«Έχουμε έρθει σε επαφή με έναν τοπικό διανομέα, έχουμε στείλει ήδη και δείγματα για δοκιμή και πλέον αναμένουμε να οριστικοποιηθεί η συνεργασία για να φορτώσουμε, πιθανότατα μέσα στο 2023, την πρώτη μας παλέτα για την Ιαπωνία», αναφέρει στην Agrenda και στο WineTrials, ο Κωνσταντίνος Αργυράκης, οινολόγος του ομώνυμου Κτήματος από τον Τριπόταμο της Ημαθίας. Ο ίδιος διευκρινίζει ότι «η διαπραγμάτευση αφορά κυρίως το ερυθρό μας ξινόμαυρο της σειράς Άτι και το blanc de noir, επίσης, από ξινόμαυρο της premium ετικέτας Chronos, όπου απεικονίζεται ένας μικρός ελέφαντας».
Ο 29χρονος οινολόγος, ο οποίος μαζί με τον 35χρονο αδελφό του Σπύρο «τρέχουν» τη boutique οινοποιητική επιχείρηση από το 2016, όταν και «στήθηκε» το μικρό βιοκλιματικό τους οινοποιείο, μας είπε, ακόμη, πως οι εξαγωγές του Κτήματος καλύπτουν, αυτή τη στιγμή, περί το 30% της παραγωγής και κατευθύνονται κυρίως στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Αυστρία, ενώ το υπόλοιπο 70% καταναλώνεται στην Ελλάδα.
Η ετήσια παραγωγή του οινοποιείου κυμαίνεται, προς το παρόν, στις 20.000 – 25.000 φιάλες και μάλιστα εξαντλείται πριν από τον επόμενο τρύγο, γεγονός που ωθεί τα αδέλφια Αργυράκη να κινηθούν προς την κατεύθυνση να αυξήσουν τον αμπελώνα τους, ο οποίος εκτείνεται σε 24,5 στρέμματα με ξινόμαυρο, στην περιοχή του Τριλόφου Ημαθίας, εκ των οποίων τα 17,5 στρέμματα είναι ενιαία και ηλικίας 43 ετών.
«Το πόσο θα αυξήσουμε τον ιδιόκτητο αμπελώνα μας θα μας το δείξει η αγορά. Θα θέλαμε να φτάσουμε κάποια στιγμή στα 50 στρέμματα, υπό την προϋπόθεση βέβαια να μπορέσουμε να πάρουμε άδειες φύτευσης» επισημαίνει ο νεαρός οινολόγος. Το πλάνο, πάντως, είναι να αυξηθούν οι εκτάσεις του ξινόμαυρου, πάνω στο οποίο επενδύει κυρίως το Κτήμα και ταυτόχρονα να φυτευτούν και κάποιες λευκές ποικιλίες, όπως είναι η μαλαγουζιά και το ασύρτικο, που χρησιμοποιεί για τα κρασιά του και για την ώρα τις προμηθεύεται από συνεργαζόμενους αμπελουργούς.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η φιλοσοφία που διαπνέει το «Κτήμα Αργυράκη» είναι να παραμείνει ένα μικρό οινοποιείο. «Δεν θέλουμε να πάμε σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής, διότι από ένα σημείο και μετά χάνει λίγο και την τέχνη του», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης και σημειώνει ότι «ένας οινοποιός σε όλη του την καριέρα θα έχει την ευκαιρία να κάνει πάνω – κάτω 40 τρύγους. Υπό το πρίσμα αυτό δεν θα θέλαμε το κρασί μας να είναι απλά εμπορικό. Επιδιώκουμε όλες μας οι δουλειές να έχουν κάτι να πουν».
Στη βάση αυτής της αρχής και με «ναυαρχίδα» την ποικιλία ξινόμαυρο, έχουν «χτιστεί» και οι δύο σειρές κρασιών, τις οποίες παράγει το Κτήμα, τη «Chronos», με τον μικρό ελέφαντα, και την «Άτι» με το άλογο.
«Η σειρά Chronos βγαίνει σε ερυθρό και σε blanc de noir. Πρόκειται για premium κρασιά από συγκεκριμένα πρέμνα ξινόμαυρου στο ψηλότερο σημείο του αμπελώνα μας. Το ερυθρό μένει δύο χρόνια σε βαρέλι και κατόπιν στη φιάλη, πριν κυκλοφορήσει στην αγορά σε περίπου 1.000 φιάλες κάθε φορά. Αντίστοιχα, το blanc de noir, το οποίο παλαιώνει περίπου 10 μήνες σε βαρέλι γαλλικό και αμερικάνικο, πριν εμφιαλωθεί σε σχεδόν 1.300 φιάλες το χρόνο, είναι ένα κρασί που μοιάζει πολύ με παλαιωμένο chardonnay», τονίζει.
Εξηγεί δε, με φιλοσοφική διάθεση, πως «η σειρά Chronos είναι αφιερωμένη σε ένα premium πρόβλημα, το χρόνο, που κανένας δεν θα λύσει και υπό την έννοια αυτή είναι ένα ειρωνικό project. Γιατί, για σκέψου; Ποιοι έχουν πρόβλημα με το χρόνο; Αυτοί που μεγάλωσαν και εν τέλει αυτοί που τον γεύτηκαν. Όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι χάθηκαν νωρίς, κανείς τους δεν σκέφτηκε πως ωχ μεγαλώνω».
Η σειρά «Άτι», από την άλλη, λέει ο ίδιος «αποτελείται από τρία κρασιά. Ένα λευκό blend, στο οποίο συμμετέχουν μαλαγουζιά, ασύρτικο και φρέσκο blanc de noir ξινόμαυρο, ένα ροζέ με syrah και ξινόμαυρο παλαιωμένο για 8 μήνες σε αμερικάνικο βαρέλι και το ερυθρό από ξινόμαυρο παλαιωμένο 1 χρόνο σε βαρέλι». Διευκρινίζει ωστόσο, πως «στη σειρά Άτι, το κρασί επειδή είναι από άλλα κλήματα, διαφέρει λίγο, έρχεται ως πιο μαλακό ξινόμαυρο, δεν είναι τόσο ρουστίκ, όσο εκείνα του Chronos».
Όσον αφορά στο οινοποιείο του κτήματος, ο κ. Αργυράκης μας είπε ότι «έχει συνολική δυναμικότητα 45.000 – 50.000 φιάλες και είναι ένα από το δύο βιοκλιματικά οινοποιεία που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Την κατασκευή του ανέλαβε ο αδελφός μου ο Σπύρος, ο οποίος έχει πτυχίο πολιτικού μηχανικού και το μεταπτυχιακό του ήταν στα βιοκλιματικά οινοποιεία. Ο χώρος μας είναι λευκός για να αντανακλά το ηλιακό φως, και λόγω των φωτοβολταϊκών που έχουμε στη στέγη του έχει απόλυτη ενεργειακή αυτονομία και μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα».