Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προς την κανονικότητα ο ισπανικός τρύγος, προβληματίζει τον κλάδο η έλλειψη κερδοφορίας και διαδοχής

Οι πρώτες ισπανικές συγκομιδές σταφυλιών ξεκίνησαν στην Ιβηρική Χερσόνησο. Με την πρόοδο της συγκομιδής οι προβλέψεις όγκου αρχίζουν να γίνονται πιο ξεκάθαρες και κινούνται προς την κατεύθυνση κανονικότητας.

Στις 4 Ιουλίου, το Οινοποιείο Stratvs ξεκίνησε τη συγκομιδή στο DOP Lanzarote με μια πρώτη μικρή παρτίδα Syrah, ακολουθούμενη από το Malvasia Volcanica σε άλλες περιοχές σε όλο το νησί. Στη συνέχεια, στην ηπειρωτική χώρα, οι συγκομιδές βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη σε αμπελώνες όπως το Montilla-Moriles και το Condado de Huelve στην Ανδαλουσία. Στο DOP Condado de Huelve, παρατηρήθηκε μια μικρή πρόοδος στην ωριμότητα σε ποικιλίες σταφυλιού όπως το Sauvignon Blanc, το Chardonnay ή το Colombard, με όγκους χαμηλότερους από εκείνους του περασμένου έτους, αλλά υγιή  σταφύλια, πολύ καλής ποιότητας.

Castilla-La Mancha: 60% της εθνικής παραγωγής το 2024

Πιο βόρεια, στην περιοχή Castilla-La Mancha, οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής μόλις εξέδωσαν τις πρώτες προβλέψεις συγκομιδής. Καθώς η συγκομιδή ξεκινά και εκεί, τα οινοποιεία  αναφέρουν παραγωγή κρασιών και γλευκών δυνητικά περίπου 23 εκατομμυρίων εκατόλιτρων φέτος, σημαντικά υψηλότερη σε σύγκριση με τα 17,6 Mhl που συγκομίστηκαν το 2023 (+ 33%), τη δεύτερη χαμηλότερη παραγωγή του 21ου αιώνα . Σημαντικό γεγονός: λόγω της έλλειψης νερού που υποφέρουν όλες οι περιοχές κατά μήκος της Μεσογείου, ο κορυφαίος αμπελώνας της Ισπανίας αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 60% της εθνικής παραγωγής κρασιού φέτος. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, η εσοδεία στην Ισπανία θα μπορούσε να φτάσει  περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2024. Πολύ μακριά από τα 28,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα του 2023 (η χαμηλότερη συγκομιδή από το 1995 σύμφωνα με τον OIV).

Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από το μέγεθος των εταιρειών

Με αφορμή την παρουσίαση αυτών των πρώτων προβλέψεων, η γενική διευθύντρια αγροδιατροφικής παραγωγής και συνεταιρισμών της Castilla-La Mancha, Elena Escobar, δήλωσε πολύ αισιόδοξη για τις προοπτικές της επόμενης αμπελουργικής περιόδου . Χαιρετίζοντας την αύξηση των εξαγωγών και την πτώση των αποθεμάτων στην περιοχή, παρατήρησε ότι «ο ρυθμός των πωλήσεων ήταν πολύ καλός όλο το χρόνο, περίπου 2 εκατομμύρια εκατόλιτρα το μήνα». Οι μήνες Φεβρουάριος, Μάρτιος και Απρίλιος παρουσίασαν στοιχεία ρεκόρ ως προς την αξία, φτάνοντας το «ιστορικό» ποσό των 950 εκατ. ευρώ σε δώδεκα κυλιόμενους μήνες στα τέλη Απριλίου. Κάλεσε για μεγαλύτερη ενοποίηση και συνεργασία  του συνεταιριστικού τομέα: «Αν είμαστε μεγαλύτεροι, μπορούμε να είμαστε πολύ πιο ανταγωνιστικοί…». Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοινώνει έτσι ότι επεξεργάζεται ένα νέο διάταγμα για την ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, «μέσω του οποίου θα μπορέσουμε να χορηγήσουμε ενίσχυση έως και 400.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός κοινού σχεδίου μάρκετινγκ σε διάστημα πέντε ετών».

Γίνονται αισθητά τα αιτήματα για εκριζώσεις

Αυτή η επιθυμία βρίσκει την απήχησή της στον τομέα: ο πρόεδρος του συνεταιριστικού οινοποιείου  El Progresso, το οποίο παράγει περίπου 640.000 hl κρασί ετησίως κατά μέσο όρο, πιστεύει ότι στο μέλλον, «θα χρειαστούμε περισσότερες συνεργατικές ομάδες, μεγάλες, ικανές να υπερασπιστούν καλύτερα και σε μεγαλύτερη ποσότητα τα προϊόντα της αγροδιατροφικής αλυσίδας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, διαφορετικά άλλες χώρες θα κερδίσουν το παιχνίδι εναντίον μας. Παράλληλα, ο πρόεδρος του επαγγελματικού φορέα ASAJA Castilla-La Mancha, José Mariá Fresneda, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση πολλών αμπελουργών την παραμονή του τρύγου, σημειώνοντας ότι πολλοί από αυτούς σκέφτονται να ξεριζώσουν τα αμπέλια τους, λόγω έλλειψης κερδοφορίας και διαδοχής των γενεών. Με την COAG και την UPA, η ASAJA σε εθνικό επίπεδο υπέβαλε τρεις προτάσεις στο Υπουργείο Γεωργίας ως μέρος της διαδικασίας δημόσιας ακρόασης και ενημέρωσης σχετικά με το σχέδιο βασιλικού διατάγματος που τροποποιεί την παρέμβαση του κλάδου αμπελουργίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ.

Βοήθεια για την αειφόρο ανάπτυξη και κατά των κουνελιών

Οι οργανώσεις ζητούν ιδιαίτερα οι επενδύσεις να προσανατολίζονται προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με μέτρα όπως, η βελτίωση της χρήσης και διαχείρισης του νερού , η μετατροπή σε βιολογική παραγωγή,  η απόκτηση εξοπλισμού για μεθόδους ακριβείας και ψηφιακής παραγωγής και η συμβολή στη διατήρηση του εδάφους και τη βελτίωση της δέσμευσης άνθρακα στο έδαφος.

Ζητούν αυτή η βοήθεια να εξαρτάται από τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την τροφική αλυσίδα. Τέλος, το τελευταίο από τα τρία προτεινόμενα μέτρα: η ενίσχυση να επεκταθεί στην πρόληψη ζημιών που προκαλούνται από κουνέλια με φράχτες και με μέτρα  για αρπακτικά και κουνάβια…

Πηγή: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...