Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έρευνα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του φελλού

Από το φυλλόδεντρο στο οινοποιείο, το έργο CORK2WINE που βρίσκεται σε εξέλιξη συμπεριλαμβάνει όλη την αλυσίδα παραγωγής της βιομηχανίας φελλών στην Ισπανία. Έχει ως στόχο να προσφέρει τεχνολογικά εργαλεία στον κλάδο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας του φελλού.

Το έργο έχει τίτλο «Διαχείριση των φελλόδεντρων και επιρροή αυτής στη βελτίωση των ικανοτήτων του φελλού, στην διαδικασία, ποιότητα και αλληλεπίδραση με το κρασί». Κάποιοι από τους στόχους συμπεριλαμβάνουν την ανταγωνιστικότητα και την βιωσιμότητα του φελλού.

Η εταιρεία Francisco Oller πρωτοστατεί στο πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι επιχειρήσεις J. Vigas, Amorim Forestal, Quimivita, Muga και Vilarnau. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 5.000.000 ευρώ που χρηματοδοτούνται από το Κέντρο για Τεχνολογική Βιομηχανική Ανάπτυξη (CDTI) και εν μέρει, από τις επενδύσεις FEDER της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη σφραγίδα του Στρατηγικού Προγράμματος CIEN.

Το Cork2Wine παράγει την απαραίτητη γνώση που επιτρέπει την προώθηση των σημερινών τεχνολογικών προκλήσεων που επηρεάζουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής του φελλού στην Ισπανία, διασφαλίζοντας την βιωσιμότητά της, την ανταγωνιστικότητα, την διεθνή τοποθέτηση και την μελλοντική της πορεία.

Από την πρωτογενή παραγωγή σε δασικό περιβάλλον μέχρι την διαδικασία παραγωγής των πωμάτων κρασιού, το έργο θα μελετήσει επιπλέον τα υποπροϊόντα και απόβλητα που συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία παραγωγής για την χρήση του στην βιομηχανία καλλυντικών, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Ο φελλός ενισχύει την εξέλιξη του κρασιού

Eνώ σε γενικές γραμμές ο φελλός θεωρείται δευτερεύων στην αμπελοοινική παραγωγή, αποτελεί βασικό χαρτί στην παραγωγή οίνων ποιότητας, ενώ διευκολύνει την εξέλιξη του κρασιού και την διατήρησή του σε ιδανικές συνθήκες.

Για τον λόγο αυτό, το Cork2Wine απαντά στην ανάγκη ανάπτυξης μιας στρατηγικής σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής φελλών, παράγοντας επιστημονική γνώση σε κάθε στάδιο. Με αυτό τον τρόπο η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αύξηση της παρούσας αξίας και την αποκατάσταση του μεριδίου αγοράς του εθνικού πώματος φελλού.

Επιπλέον, θα αντιμετωπιστούν ορισμένες τεχνολογικές προκλήσεις στον τομέα, οι οποίες θα επιτρέπουν βελτίωση στις διαδικασίες απόκτησης, προετοιμασίας και επεξεργασίας φελλού, με ιδιαίτερη προσοχή στην καλύτερη αλληλεπίδραση κρασιού και φελλού σε αφρώδη και ήρεμα κρασιά.

Συμμετέχοντες στην έρευνα και σχετικές επενδύσεις

Για το έργο συνεργάζονται διάφορα ερευνητικά γκρουπ: το Ινστιτούτο Καταλωνίας του Suro, το Ινστιτούτο Αγροχημικής και Τεχνολογίας Τροφίμων του Ανώτερου Συμβουλίου Επιστημονικών Ερευνών (IATA-CSIC), το Εργαστήριο Ανάλυσης Αρωμάτων και Οινολογίας του Πανεπιστημίου της Zaragoza-LAAE, το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και Τεχνολογικών της Extremadura (CICYTEX), το Κέντρο για Έρευνα στα Γεωργικά Γενώματα (CRAG) και το Ινστιτούτο της Μαδρίτης Έρευνας και Ανάπτυξης Αγροτικής και Τροφίμων (IMIDRA).

 

Πηγή tecnovino.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

REPORTS

Ο Τύρναβος γιορτάζει για δεύτερη χρονιά τις Παγκόσμιες Ημέρες Λημνιώνας και Μοσχάτου Τυρνάβου: Ένα διήμερο αφιερωμένο στις εμβληματικές ποικιλίες και τη γαστρονομική ταυτότητα της...

REPORTS

Το ιταλικό κρασί διατηρεί κορυφαία θέση, ως ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της κατηγορίας «Made in Italy», με κύκλο εργασιών που φτάνει τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...