Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πάνω από 1300 ετικέτες φρέσκων και παλαιωμένων οίνων πλαισίωσαν τον «Χάρτη των Γεύσεων»

Με περισσότερες από 1.300 ετικέτες φρέσκων και παλαιωμένων οίνων, αρκετές από τις οποίες έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση, καθώς πρόκειται για νέες κυκλοφορίες, πλαισιώθηκε ο φετινός 18ος «Χάρτης των Γεύσεων», που διεξήχθη σε πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω Covid.

του Λεωνίδα Λιάμη

Περίπου 125 οινοποιεία από όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και την Κύπρο, μαζί με κάποιους εισαγωγείς έδωσαν το καθιερωμένο ραντεβού το διήμερο 27 – 28 Νοεμβρίου, με το οινόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, το οποίο με την προσέλευσή του, έδειξε πως… διψούσε να πάρει μια γεύση από τις λευκές, τις ερυθρές και τις ροζέ οινικές τους δημιουργίες, καθώς είχε μεσολαβήσει ένας χρόνος χωρίς να… ιδωθούν.

«Εκτός από τη νέα σοδειά, οι οινοποιοί παρουσίασαν και τις καινούριες ετικέτες, που προέκυψαν μέσα στην πανδημία, από το Φεβρουάριο του 2020 και εντεύθεν, διότι πέρυσι η εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε ως απόρροια του Lockdown και για πολλούς αποτέλεσε φέτος την ευκαιρία να συστήσουν στο ευρύ κοινό τα νέα κρασιά που κυκλοφόρησαν», είπε στην Agrenda, η Μαρία Νέτσικα, χημικός, οινολόγος και οργανωτής του θεσμού του «Χάρτη των Γεύσεων».

Η ίδια συμπλήρωσε πως στα αξιοσημείωτα της φετινής διοργάνωσης είναι ότι υπήρξαν και κάποια οινοποιεία, τα οποία έλαβαν μέρος για πρώτη φορά σε «Χάρτη των Γεύσεων», όπως και ορισμένα, τα οποία άλλαξαν δομή και στην ουσία λειτουργούν πλέον σαν καινούρια.

Σε ό,τι αφορά στην προσέλευση του κοινού, η συνομιλήτριά μας τόνισε πως δεδομένων των συνθηκών και των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία κορωνοϊού η κίνηση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και κυρίως δεν περιορίστηκε μόνο στους Θεσσαλονικείς.

 

«Είχαμε επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, από Αθήνα, τα νησιά, αλλά και πολλούς από το εξωτερικό και ιδίως επαγγελματίες του κλάδου, κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα ως διοργάνωση», ανέφερε η κ. Νέτσικα, διευκρινίζοντας πως «την πρώτη ημέρα, το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, η προέλευση του κοινού, συγκριτικά με εκείνη του Σαββάτου του 2019, είχε μια μείωση της τάξης του 17%, το οποίο θεωρώ μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι το 2019 δεν είχαμε πανδημία, ενώ φέτος η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης επιτρεπόταν αποκλειστικά και μόνο σε όσους είναι εμβολιασμένοι. Πρέπει να πω όμως πως δικαιωθήκαμε, γιατί προέχει η ασφάλεια όλων», είπε η κ. Νέτσικα, δίδοντας ραντεβού στο 19ο Χάρτη των Γεύσεων στις 3 – 4 Δεκεμβρίου του 2022.

Η ανακοίνωση για τον Χάρτη των Γεύσεων 2021

Η Wine Plus πραγματοποίησε με απόλυτη επιτυχία και αυστηρά μέτρα ασφάλειας τον Χάρτη των Γεύσεων 2021, συγκεντρώνοντας και πάλι -για πρώτη φορά μετά από 21 μήνες- κάτω από την ίδια στέγη, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης στη Helexpo, όλο τον κόσμο του ελληνικού κρασιού.

