Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πτώση 10,8% της εγχώριας κατανάλωσης οίνου το 2019

Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα δεδομένα του ισοζυγίου οίνου που απέστειλε το ΥΠΑΑΤ στην Commission, δεδομένα που κάθε χρόνο επεξεργάζεται η ΚΕΟΣΟΕ, ειδικά για τα μεγέθη των αποθεμάτων και της κατανάλωσης οίνου του έτους 2019 που αφορούν τη χώρα μας.

Με βάση το αλγεβρικό άθροισμα των επιμέρους μεγεθών δηλαδή των αποθεμάτων έναρξης, της παραγωγής οίνου, των εισαγωγών και εξαγωγών, των βιομηχανικών χρήσεων και τέλος, των αποθεμάτων κλεισίματος περιόδου που αφορούν το έτος 2019, καταγράφεται πτώση της ανθρώπινης κατανάλωσης κατά 10,88%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η πτώση αυτή τα τρία τελευταία έτη (2016/17, 2017/18, 2018/19) ανέρχεται αθροιστικά στο ποσοστό των 26,59% (!!!) σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2016.

Να τονισθεί ότι η πτώση της κατανάλωσης που καταγράφεται για το 2019 δεν εμπεριέχει την επίδραση από την πανδημία της covid 19 και ότι σχετίζεται με την καταγραφή υψηλών αποθεμάτων κατά το κλείσιμο της περιόδου (31/7/2019), τα οποία ανήλθαν στα 1.720.724 HL αυξημένα κατά 17,88% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η κατανάλωση επηρεάζεται και από την αυξημένη κατά 6,75% παραγωγή οίνου το 2019, έναντι του 2018.

Μάλιστα τα αποθέματα οίνου είναι τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας, εξαιρουμένων των ετών 2010, 2011 χρονιές κατά τις οποίες η επίδραση της οικονομικής κρίσης ήταν καθοριστική.

Γενικότερα το 2019 παρουσιάζει μια αρνητική πορεία για τα μεγέθη του αμπελοοινικού τομέα, εάν συνυπολογισθεί η καθαρή αύξηση εισαγωγών οίνου (40% σε αξία και 35% σε ποσότητα) και η καθαρή μείωση των εξαγωγών (3,73% σε αξία και 12,74% σε ποσότητα), μεγέθη που επηρεάζονται από την απουσία προγραμμάτων προβολής προώθησης οίνων το 2019, αλλά και την εισαγωγή οίνων από γειτονικές χώρες σε τιμές άκρως ανταγωνιστικές.

Η ενδοκοινοτική απόκτηση οίνων είναι νόμιμη διαδικασία, όμως αυτό που δεν ελέγχεται είναι η επισήμανση της χώρας προέλευσης κατά τη διακίνηση έως και την κατανάλωσή τους.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...