Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε πέντε άξονες οι λύσεις βιωσιμότητας που προτείνει η ευρωπαϊκή βιομηχανία οίνου

Σε πέντε άξονες κινήθηκαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Οίνων Προέλευσης (EFOW), για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας οίνου της Ε.Ε. κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής της Κομισιόν, που είχε ως σκοπό την ανάλυση των δυσκολιών και την εύρεση λύσεων που θα επιτρέψουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα του κρασιού της γηραιάς ηπείρου

Η διάσκεψη της 11ης Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσία αντιπροσώπων της Κομισιόν, κρατών μελών της ΕΕ και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του κρασιού όπως η EFOW και αποτελεί την πρώτη από τις τέσσερις προγραμματισμένες συσκέψεις γύρω από την βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού κρασιού.

Οι λύσεις που προτάθηκαν από την EFOW στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής κινήθηκαν σε πέντε γραμμές:

Στοχευμένες κινήσεις στήριξης της αγοράς: Η EFOW πρότεινε στοχευμένες κινήσεις στήριξης των αμπελουργών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την διασφάλιση της υπεύθυνης επιβολής τους από τους αρμόδιους φορείς.

Ευέλικτη διαχείριση του αμπελώνα: H ομοσπονδία πρότεινε την ενίσχυση και τον εξορθολογισμό του παρόντος συστήματος καλλιέργειας των αμπελώνων, με στόχο την καλύτερη διαχείριση της οινοποιίας και της διασφάλισης μια βιώσιμης ανάπτυξης της βιομηχανίας κρασιού που συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της αγοράς.

Ενίσχυση των στρατηγικών προώθησης και διαφοροποίησης της αγοράς: Στα πλαίσια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη για την βελτιστοποίηση των εργαλείων προώθησης που είναι διαθέσιμα στους ευρωπαίους παραγωγούς, ειδικά όσον αφορά σε θέματα πρόσβασης, επιβολής και επίρριψης ευθυνών για τους ωφελούμενους, όπως οινοποιία, ενώσεις παραγωγών και νομοθετικών σωμάτων. Για το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε η πρόβλεψη των στρατηγικών μάρκετινγκ εντός της ΚΑΠ, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη διαφοροποίησης της αγοράς που θα ανοίξει νέες διαφημιστικές πιθανότητες και θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου.

Προώθηση της βιωσιμότητας: Η ομοσπονδία πρότεινε την προώθηση και όχι την επιβολή στρατηγικών βιωσιμότητας με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ευθύνη, που είναι αναγκαία για την μακροπρόθεσμη επιβίωση του ευρωπαϊκού οίνου.

Αυστηρές ετικέτες που θα προστατέψουν τα κρασιά προέλευσης: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην σημασία της πληροφόρησης των καταναλωτών για τις μεθόδους παραγωγής, την προέλευση και το περιεχόμενο των κρασιών, ώστε να προστατέψουν τα Π.Ο.Π και τα Π.Γ.Ε. κρασιά και να επιτρέψουν στους καταναλωτές να επιλέξουν με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Ο πρόεδρος της EFOW, Ricci Curbastro, κατέληξε πως σκοπός της ομοσπονδίας είναι να προωθήσει ένα οικονομικό μοντέλο που συμβαδίζει με τις ανάγκες της αγοράς, θα διασφαλίσει την μακροχρόνια επιβίωση και επιτυχία των οίνων προστατευόμενης προέλευσης. Τέλος, τόνισε ότι η βιομηχανία κρασιού της Ε.Ε. είναι σε ένα σταυροδρόμι που απαιτεί την αποφασιστική βοήθεια από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Με πληροφορίες από Vinetur

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...