Η σημαντικότερη οινική εκδήλωση της Βόρειας Ελλάδας, το 2021 ήταν διαφορετική αλλά και πολύ σημαντική.

Διαφορετική, γιατί η τήρηση του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου επέβαλλε σχολαστικά μέτρα προστασίας σε κάθε σημείο.

Και πολύ σημαντική, γιατί ήταν η πρώτη εκδήλωση κρασιού μετά την πανδημία, η οποία έδειξε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτά τα πρωτόκολλα. Με μεγάλη προσοχή και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους, επισκέπτες, εκθέτες και εργαζόμενους.

Οι επισκέπτες προσήλθαν σε 2 ζώνες ωραρίου λειτουργίας και με εμφανή ενθουσιασμό και χαρά συζήτησαν, αντάλλαξαν απόψεις και δοκίμασαν τα κρασιά που πρόσφεραν τα γνωστά οινοποιεία της χώρας αλλά και πολλά νεότερα, έως και πρωτοεμφανιζόμενα, εκπροσωπώντας όλες τις αμπελουργικές περιοχές της χώρας. Στον Χάρτη των Γεύσεων 2021 συμμετείχαν περισσότεροι από 120 οινοποιοί και αποσταγματοποιοί, καθώς και εισαγωγείς οίνων που εκπροσωπούν οινοποιεία από τις σημαντικότερες αμπελουργικές χώρες της υφηλίου.

 Το έντονο ενδιαφέρον όλων των συμμετεχόντων συγκέντρωσαν και φέτος οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες κάθε χρόνο εμπλουτίζουν την εμπειρία της επίσκεψης. Τόσο τα σεμινάρια του Wine school, όσο και οι υψηλού επιπέδου κάθετες γευστικές δοκιμές, οι παρουσιάσεις καινοτόμων θεμάτων, προϊόντων, τεχνολογιών, επιστημονικών προγραμμάτων, οι επιδείξεις μαγειρικής που φέρνουν κορυφαίους chef στην έκθεση.

Η μεγάλη ικανοποίηση που εξέφρασαν όλοι οι συμμετέχοντες αποτελεί απόδειξη ότι ο Χάρτης των Γεύσεων εκτός από σημείο αναφοράς για τον αμπελοοινικό κλάδο, είναι μια σημαντική εκδήλωση που συνεχίζει να αναπτύσσεται και να αναβαθμίζεται ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες.

Η διοργανώτρια Wine Plus, ιδιαίτερα ικανοποιημένη με τη φετινή διοργάνωση, δεσμεύεται ότι θα συνεχίζει να προσφέρει στους εκθέτες και το πλήθος των επισκεπτών του Χάρτη των Γεύσεων, ποιότητα και καινοτομία, βοηθώντας τους παραγωγούς να προβάλλουν και να πουλήσουν τα προϊόντα τους και τους καταναλωτές να εκπαιδευτούν και να επιλέξουν τα κρασιά που τους αρέσουν.

Ο Χάρτης των Γεύσεων πραγματοποιείται από τη Wine Plus με την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, της ΔΕΘ-Helexpo, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τις πολυάριθμες γηγενείς ποικιλίες του πλέον ποικιλόμορφου Πελοποννησιακού αμπελώνα αλλά και όλα τα καινούρια που συμβαίνουν και αποδεικνύουν την προσαρμοστικότητα του στις προκλήσεις της...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου ο 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στην προηγούμενη πρώτη θητεία του, είχε επικεντρωθεί στην προώθηση πολιτικών...

REPORTS

Η συζήτηση σχετικά με τη χρήση του θείου στην οινοποίηση δεν είναι καινούργια, καθώς συνεχίζει να απασχολεί και να προκαλεί έντονες συζητήσεις στον κλάδο....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Το φυσικό κρασί έχει κερδίσει σημαντική προσοχή τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως μια εναλλακτική λύση που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ουσία...