Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πολλές συγκινήσεις έκρυβε ο τρύγος για το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Αναμφισβήτητα ο τρύγος του 2022 έκρυβε πολλές συγκινήσεις. Οι ατυπικές κλιματολογικές συνθήκες με τις αυξημένες βροχοπτώσεις και τις σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δοκίμασαν τις αντοχές ανθρώπων και φυτών. Το ποιοτικό αποτέλεσμα προέκυψε μόνο μετά από στοχευμένες αμπελουργικές επεμβάσεις και δύσκολες οινολογικές αποφάσεις.

Νομός: Δράμας
Κοινότητες: Αδριανή | Καλής Βρύση | Πλατανιά | Κατάφυτο

Ιδιόκτητος αμπελώνας 2800 στρεμμάτων -Πιστοποίηση ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Agro 2-1 / 2.2).

Οι καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν ομαλές και χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, προσφέροντας έτσι τα απαραίτητα υδατικά εφόδια στους αμπελώνες. Τόσο η ανάπτυξη των οφθαλμών όσο και η ανθοφορία εξελίχθηκαν φυσιολογικά. Εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων κατά τους θερινούς μήνες, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη φυτοπροστασία των αμπελώνων προκειμένου να οδηγηθούμε ομαλά στην έναρξη του τρύγου. Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις οδήγησαν σε μια όψιμη χρονιά η οποία κατά το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίστηκε από αίθρια καιρικά φαινόμενα τα οποία ευνόησαν τις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου ως συνήθως με το Sauvignon Blanc και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο στα αμπελοτόπια της Αδριανής και της Καλής Βρύσης. Στην περιοχή της Πλατανιάς άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ενώ στον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου ξεκίνησε στα μέσα του ίδιου μήνα με Chardonnay και συνεχίστηκε με το Sauvignon Blanc, την Μαλαγουζιά και το Merlot μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης στις 13 Οκτωβρίου.

Οι λευκοί και ροζέ οίνοι του 2022 έχουν καλή αρωματική ένταση, φρεσκάδα και έντονη οξύτητα. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των βροχοπτώσεων πριν τον τρυγητό.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν επίσης πολύ καλό αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, ζωηρό χρώμα, νεύρο και ένταση στο φινάλε. Είναι μια χρονιά που δεν χαρακτηρίζεται τόσο από την συμπύκνωση όσο από τις μαλακές ταννίνες και την καλή ισορροπία.

 

Νομός: Αττικής

Κοινότητα: Καπανδριτίου

Ιδιόκτητος αμπελώνας 200 στρεμμάτων- Πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας (ΔΗΩ).

Η χρονιά του 2022 ξεκίνησε με ευεργετικές για τον υδροφόρο ορίζοντα χιονοπτώσεις και συνεχίστηκε με φυσιολογικά για την περιοχή φαινόμενα έως και την Άνοιξη. Οι βροχές μέσα στο καλοκαίρι βοήθησαν στην ομαλή ανάπτυξη των κλημάτων και στην άριστη πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών. Αυτό, σε συνδυασμό τη χαμηλή στρεμματική απόδοση και το ξεχωριστό terroir της λίμνης του Μαραθώνα διαμόρφωσαν κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα και έντονη συμπύκνωση. Οι βροχοπτώσεις και οι πιο δροσερές από τα συνηθισμένα θερμοκρασίες έφεραν την έναρξη του τρύγου στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την συλλογή των σταφυλιών να εξελίσσεται ομαλά και την πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται από ποιοτικές τανίνες αλλά και ωραία οξύτητα.

Το Syrah κόπηκε πρώτο στις 5 Σεπτεμβρίου έχοντας εξαιρετική φαινολική ωριμότητα. Τα πρώτα στοιχεία από το κρασί είναι φρουτώδη και εξωστρεφή, με βελούδινες τανίνες και ισορροπημένη φρεσκάδα .Το Αγιωργίτικο και το Cabernet Sauvignon ακολούθησαν με διαφορά τουλάχιστον δύο εβδομάδων και με διαδοχικούς τρύγους στις 19 και 28 Σεπτεμβρίου πάντοτε με γνώμονα την βέλτιστη φαινολική και τεχνολογική ωριμότητα. Το Αγιωργίτικο ξεφεύγει από τον τυπικό του χαρακτήρα έχοντας πιο πλούσιες τανίνες, έντονη συμπύκνωση, διατηρώντας όμως το φρουτώδη χαρακτήρα του. Το Cabernet Sauvignon και αυτό με την σειρά του είναι γεμάτο με ρωμαλέες τανίνες, οι οποίες μετά την παλαίωση θα αναδείξουν το δυναμικό της ποικιλίας σε ένα αρκετά απαιτητικό terroir.

 

Ήδη τα επόμενα στάδια της οινοποίησης ολοκληρώνονται στους χώρους του οινοποιείου με την αναμονή για την νέα σοδειά να αυξάνει την αγωνία. Σύντομα, τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από την χρονιά που προηγήθηκε θα ναι διαθέσιμα στο ποτήρι μας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία οίνου εισήλθε το 2025 σε μια περίοδο βαθιών μετασχηματισμών, που επηρεάζουν την κατανάλωση, την παραγωγή και το διεθνές εμπόριο. Σύμφωνα με...

REPORTS

Μες στην αυγή μιας νέας εποχής για την οινική εκπαίδευση, η Ιταλία ξαναφέρνει στο προσκήνιο έναν θεσμό που διατρέχει σαν βαθιά γραμμή το παγκόσμιο...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Κεφαλονιάς παρουσιάζει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Έλληνα pastry chef Στέλιο Παρλιάρο.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.