του Κώστα Λώνη
Η φύση αυτής της ποικιλοµορφίας αποδεικνύεται από µόνη της ικανή να ενεργοποιήσει την έµφυτη ανθρώπινη ροπή προς την εξερεύνηση του νέου, του λιγότερο γνωστού, του γνωστού άγνωστου κι εν τέλει του τελείως άγνωστου. Έτσι, όσο αυξάνεται η τάση για ανακάλυψη και κατανάλωση κρασιών από ενδογενείς ποικιλίες, τόσο εκτείνονται τα όρια των άγνωστων ποικιλιών. Είναι όµως πραγµατικά άγνωστο κάτι που υπήρχε, για γενιές, κάπου εκεί έξω περιµένοντας κάποιος να το ανακαλύψει ή και να ανακαλύψει ξανά µέσα από νέες οπτικές και προσεγγίσεις; Το Βλάχικο, το Ροζακί, ο Σιδερίτης, η Μαυροκουντούρα, το Μαυράθηρο και ο Ταχτάς είναι κάποιες ανάµεσα στις πολλές άλλες ελληνικές περιπτώσεις που έχουν πάρει η κάθε µία µε τον δικό της ρυθµό το δρόµο της αναγνώρισης και της καθιέρωσης. Αντίστοιχα, τα παραδείγµατα από το εξωτερικό πληθαίνουν διαρκώς. Έτσι, οι φωνές µέσα στη ζώνη της Champagne για τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ποικιλίες Arbane και Petit Meslier πολλαπλασιάζονται. Μια καλή ευκαιρία για όποιον επιθυµεί να το διαπιστώσει είναι η ετικέτα BAM Brut Nature Champagne από το οινοποιείο Tarlant, όπου µαζί µε το Pinot Blanc οι δύο ποικιλίες συνθέτουν ένα µοναδικό, άκρως εκφραστικό και τυπικό σύνολο. Αντίστοιχα, στη γειτονική Ιταλία οι ερυθρές Teroldego, Pugnitello και Ruche δείχνουν να είναι τρεις από τις πολλές γνωστές-άγνωστες ποικιλίες που ανακαλύπτουν ξανά οι επαγγελµατίες και οι οινόφιλοι, διευρύνοντας έτσι ακόµα περισσότερο τον απέραντο ενδογενή ιταλικό οινικό καµβά.
Ειδικό αφιέρωμα στο WineTrails που κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου