Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σταθερά χαμηλές οι οινοπαραγωγικές εκτάσεις και το 2020

Ιδιαίτερο προβληματισμό δημιουργεί η εικόνα που δίνουν οι υποβληθείσες Δηλώσεις Συγκομιδής οινοσταφύλων και το 2020.

Η εικόνα αυτή δεν διαφοροποιείται σχεδόν καθόλου από τα προηγούμενα έτη. Στα αρχεία των Δηλώσεων Συγκομιδής δεν υπάρχουν στοιχεία παραγωγής σταφυλιών για το 55% των εκτάσεων που εμφανίζονται στο Αμπελουργικό Μητρώο, ποσοστό που είναι διαχρονικά σχεδόν αμετάβλητο. Η μονιμοποίηση του χαμηλού αριθμού υποβολής Δηλώσεων Συγκομιδής διαχρονικά, εγείρει για πρώτη φορά το θέμα της πραγματικής έκτασης του ενεργού αμπελώνα. Χωρίς τα δεδομένα ενός απογραφικού ελέγχου των εκτάσεων, αλλά με βάση τη γνώση της κατάστασης που επικρατεί σε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας, αναδύεται ένα νέο σενάριο που πιθανολογείται και βασίζεται στην απουσία στοιχείων παραγωγής για το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτάσεων.

Εντύπωση φέτος προκαλεί, ο υψηλός αριθμός των μηδενικών Δηλώσεων Συγκομιδής, για μια χρονιά που δεν παρατηρήθηκαν καταστροφικά κλιματικά φαινόμενα και εξηγείται ίσως από το γεγονός ότι ακόμη και η μηδενική Δήλωση Συγκομιδής είναι απαραίτητος όρος για την επιλεξιμότητα των αιτούντων  στα προγράμματα Αναδιάρθρωσης, καθώς και υπαγωγής στο μέτρο του Πράσινου Τρύγου.

Οι παραγωγοί του νομού Φλώρινας εμφανίζονται ως οι πλέον συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ως προς την υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής, αφού μόνο για το 4,45% των εκτάσεων του νομού δεν υπεβλήθησαν δηλώσεις. Οι υπόλοιποι νομοί κινούνται σε διψήφια ποσοστά, με τους νομούς της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων να εμφανίζουν τους «ασυνεπέστερους» παραγωγούς (87,11% των εκτάσεων δεν υπέβαλλαν Δήλωση Συγκομιδής), της Περιφέρειας Κρήτης (72,36%), της Αττικής (65,6%), της Δ. Ελλάδος (60,88%), του Ν. Αιγαίου (57,87%).

Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις, εγγραφών αμπελοτεμαχίων στο Αμπελουργικό Μητρώο εκτάσεων,  οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί για διάφορους λόγους, δεν έχουν δικαίωμα πλέον να αναδιαρθρωθούν και το κυριότερο, δεν παράγουν.

Το ζητούμενο είναι ποιο είναι το ποσοστό αυτών των εκτάσεων και ποιο είναι το ποσοστό του ενεργού ελληνικού αμπελώνα.

Δυστυχώς οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των ΔΑΟΚ πραγματοποιούνται σε αμπελώνες ενεργούς που δεν «δημιουργούν» προβλήματα. Η συμβολή τους στην κατεύθυνση ελέγχου των «ανενεργών» εκτάσεων  θα ήταν καθοριστική, προκειμένου να αποκαλυφθεί η διάσταση του προβλήματος και να ασκηθούν αναπτυξιακές πολιτικές, γι αυτούς που ασχολούνται σε επαγγελματικό επίπεδο με την αμπελουργία.

Απαραίτητο είναι  να διερευνηθεί κ το ποσοστό αυτών των εγκαταλελειμμένων εκτάσεων και ποιο είναι το ποσοστό του ενεργού ελληνικού αμπελώνα, βάσει των οποίων υπολογίζεται στις Βρυξέλλες το ύψος του προϋπολογισμού του ελληνικού Προγράμματος Στήριξης (Εθνικού Φακέλου), που ανέρχεται σήμερα στα 23 εκ. €. Εάν δεν υπάρξει σήμερα κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στην κατεύθυνση «αποκατάστασης» των ενεργών  εκτάσεων, αύριο θα βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, αφού όπως προβλέπουν οι ενωσιακές διατάξεις ,οι εκτάσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί Δηλώσεις Συγκομιδής για μία 5ετία ,  θεωρούνται εγκαταλελειμμένες και δεν συμμετέχουν στα προβλεπόμενα μέτρα  των κανονισμών της ΕΕ.

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...