Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα χνάρια του Chianti βαδίζει η Νεμέα με το νέο σήμα των οίνων ΠΟΠ

Στην τροποποίηση του φακέλου για τους οίνους ΠΟΠ Νεμέας προχώρησε ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας σε συμφωνία με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας, με κεντρικό σημείο του να αποτελεί ότι το κρασί θα προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο με διακεκριμένα ποιοτικά και συγκεκριμένα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Του Γιώργου Λαμπίρη

Οι προβλέψεις του φακέλου αποτελούν κοινή συμφωνία του Συνδέσμου Οινοποιών της περιοχής με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό. Στο εξής ο νομικός σύμβουλος του Συνεταιρισμού καλείται να εξετάσει τον φάκελο και σε συνεργασία με τον νομικό σύμβουλο του ΣΟΝ να προβούν στην κατάθεσή του από κοινού στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο νέος φάκελος έρχεται να εκσυγχρονίσει τις διαδικασίες και τις προδιαγραφές που αφορούν στο ΠΟΠ της Νεμέας, καθώς ο υφιστάμενος φάκελος θεωρείται απαρχαιωμένος. Η απόφαση ανανέωσής του ελήφθη καθώς τα τελευταία χρόνια έγινε αντιληπτό ότι το κρασί της συγκεκριμένης οινοπαραγωγικής ζώνης άρχισε να πλήττεται – κυρίως εμπορικά και όχι μόνο – αντιμετωπίζοντας ζητήματα τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική αγορά.

Η παρέμβαση που αφορά στην τροποποίηση του φακέλου για το ΠΟΠ Νεμέας αφορά τις δομικές του λεπτομέρειες. Με βάση τον νέο φάκελο εκτός από την απλή Νεμέα και την Νεμέα Classic, προστίθεται και το σήμα «Νεμέα Lion».

Αμπελοτεμάχιο τουλάχιστον δεκαετίας

Βασικές προϋποθέσεις για την απόδοση του σήματος NemeaLionθα αποτελούν: να είναι νόμιμο το αμπελοτεμάχιο, ηλικίας τουλάχιστον 10 ετών, να έχει στρεμματική απόδοση 800 κιλά κατ’ ανώτερο και να υφίσταται βιβλίο παλαίωσης μέσω του οποίου θα πραγματοποιείται ο έλεγχος. Σε ό,τι αφορά το κρασί που θα παράγεται, θα προέρχεται από συγκεκριμένο αμπελοτεμάχιο.

Ειδικές προϋποθέσεις απόδοσης ΠΟΠ

Χημικές αναλύσεις

Αλκοόλη μίνιμουμ 13% vol

Ολική οξύτητα min5,0 g/l

Πτητική ικανότητα 1,2 g/l

Ολικό θειώδες max150 mg/l

Yπολείμματικά σάκχαρα max4,0 g/l

Διαδικασία επανελέγχου στο (Στερεό υπόλειμμα, Δ.Φ.Ο)

Το σήμα «ΝemeaLions» – Συμμέτοχοι και οι αμπελουργοί σε όλη την διαδικασία

Κατά την διαδικασία κατάταξης ο εμφιαλωτής θα ζητάει την κατάταξη, η οποία θα γίνεται 90 ημέρες πριν την εμφιάλωση και θα πραγματοποιείται οργανοληπτικός έλεγχος από το σώμα δοκιμαστών. Εφόσον ένα κρασί έχει εγκριθεί από τον οργανοληπτικό έλεγχο θα λαμβάνει σήμα ποιότητας με την ένδειξη «NemeaLions», το οποίο θα βρίσκεται ενσωματωμένο στο καψύλιο της φιάλης. Στην καθιέρωση του συγκεκριμένου σήματος θα βασιστεί η προσπάθεια αναγέννησης του οίνου της Νεμέας.

Πιστοποίηση από ανεξάρτητο φορέα

Ο έλεγχος του κρασιού θα πραγματοποιείται από ένα σύνθετο σώμα δοκιμαστών που θα αναλαμβάνουν τον οργανοληπτικό έλεγχο και θα αποτελείται από mastersofwine,sommeliers, ακαδημαϊκούς, οινολόγους παραγωγής, οι οποίοι θα εναλλάσσονται κατ’ έτος. Η διαδικασία θα πιστοποιείται από ανεξάρτητο οργανισμό πιστοποίησης, ενώ παράλληλα θα ελέγχεται από έναν οργανισμό που θα συγκροτηθεί στη Νεμέα από τον Σύνδεσμο Οινοποιών. Την διαδικασία ελέγχου θα διενεργεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας. Οι έλεγχοι θα δρουν συμπληρωματικά με αυτούς που διενεργεί το κράτος, με τον σύνδεσμο να προχωράει γι’ αυτόν το σκοπό σε τροποποίηση του καταστατικού του. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΟΝ που θα είναι υπεύθυνη για τυχόν αποφάσεις, θα μπορούν να συμμετέχουν ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός, ο Δήμος Νεμάς και ο Αγροτικός Σύλλογος. Ωστόσο οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ομόφωνα από τα δύο κυρίαρχα σώματα, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και τον Συνεταιρισμό. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην Επιτροπή Δεοντολογίας όπως ο Δήμος ή ο Αγροτικός Σύλλογος θα διατηρούν καθαρά συμβουλευτικό και όχι εκτελεστικό χαρακτήρα.

Οι φορείς του κρασιού της Νεμέας εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση θα ευνοούνται εκτός από τους οινοποιούς και οι αμπελοπαραγωγοί. Όπως ανέφερε σχετικά στο πλαίσιο της παρουσίασης ο πρόεδρος του ΣΟΝ, Νίκος Βλάχος, «οι παραγωγοί με αυτόν τον τρόπο θα βρουν μία διέξοδο, εφόσον διατηρούν αμπελοτεμάχια που έχουν την δυνατότητα να παράγουν κρασιά ποιότητας. Σε αυτή την περίπτωση ο αμπελουργός θα μπορεί να διαπραγματευτεί με οποιοδήποτε οινοποιείο και να υπογράψει τουλάχιστον δεκαετές συμφωνητικό, εφαρμόζοντας τις οδηγίες του οινοποιείου για να εξασφαλίσει σημαντικό εισόδημα γι’ αυτά τα δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα θα παράγεται ένα πολύ καλό κρασί. Πρόκειται για κάτι που θα μπορεί να υλοποιηθεί σε ολόκληρη την ζώνη της Νεμέας. Στόχος είναι να γίνουν συμμέτοχοι στο παιχνίδι όλοι οι αμπελουργοί».

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...