 2020/21 με τιμές μειωμένες κατά 3%, η προοπτική μείωσης της παραγωγής για τη συγκομιδή 2021/2022, που σχετίζεται με τον ανανεωμένο δυναμισμό των αγορών, δημιουργεί αισιοδοξία για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών”, υποστηρίζει ο Paolo Brogioni, διευθυντής της Ιταλικής ένωσης οινολόγων (Assoenologi).

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...