Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πτώση 10,8% της εγχώριας κατανάλωσης οίνου το 2019

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα του ισοζυγίου οίνου που απέστειλε το ΥΠΑΑΤ στην Commission, δεδομένα που κάθε χρόνο επεξεργάζεται η ΚΕΟΣΟΕ, ειδικά για τα μεγέθη των αποθεμάτων και της κατανάλωσης οίνου του έτους 2019 που αφορούν τη χώρα μας.

Με βάση το αλγεβρικό άθροισμα των επιμέρους μεγεθών δηλαδή των αποθεμάτων έναρξης, της παραγωγής οίνου, των εισαγωγών και εξαγωγών, των βιομηχανικών χρήσεων και τέλος, των αποθεμάτων κλεισίματος περιόδου που αφορούν το έτος 2019, καταγράφεται πτώση της ανθρώπινης κατανάλωσης κατά 10,88%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η πτώση αυτή τα τρία τελευταία έτη (2016/17, 2017/18, 2018/19) ανέρχεται αθροιστικά στο ποσοστό των 26,59% (!!!) σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2016.

Να τονισθεί ότι η πτώση της κατανάλωσης που καταγράφεται για το 2019 δεν εμπεριέχει την επίδραση από την πανδημία της covid 19 και ότι σχετίζεται με την καταγραφή υψηλών αποθεμάτων κατά το κλείσιμο της περιόδου (31/7/2019), τα οποία ανήλθαν στα 1.720.724 HL αυξημένα κατά 17,88% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατανάλωση επηρεάζεται και από την αυξημένη κατά 6,75% παραγωγή οίνου το 2019, έναντι του 2018.

Μάλιστα τα αποθέματα οίνου είναι τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, εξαιρουμένων των ετών 2010, 2011 χρονιές κατά τις οποίες η επίδραση της οικονομικής κρίσης ήταν καθοριστική.

Γενικότερα το 2019 παρουσιάζει μια αρνητική πορεία για τα μεγέθη του αμπελοοινικού τομέα, εάν συνυπολογισθεί η καθαρή αύξηση εισαγωγών οίνου (40% σε αξία και 35% σε ποσότητα) και η καθαρή μείωση των εξαγωγών (3,73% σε αξία και 12,74% σε ποσότητα), μεγέθη που επηρεάζονται από την απουσία προγραμμάτων προβολής προώθησης οίνων το 2019, αλλά και την εισαγωγή οίνων από γειτονικές χώρες σε τιμές άκρως ανταγωνιστικές.

Η ενδοκοινοτική απόκτηση οίνων είναι νόμιμη διαδικασία, όμως αυτό που δεν ελέγχεται είναι η επισήμανση της χώρας προέλευσης κατά τη διακίνηση έως και την κατανάλωσή τους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

REPORTS

Το πρόγραμμα Natura Nostra λειτουργεί σαν ένας αργός παλμός ζωής μέσα στους ιστορικούς αμπελώνες της Καμπανίας, επαναφέροντας τη βιοποικιλότητα μέσα από φυτεύσεις και συλλογική...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.