Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε πέντε άξονες οι λύσεις βιωσιμότητας που προτείνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου

Σε πέντε άξονες κινήθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οίνων Προέλευσης (EFOW), για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας οίνου της Ε.Ε. κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής της Κομισιόν, που είχε ως σκοπό την ανάλυση των δυσκολιών και την εύρεση λύσεων που θα επιτρέψουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του κρασιού της γηραιάς ηπείρου

Η διάσκεψη της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία αντιπροσώπων της Κομισιόν, κρατών μελών της ΕΕ και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του κρασιού όπως η EFOW και αποτελεί την πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες συσκέψεις γύρω από την βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού κρασιού.

Οι λύσεις που προτάθηκαν από την EFOW στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής κινήθηκαν σε πέντε γραμμές:

Στοχευμένες κινήσεις στήριξης της αγοράς: Η EFOW πρότεινε στοχευμένες κινήσεις στήριξης των αμπελουργών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την διασφάλιση της υπεύθυνης επιβολής τους από τους αρμόδιους φορείς.

Ευέλικτη διαχείριση του αμπελώνα: H ομοσπονδία πρότεινε την ενίσχυση και τον εξορθολογισμό του παρόντος συστήματος καλλιέργειας των αμπελώνων, με στόχο την καλύτερη διαχείριση της οινοποιίας και της διασφάλισης μια βιώσιμης ανάπτυξης της βιομηχανίας κρασιού που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ενίσχυση των στρατηγικών προώθησης και διαφοροποίησης της αγοράς: Στα πλαίσια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη για την βελτιστοποίηση των εργαλείων προώθησης που είναι διαθέσιμα στους ευρωπαίους παραγωγούς, ειδικά όσον αφορά σε θέματα πρόσβασης, επιβολής και επίρριψης ευθυνών για τους ωφελούμενους, όπως οινοποιία, ενώσεις παραγωγών και νομοθετικών σωμάτων. Για το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε η πρόβλεψη των στρατηγικών μάρκετινγκ εντός της ΚΑΠ, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαφοροποίησης της αγοράς που θα ανοίξει νέες διαφημιστικές πιθανότητες και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Προώθηση της βιωσιμότητας: Η ομοσπονδία πρότεινε την προώθηση και όχι την επιβολή στρατηγικών βιωσιμότητας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη, που είναι αναγκαία για την μακροπρόθεσμη επιβίωση του ευρωπαϊκού οίνου.

Αυστηρές ετικέτες που θα προστατέψουν τα κρασιά προέλευσης: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην σημασία της πληροφόρησης των καταναλωτών για τις μεθόδους παραγωγής, την προέλευση και το περιεχόμενο των κρασιών, ώστε να προστατέψουν τα Π.Ο.Π και τα Π.Γ.Ε. κρασιά και να επιτρέψουν στους καταναλωτές να επιλέξουν με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο πρόεδρος της EFOW, Ricci Curbastro, κατέληξε πως σκοπός της ομοσπονδίας είναι να προωθήσει ένα οικονομικό μοντέλο που συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς, θα διασφαλίσει την μακροχρόνια επιβίωση και επιτυχία των οίνων προστατευόμενης προέλευσης. Τέλος, τόνισε ότι η βιομηχανία κρασιού της Ε.Ε. είναι σε ένα σταυροδρόμι που απαιτεί την αποφασιστική βοήθεια από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γεωργία της Καλιφόρνια βρίσκεται σε ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο, πιεζόμενη από την κλιματική αστάθεια, την αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων και ένα ολοένα πιο...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...