Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σεμινάριο με προτάσεις στρατηγικής για τον Οινοτουρισμό από την ΕΝΟΑΠ

Ένα ενδιαφέρον διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ), με τη συμμετοχή οινοποιών και απασχολούμενων στον αμπελοοινικό κλάδο.

Copyright-©-2018-Love-Knot-Photo

Εισηγητές ήταν ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Εντεταλμένη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Οι δυο ακαδημαϊκοί παρουσίασαν διεθνείς επιτυχημένες πρακτικές και παραδείγματα διαχείρισης της κρίσης covid-19, δίνοντας στρατηγικές κατευθύνσεις για την επόμενη μέρα του Οινοτουρισμού στην Πελοπόννησο.

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μελών της ΕΝΟΑΠ σε σχέση με τις προκλήσεις που δημιουργεί η παρούσα συνθήκη και τα βήματα που απαιτούνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών.

Οι εισηγητές ξεκίνησαν την εισήγηση με αισιοδοξία λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι το κλάδου πιστεύουν ότι ο οινοτουρισμός θα αναπτυχθεί περαιτέρω κατά την επόμενη δεκαετία. Αναφέρθηκε μια νέα τάση, το ”regenerative travel” που πάει ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά τα βιώσιμα ταξίδια και αφορά κυρίως στην ενσωμάτωση στοιχείων του τόπου από τον επισκέπτη και όχι απλού περιορισμού στους χώρους του οινοποιείου κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων.  Τονίστηκε η ανάγκη για πιο ολιστική ανθρωποκεντρική προσέγγιση του οινοτουρισμού, η σημασία της τοπικότητας και η ανάγκη για συνεργασία και δικτύωση ανάμεσα στα οινοποιεία. “Αν δεν δείχνουμε αλληλεγγύη, είναι κυρίως λόγω έλλειψης φαντασίας”, τόνισε η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη αναφερόμενη σε απόσπασμα από βιβλίο του Paolo Giordano. Συνέχισε αναφερόμενη στην covid εποχή και την χρήση της τεχνολογίας, “η τεχνολογία δεν είναι πανάκεια, θέλει σωστή σκέψη πάνω στο τρόπο που θα την προσεγγίσουμε για να αναπτύξουμε το προσωπικό μας αφήγημα ενόψει της νέας πραγματικότητας”.

Ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας ενίσχυσε την άποψη αυτή αναφέροντας μεταξύ άλλων, πόσο σημαντική είναι η προσφορά συνολικής εμπειρίας πάνω στο κρασί όσον αφορά τον οινοτουρισμό και η ανάπτυξη αφηγήματος από την πλευρά των οινοποιείων, με εστίαση στην αυθεντικότητα.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από το σεμινάριο:

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Όμιλος Mantis, ένας από τους πλέον δυναμικούς και ταχύτερα αναπτυσσόμενους ομίλους διανομής και ανάπτυξης προϊόντων στην Ελλάδα, ανακοινώνει νέα συνεργασία με το οινοποιείο...

REPORTS

Η Vinarchy, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία οίνου της Αυστραλίας σχεδιάζει να μειώσει σχεδόν τις μισές μάρκες από το χαρτοφυλάκιο της και να στραφεί σε...

REPORTS

Οι υπουργοί εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψαν τους ομολόγους τους των Ηνωμένων Πολιτειών να εφαρμόσουν περισσότερα από την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ του Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένης...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ζωηρούς κλάδους της παγκόσμιας οινικής οικονομίας. Το 2023 η αξία του υπολογίστηκε στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια,...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...