Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σαν αρχιτεκτονικό σχέδιο τα ενιαία αμπέλια των αδερφών Γκιρλέμη

Μαυροτράγανο και Μαυροδάφνη σε ένα αχαρτογράφητο µέχρι στιγµής terroir γίνονται το προσωπικό στοίχηµα των αδερφών Γκιρλέµη, οι οποίοι µε ορµητήριο το πετρόκτιστο οινοποιείο τους στο ∆οµοκό διανύουν το τελευταίο διάστηµα µια πολύ δηµιουργική φάση που τους εξασφαλίζει αναγνώριση εντός και εκτός συνόρων.

του Πέτρου Γκόγκου

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σε έκταση 72 στρεµµάτων, οι νέες φυτεύσεις που θα δώσουν τους πρώτους καρπούς σε περίπου 3 χρόνια, περιλαµβάνουν και διεθνείς ποικιλίες, όπως Grenache Rouge, Gewürztraminer και Riesling.

Από χέρι αρχιτέκτονα

Οι νέες φυτεύσεις έρχονται να γεµίσουν το λόφο γύρω και πάνω στον οποίο έχει στηθεί ένας από τους πιο καλοσχεδιασµένους  και τακτοποιηµένους ενιαίους αµπελώνες στην Ελλάδα. Είναι από τις λίγες εξαιρέσεις του πολυτεµαχισµού που χαρακτηρίζει την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή. Τα 350 αρχικά στρέµµατα του αµπελώνα, ανυψώνονται από το ανάγλυφο του τόπου και επιβλέπουν τον κάµπο στο Πολυδένδρι ∆οµοκού κι αυτές τις ηµέρες γίνεται µε µια χαρακτηριστική µεθοδικότητα ο τρύγος των κόκκινων ποικιλιών.

«Ο τρόπος που έχει στηθεί το αµπέλι, µας επιτρέπει να παίρνουµε κάθε µέρα, την περίοδο του τρύγου, ακριβώς αυτό που χρειαζόµαστε, στην καλύτερη στιγµή ωρίµανσης του σταφυλιού» θα πει ο Φανίκος Γκιρλέµης, ο µικρότερος από τα δύο αδέρφια, έχοντας τα ξηµερώµατα εκείνης της ηµέρας µετρήσει 12,5 βαθµούς Μπωµέ στα Syrah που µετασχηµατίζονται στο λαµπερό και φρουτώδες ροζέ «Ρ».

Είναι η πρώτη παρέµβαση στο αρχικό πλάνο που ξεκίνησε να υλοποιεί πίσω στο 2007 ο Γιάννης Γκιρλέµης, µε τον Φανίκο και τον ∆ηµήτρη, τον µεγάλο αδερφό, κρατώντας πλέον κατ’ αποκλειστικότητα το τιµόνι της επιχείρησης, να δουλεύουν παράλληλα και την επέκταση του οινοποιείου µε νέες εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν νέες δεξαµενές, βαρέλια αλλά και προς παλαίωση φιάλες. Όταν προ ολίγων ηµερών η Agrenda βρέθηκε στην περιοχή στις εργασίες του τρύγου, ένας εκσκαφέας προετοίµαζε παραδίπλα το έδαφος πάνω από το οποίο θα χτιστεί η επέκταση. Στο πλάνο υπάρχει και η κατασκευή χώρου που θα καταστήσει επισκέψιµο το µόλις 11 ετών οινοποιείο (ολοκληρώθηκε το 2011).

Νέες φυτεύσεις, νέες ετικέτες

Η σοδειά του φετινού τρύγου δεν θα δώσει νέες ετικέτες στις προτάσεις του οινοποιείου, µε τις καινούριες προσπάθειες να δροµολογούνται για όταν οι φετινές φυτεύσεις ωριµάσουν αρκετά, ώστε να ικανοποιήσουν τα κριτήρια των αδερφών Γκιρλέµη και των συνεργατών τους. Άλλωστε, όπως θα παραδεχτεί ο Φανίκος, δεν τους αρέσει να πιέζουν τα πράγµατα, αφού ακόµα βρίσκονται στα πρώτα τους βήµατα και µια λάθος κίνηση θα στοίχιζε κεφάλαιο κι ανεκτίµητο ηθικό.

Η γη κοντά στον ήλιο

Σήµερα στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν 10 φροντισµένες ετικέτες υπό την επίβλεψη του έµπειρου οινολόγου, Γρηγόρη Σκοπελίτη. Οι οχτώ είναι µονοποικιλιακές, µε σκοπό τη µέγιστη αποτύπωση του χαρακτήρα της ποικιλίας και της περιοχής και µε σύµµαχο τις µικρές στρεµµατικές αποδόσεις περί τα 800 κιλά ανά στρέµµα. Μια από τις τελευταίες προσθήκες στη γκάµα τους, η Μαλαγουζιά µε το ιδιαίτερο όνοµα La terre pres du soleil (η γη κοντά στον ήλιο), σε µια αναφορά στη θέση του αµπελώνα, που λέγεται Προσήλια και σε υψόµετρο 400 µ., προσφέρεται για αγνάντεµα του θεσσαλικού κάµπου.

Το συγκεκριµένο σηµείο παρουσίαζε ιδιαίτερο µορφολογικό ενδιαφέρον, το οποίο ευνοεί την καλλιέργεια ελληνικών και διεθνών ποικιλιών. Βάσει αυτού επιλέχθηκαν λευκές και ερυθρές ποικιλίες, µε τις λευκές να κυριαρχούν σε ποσοστό 60% και το υπόλοιπο 40% να συµπληρώνεται από τις ερυθρές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από απότομη σκλήρυνση των εμπορικών συνθηκών τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια, η αυστραλιανή βιομηχανία οίνου ζητά έκτακτα μέτρα....

REPORTS

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Δέσμη Μέτρων για το κρασί που επιτεύχθηκε χθες. Η Δέσμη Μέτρων...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...