ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Πέτρο Γκόγκο
Στην οινοπαραγωγή ή στο κοµµάτι των εκδηλώσεων και της κουλτούρας του οίνου εστιάζει το Κτήµα Οινότρια Γη;
Το όραµα του πατέρα µου για τη δηµιουργία ενός πρότυπου βιολογικού αµπελώνα ξεκίνησε να υλοποιείται το 2000, πραγµατοποιώντας τις πρώτες φυτεύσεις στις όχθες της λίµνης του Μαραθώνα. Το 2006 ολοκληρώνονται οι εγκαταστάσεις της Οινότριας Γης, στο Καπανδρίτι Αττικής, που περιλαµβάνουν το οινοποιείο, χώρους εταιρικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και το Μουσείο Οίνου Κώστα Λαζαρίδη που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Στόχος µας είναι να παρέχουµε στον επισκέπτη µια ολοκληρωµένη εµπειρία στον κόσµο του κρασιού. Αυτό επιτυγχάνεται στην Οινότρια Γη συνδυάζοντας αρµονικά την ιστορία και τον πολιτισµό µε το καλό κρασί.
Πώς αποφάσισε το Κτήµα Κώστα Λαζαρίδη να κατέβει στο Νότο; Τι σας κέρδισε στο Καπανδρίτι Αττικής;
Στη διαρκή αναζήτησή µας για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών καταλήξαµε στη περιοχή της λίµνης του Μαραθώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από µοναδικό µικροκλίµα. Έχει στο µεγαλύτερο µέρος της βόρειο προσανατολισµό, έδαφος κυρίως αργιλώδες, µε υψηλή αναλογία ασβεστίου και υψόµετρο 200 εως 300 µ. Η λίµνη λειτουργεί ως θερµορυθµιστικός µηχανισµός και εξασφαλίζει ισορροπηµένες κλιµατολογικές συνθήκες σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου. Η αρχή έγινε το 2000 φυτεύοντας 200 στρέµµατα µε τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο και Syrah, οι οποίες καλλιεργούνται σε ξερικές συνθήκες και από την πρώτη στιγµή µε βιολογική πιστοποίηση. Ο πατέρας µου είχε από την πρώτη στιγµή ισχυρή πεποίθηση ότι η περιοχή µπορεί να δώσει εξαιρετικά κόκκινα κρασιά. Η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση ήρθε από τον φετινό διεθνή διαγωνισµό του Mundus Vini στη Γερµανία όπου το Οινότρια Γη Cabernet Sauvignon – Αγιωργίτικο 2018 κέρδισε Χρυσό Μετάλλιο και ταυτόχρονα τη διάκριση του Καλύτερου Ερυθρού Οίνου από την Ελλάδα.
Πώς προσεγγίζετε τον Αττικό Αµπελώνα, τι στόχους βάζετε;
Εξαρχής η σκέψη µας ήταν να αξιοποιήσουµε στο µέγιστο τις εδαφολογικές και κλιµατολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, οι οποίες ευνοούν περισσότερο τις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού. Έτσι καταλήξαµε στο πολυδύναµο Αγιωργίτικο -σε µια από τις πρώτες του φυτεύσεις στην Αττική- και στις γνωστές µας από τη ∆ράµα Cabernet Sauvignon και Syrah, που όπως είναι φυσικό αποκαλύπτουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα, καθώς καλλιεργούνται 600 χιλιόµετρα νοτιότερα. Μετά από 20 χρόνια παρατηρούµε πως το Αγιωργίτικο αποκαλύπτει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και αυτό σκοπεύουµε να το ενισχύσουµε δροµολογώντας νέες φυτεύσεις για την επόµενη χρονιά.
Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του αµπελώνα του Οινότρια Γη, επιλέχθηκε ο βιολογικός τρόπος.
Στην Αττική οι αµπελώνες καλλιεργούνται σύµφωνα µε τις αρχές της βιολογικής γεωργίας χωρίς άρδευση και πιστοποιούνται από τη ∆ΗΩ. Οι στρεµµατικές αποδόσεις διατηρούνται σε πολύ χαµηλά επίπεδα, συνήθως κάτω από τα 300 κιλά ανά στρέµµα, µε αποτέλεσµα την εξαιρετική συµπύκνωση της πρώτης ύλης. Η βιολογική καλλιέργεια ήταν µια πρόκληση για εµάς και αρχικά καταφέραµε να την εφαρµόσουµε στην Αττική, όπου το ευνοούσαν οι κλιµατολογικές συνθήκες. Στα επόµενα χρόνια προγραµµατίζουµε τη µετάβαση και του αµπελώνα της ∆ράµας από την ολοκληρωµένη διαχείριση που εφαρµόζουµε στη βιολογική καλλιέργεια.
Τι στόχους έχετε για την Οινότρια Γη; Ποια η παραγωγή της; Εξαγωγική δυναµική και ενδιαφέρον υπάρχει;
Βασικός µας στόχος είναι µέσω του Μουσείου Οίνου Κώστα Λαζαρίδη να παρέχουµε µια ολοκληρωµένη εµπειρία οινογνωσίας στους επισκέπτες, την οποία µπορεί η πανδηµία να έβαλε σε παύση αλλά είµαστε έτοιµοι να επανέλθουµε δυναµικά µόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ταυτόχρονα, ήδη έχει προγραµµατιστεί η φύτευση επιπλέον 25 στρεµµάτων µε Αγιωργίτικο το 2022 και στόχος είναι στο µέλλον να κυκλοφορήσει ένας µονοποικιλιακός οίνος. Η συνολική παραγωγή της Οινότριας Γης ανέρχεται σε περίπου 30.000 φιάλες ανάλογα µε τη χρονιά. Αυτές εξάγονται σε ποσοστό 60% µε βασικές αγορές την Γερµανία την Αµερική και την Κίνα και το ενδιαφέρον είναι συνεχώς αυξανόµενο.