Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μια οινολογική πρακτική, ακόμα και το Terre di Talamo «βυθίζει» τα κρασιά του

9.000 φιάλες Talamo στον πυθμένα της θάλασσας μπροστά από το Ταλαμόνε στην γειτονική Ιταλία. Από την Έλβα στη Καμπανία, ανάμεσα στο σκοτάδι, σταθερές θερμοκρασίες και κίνηση των κυμάτων αποτελούν ιδανικές συνθήκες.

Η θάλασσα μπροστά από το Ταλαμόνε θα γίνει για διάρκεια ενός έτους το κελάρι για την παλαίωση του Talamo, το κορυφαίο ερυθρό κρασί του οινοποιείου “Terre di Talamo”, της περιοχής Maremma: 9000 φιάλες, σε βάθος 35 μέτρων σε σταθερή θερμοκρασία 16 βαθμών θα ολοκληρώσουν την διαδικασία παλαίωσης. Η παλαίωση φιαλών, αφρωδών για την ακρίβεια και όχι μόνο, στα βάθη της θάλασσας, έχει γίνει μοδάτη οινολογική πρακτική, ικανή για να εγγυηθεί ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως φαίνεται από παραδείγματα στην Ιταλία και την Ευρώπη. Οι λόγοι είναι απλοί: σταθερές θερμοκρασίες, σκοτάδι και κίνηση των κυμάτων παρέχουν τις τέλειες συνθήκες για την παλαίωση σε φιάλη.

Παραδείγματα αποτελούν τα οινοποιεία: το Bisson με τα αφρώδη κρασιά του, το Cantina Santa Maria La Palma στο Alghero με το Vermentino κάτω από τη θάλασσα, το Tenuta del Paguro που πειραματίζεται με τις ποικιλίες Sangiovese και Albana, μέχρι το project Azienda Agricola Arrighi on Elba Island σχετικά με το ‘’Νήσος, το κρασί κάτω από τη θάλασσα’’, ένα επιστημονικό πείραμα που επαναφέρει οινολογικές πρακτικές στο νησί της Χίου. Στην Ελλάδα, το διάσημο οινοποιείο Γαία παλαιώνει υποβρυχίως μέρος των κρασιών του.

Αποτελεί μια πρακτική που, ανάμεσα σε ιστορία, πειραματισμούς και «αφήγημα», κατακτά ακόμα και τους παραγωγούς της Καμπανίας, με μάρκες από την Veuve Cliquot μέχρι τον οίκο Drappier, από τον Leclerc Briant μέχρι τους Frèrejean Frères.

Για να επιστρέψουμε στο Talamone, σήμερα, 9 Ιουνίου 2021, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει τα κρασιά να κατεβαίνουν στη θάλασσα από την πλατφόρμα των 40 μέτρων σε συνεργασία με το Cressi Sub. Το σημείο που έχει επιλεχθεί δεν είναι τυχαίο: στο σημείο αυτό το περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο είναι μειωμένο στο ελάχιστο, κάτι που καθιστά ιδανικές συνθήκες για την παλαίωση κρασιού. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρουν ότι ακόμα και η ροή των υπόγειων ρευμάτων αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες.

 

Πηγή winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γερμανική συγκομιδή σταφυλιών για το 2025 εκτιμάται σε περίπου 7,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Αυτό ανακοίνωσε το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI). Το ποσό αντιστοιχεί σε...

REPORTS

Η πρόσφατη ανησυχία για περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη σε αποστάγματα έχει προκαλέσει σημαντική πτώση στις πωλήσεις ποτών όπως η βότκα, το τζιν και το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Deu-N-Hi-Do» vol.2, η γιορτή των φυσικών κρασιών έρχεται στην Αθήνα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Μια σύγχρονη γιορτή που φέρνει κοντά οινοποιούς, γαστρονόμους και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Καθώς ολοκληρώνεται ο τρύγος, η φροντίδα του αμπελώνα παραμένει κρίσιμη. Ο περονόσπορος, μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του αμπελιού, μπορεί να παραμείνει ενεργός...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Εκδόθηκε η τελική κατάταξη δικαιούχων για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων 2025-2026, όπου περιλαμβάνονται 940 ΑΦΜ, με το συνολικό ποσό που δικαιούνται να ανέρχεται στα...