Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πρωτοβουλία για διατήρηση προφυλλοξηρικών αμπελιών Cabernet Sauvignon στη Χιλή

Με στόχο να διατηρήσουν αμπέλια ενός προφυλλοξηρικού κλώνου του Cabernet Sauvignon, ο μηχανικός Max Morales και η Francesca Bridgewater ηγούνται μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας να δημιουργήσουν ένα Κέντρο Διάσωσης Αρχαίων Γενετικών Αμπελιών. Την ίδια ώρα τρέχει μια καμπάνια crowdfunding για τη συγκέντρωση περίπου 416 χιλιάδων ευρώ που θα συνδράμουν στην προσπάθεια.

Η καμπάνια έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον σημαντικών εκπροσώπων του χώρου του οίνου όπως ο γενετιστής κρασιών δρ Jose Vouillamoz, που μαζί με την Master of Wine Jancis Robinson είναι συγγραφέας του βιβλίου Wine Grapes. Η καμπάνια επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη Laja Valley της Χιλής, η οποία αποτελεί μέρος της περιοχής Bio Bio, όπου συναντώνται μερικοί από τους τελευταίους ανέγγιχτους κλώνους του Cabernet Sauvignon, όπως ήταν πριν από την επιδρομή της φυλλοξήρας που αποδεκάτισε τους αμπελώνες παγκοσμίως κατά τον 19ο αιώνα. Μερικά από τα αμπέλια χρονολογούνται, μάλιστα, τουλάχιστον 140 χρόνια πίσω.

Μέχρι στιγμής, οι συγκεκριμένοι αμπελώνες έχουν καταφέρει να αποφύγουν την επιδρομή της φυλλοξήρας χάρη στις φυσικές «άμυνες», διατηρώντας αμετάβλητη τη γονιδιακή δομή τους. Όπως αναφέρει ο Morales «Αυτό το γενετικό υλικό, όχι μόνο θα αναλυθεί εις βάθος, αλλά ήδη ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια του Cabernet Sauvignon παγκοσμίως». Η καμπάνια εστιάζει πρωτίστως σε απόπειρες διατήρησης μιας ανθεκτικότητας και αναβίωσης ιστορικών αμπελιών. Κατά τον Morales, στόχος της καμπάνιας είναι να σωθεί η εμβληματική ποικιλία και για της μελλοντικές γενιές.

Αν το crowdfunding επιτύχει τον στόχο του, τότε όπως προαναφέρθηκε θα ιδρυθεί ένα Γενετικό Κέντρο Διάσωσης, όπου θα αναπτυχθεί ένας «Χιλιανός Κλώνος» του Cabernet Sauvignon ειδικά σχεδιασμένος για να μπορεί να αντισταθεί στους περιβαλλοντικούς κινδύνους και στα ζιζάνια που ταλανίζουν τα σύγχρονα αμπέλια.

Η πρωτοβουλία για τη σωτηρία των προφυλλοξηρικών Cabernet Sauvignon δεν πρέπει, φυσικά, να προκαλεί έκπληξη αν ληφθεί υπόψη και η διεθνής αναγνώριση που χαίρει η Χιλή για τα ποιοτικά κρασιά της με βάση αυτή την ποικιλία, ειδικά από περιοχές όπως η Maipo Valley. Αν στεφθεί με επιτυχία η καμπάνια μπορεί να ωθήσει σε νέα ύψη τον ρόλο της Χιλής στην οινοπαραγωγή του μέλλοντος.

Πέρα από τις προφυλλοξηρικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon ο Morales και η ομάδα του επιχειρούν να σώσουν και άλλα ιστορικά αμπέλια, συμπεριλαμβανομένου Malbec, Cabernet Franc και Pais και επιχειρούν να πείσουν τους λάτρεις του οίνου, αλλά και ηγέτες της βιομηχανίας να στηρίξουν την προσπάθεια τους. Τέλος, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Morales «Η Χιλή έχει όλα τα εργαλεία για να ηγηθεί μιας αμπελοοινικής επανάστασης. Η ώρα για δράση είναι τώρα».

Πληροφορίες από drinks business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γεωργία της Καλιφόρνια βρίσκεται σε ένα διαρκές μεταβατικό στάδιο, πιεζόμενη από την κλιματική αστάθεια, την αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων και ένα ολοένα πιο...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.