Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρωτοβουλία για διατήρηση προφυλλοξηρικών αμπελιών Cabernet Sauvignon στη Χιλή

Με στόχο να διατηρήσουν αμπέλια ενός προφυλλοξηρικού κλώνου του Cabernet Sauvignon, ο μηχανικός Max Morales και η Francesca Bridgewater ηγούνται μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας να δημιουργήσουν ένα Κέντρο Διάσωσης Αρχαίων Γενετικών Αμπελιών. Την ίδια ώρα τρέχει μια καμπάνια crowdfunding για τη συγκέντρωση περίπου 416 χιλιάδων ευρώ που θα συνδράμουν στην προσπάθεια.

Η καμπάνια έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών εκπροσώπων του χώρου του οίνου όπως ο γενετιστής κρασιών δρ Jose Vouillamoz, που μαζί με την Master of Wine Jancis Robinson είναι συγγραφέας του βιβλίου Wine Grapes. Η καμπάνια επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη Laja Valley της Χιλής, η οποία αποτελεί μέρος της περιοχής Bio Bio, όπου συναντώνται μερικοί από τους τελευταίους ανέγγιχτους κλώνους του Cabernet Sauvignon, όπως ήταν πριν από την επιδρομή της φυλλοξήρας που αποδεκάτισε τους αμπελώνες παγκοσμίως κατά τον 19ο αιώνα. Μερικά από τα αμπέλια χρονολογούνται, μάλιστα, τουλάχιστον 140 χρόνια πίσω.

Μέχρι στιγμής, οι συγκεκριμένοι αμπελώνες έχουν καταφέρει να αποφύγουν την επιδρομή της φυλλοξήρας χάρη στις φυσικές «άμυνες», διατηρώντας αμετάβλητη τη γονιδιακή δομή τους. Όπως αναφέρει ο Morales «Αυτό το γενετικό υλικό, όχι μόνο θα αναλυθεί εις βάθος, αλλά ήδη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon παγκοσμίως». Η καμπάνια εστιάζει πρωτίστως σε απόπειρες διατήρησης μιας ανθεκτικότητας και αναβίωσης ιστορικών αμπελιών. Κατά τον Morales, στόχος της καμπάνιας είναι να σωθεί η εμβληματική ποικιλία και για της μελλοντικές γενιές.

Αν το crowdfunding επιτύχει τον στόχο του, τότε όπως προαναφέρθηκε θα ιδρυθεί ένα Γενετικό Κέντρο Διάσωσης, όπου θα αναπτυχθεί ένας «Χιλιανός Κλώνος» του Cabernet Sauvignon ειδικά σχεδιασμένος για να μπορεί να αντισταθεί στους περιβαλλοντικούς κινδύνους και στα ζιζάνια που ταλανίζουν τα σύγχρονα αμπέλια.

Η πρωτοβουλία για τη σωτηρία των προφυλλοξηρικών Cabernet Sauvignon δεν πρέπει, φυσικά, να προκαλεί έκπληξη αν ληφθεί υπόψη και η διεθνής αναγνώριση που χαίρει η Χιλή για τα ποιοτικά κρασιά της με βάση αυτή την ποικιλία, ειδικά από περιοχές όπως η Maipo Valley. Αν στεφθεί με επιτυχία η καμπάνια μπορεί να ωθήσει σε νέα ύψη τον ρόλο της Χιλής στην οινοπαραγωγή του μέλλοντος.

Πέρα από τις προφυλλοξηρικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon ο Morales και η ομάδα του επιχειρούν να σώσουν και άλλα ιστορικά αμπέλια, συμπεριλαμβανομένου Malbec, Cabernet Franc και Pais και επιχειρούν να πείσουν τους λάτρεις του οίνου, αλλά και ηγέτες της βιομηχανίας να στηρίξουν την προσπάθεια τους. Τέλος, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Morales «Η Χιλή έχει όλα τα εργαλεία για να ηγηθεί μιας αμπελοοινικής επανάστασης. Η ώρα για δράση είναι τώρα».

Πληροφορίες από drinks business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ποσό πάνω από 6,5 δισ. ευρώ ανήλθε η αξία των εισαγόμενων οίνων στην αγορά των ΗΠΑ σημειώνοντας μικρή αύξηση έναντι του 2023. Ανοδικά...

REPORTS

Η αναγεννητική καλλιέργεια και οι ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες αποτελούν το μέλλον του Ισπανικού οίνου, ήταν το μήνυμα της φετινής Εβδομάδας Κρασιού της Βαρκελώνης,...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Στην καρδιά της Προβηγκίας, εκεί όπου οι ήπιοι άνεμοι της Μεσογείου χαϊδεύουν τους αμπελώνες και ο ήλιος λούζει τις εκτάσεις με χρυσαφένιο φως, γεννήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ολοκληρώθηκε από την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων αδειών φύτευσης αμπέλου για το έτος 2025. Το έντυπο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η πολυαναμενόμενη οινική εκδήλωση «ΒορΟινά» των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» επέστρεψε στην Αθήνα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, γιορτάζοντας τα 20 χρόνια από την πρώτη...

REPORTS

Ο Nicolas Castan, ένας 42χρονος οινοποιός από την Aude της Γαλλίας, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της παρατεταμένης ξηρασίας που μαστίζει την πεδιάδα...

REPORTS

Η βιομηχανία αφρωδών οίνων διερευνά νέες τεχνικές παλαίωσης για την ενίσχυση της γεύσης, την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του terroir και τη βελτίωση της συνολικής...