Αυτή η ομάδα ερευνητών ανέλαβε την πρόκληση μεταφοράς γενετικών δεικτών για την αλλαγή των ιδιοτήτων των φυτών και τώρα αναφέρει μια τεχνική που θα βελτιώσει τα ποσοστά γενετικής μεταφοράς σε είδη αμπέλου από 2% σε 92%, φέρνοντας τα επιθυμητά χαρακτηριστικά από άγρια είδη σε καλλιεργημένα ξαδέλφια.
«Η νέα στρατηγική ανάπτυξης γενετικών δεικτών ισχύει για αναπαραγωγικές και γενετικές μελέτες σε διάφορα προγράμματα αναπαραγωγής σταφυλιών», λέει ο Bruce Reisch, επικεφαλής του Cornell’s Grapevine Breeding and Genetics Program.
«Φανταστείτε ότι οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο», λέει. «Γνωρίζετε γενικά πού θέλετε να πάτε, αλλά δεν έχετε χάρτη για να φτάσετε εκεί. Δεν ξέρετε πόσο μακριά είναι ο προορισμός σας ή ποια είναι η έξοδος που πρέπει να ακολουθήσετε. Στην ουσία, έχετε χαθεί.
«Λοιπόν, οι γενετικοί δείκτες είναι σαν τα σημάδια εξόδου στο δρόμο. Δηλαδή μας λένε πού βρισκόμαστε στο χάρτη χρωμοσωμάτων, αν για παράδειγμα έχουμε ένα γονίδιο που ελέγχει τη γεύση ή ένα που ασχολείται με την αντίσταση στις ασθένειες», εξηγεί. “Εάν έχεις έναν δείκτη που σου λέει ποιο γονίδιο είναι πού, δεν χάνεσαι πια. Ανακαλύπτεις πλέον έναν τρόπο να βρεις το δρόμο σου γύρω από αυτά τα εκατομμύρια ζεύγη βάσεων που συνθέτουν τον κώδικα DNA όλων όσων χρειάζεται να γνωρίζεις για το σταφύλι που θέλεις να καλλιεργήσεις. “
Με αυτήν τη νέα ανακάλυψη των γενετικών δεικτών που χρησιμοποιούν τεχνολογία αυτοματοποιημένου προσδιορισμού αλληλουχιών DNA, οι καλλιεργητές παγκοσμίως μπορούν να ελέγξουν τις παραγωγές τους και να μάθουν αμέσως ποια αμπέλια έχουν τα πιο επιθυμητά χαρακτηριστικά – ανεξάρτητα από την ποικιλία τους, από πού προέρχονται ή από ποια είδη προέρχονταν οι γονείς τους.
Ο Donnell Brown, πρόεδρος της National Grape Research Alliance, αναφέρει στο Cornell Chronicle τα εξής: «Αυτό είναι ένα έργο που αλλάζει το παιχνίδι και είναι μόνο η αρχή. Μέσα από αυτό, μπορούμε να επιταχύνουμε τη γενετική εξερεύνηση, η οποία θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις ιδιότητες των φρούτων και της παραγωγής και, τελικά, να ανταποκριθούμε σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και σε απειλές παρασίτων και ασθενειών. “
Σε αυτό το σημείο, ο Reisch λέει: «Υπάρχουν όλα τα είδη γονιδίων για αντοχή στις ασθένειες και ένα πράγμα που κάνουν αυτοί οι δείκτες είναι να μας επιτρέψουν να συσσωρεύσουμε πολλά γονίδια για αντίσταση σε ασθένειες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν έχετε μόνο ένα γονίδιο, ένα παθογόνο όπως το ωίδιο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πολύ ευκολότερα έναν μόνο μηχανισμό αντίστασης σε αντίθεση με έναν ικανοποιητικό αριθμό μηχανισμών αντίστασης. »
Στη συνέχεια, επικαλούμενος τη βελτίωση της γενετικής τροποποίησης ως «ένα ακόμη εργαλείο στην εργαλειοθήκη για την ανάπτυξη καλύτερων σταφυλιών στο μέλλον», προσθέτει: «Οι ποικιλίες που φυτεύονται σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που φυτεύτηκαν πριν από 10 ή 20 χρόνια. Βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες εταιρείες, νέες ποικιλίες ανθεκτικές στις ασθένειες εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες και περιοριστική νομοθεσία σχετικά με τις εφαρμογές φυτοφαρμάκων, αυτό αποτελεί ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στο βιβλίο επιστημονικής έρευνας. “
Θέματα όπως οι ασθένειες και οι καιρικοί παράγοντες αποτελούν εδώ και πολύ καιρό το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους καλλιεργητές, οι οποίοι τώρα μπορούν να φτάσουν στον στόχο τους πολύ πιο γρήγορα. Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα του ωιδίου.
«Μπορούμε να το υπολογίσουμε σε εμπορικούς αμπελώνες, σε πραγματικό χρόνο», λέει ο Reisch. «Στέλνουμε τα στελέχη που συλλέχθηκαν για προσδιορισμό αλληλουχίας DNA και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα θα μας πουν ότι ο έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με μια συγκεκριμένη χημεία μυκητοκτόνων. Οι μέθοδοι ελέγχου ασθενειών μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα και τα στελέχη να ελέγχονται πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο. “
Ο συνάδελφός του ερευνητής Lance Cadle-Davidson, με την ειδικότητα του Grape Genetics Research plant pathologist στο USDA, λέει ότι αυτό το εργαλείο είναι πολύ πιο ισχυρό από ό, τι αρχικά μπορεί να συνειδητοποιήσει κάποιος.
«Ανοίγει νέους ορίζοντες για συνεργασίες συνεργασίες, οι οποίες παλιότερα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν , ενώ τώρα όλοι μιλάμε την ίδια γλώσσα», λέει ο Cadle-Davidson.«Τώρα μπορούμε να πάρουμε μια καλή εικόνα του γονιδιώματος των σταφυλιών με έναν πιο χαμηλό προϋπολογισμό. Οι παραγωγοί και οι γενετιστές που αναπτύσσουν νέες ποικιλίες θα ωφεληθούν επειδή χρησιμοποιούμε δείκτες DNA για να αναπτύξουμε ανθεκτικές σε ασθένειες ποικιλίες που θα αποτελέσουν το μέλλον της αμπελουργίας. “
Πηγή : farmprogress