Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πειραματισμούς από τώρα σε ανθεκτικές ποικιλίες συνιστά έρευνα για να μη χαθεί από τον αμπελοινικό χάρτη το 70% διάσημων ζωνών

Η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με νέα έρευνα, θα μπορούσε να καταστήσει το 70% των οινοπαραγωγικών περιοχών του κόσμου, ανάμεσα τους και η Ελλάδα ακατάλληλες για την καλλιέργεια σταφυλιών αν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει τους 2°C.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι διάσημες αμπελουργικές περιοχές στην Καλιφόρνια, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν αν ο πλανήτης υπερβεί το όριο των 2°C. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εξέτασαν περισσότερες από 200 μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην παραγωγή σταφυλιών.

«Για αυξήσεις της θερμοκρασίας πέραν των 2°C, το 70% των υφιστάμενων αμπελουργικών περιοχών μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους απώλειας καταλληλότητας», έγραψαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Reviews Earth & Environment την Τρίτη 26 Μαρτίου.

«Συγκεκριμένα, το 29% θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολύ ακραίες κλιματικές συνθήκες, εμποδίζοντας την παραγωγή κρασιού υψηλής ποιότητας, ενώ το μέλλον του υπόλοιπου 71% θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων προσαρμογής».

Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν κατά 1,52°C υψηλότερες από την εποχή πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση κατά τους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ. Αυτό οδήγησε σε καυτούς καύσωνες, εξαιρετική ξηρασία και θανατηφόρες καταιγίδες. Είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή κρασιού, καθώς οι αποδόσεις μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1961.

Η Διεθνής Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (OIV) απέδωσε τα χαμηλά επίπεδα παραγωγής στις κακές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων του παγετού, των ισχυρών βροχοπτώσεων και της ξηρασίας.

Το 2015, συνολικά 196 χώρες υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κοινός τους στόχος είναι να διασφαλίσουν ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν θα αυξηθούν περισσότερο από 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ωστόσο, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση το 2023, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Εν τω μεταξύ, μια έκθεση για το 2023 από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,9°C αυτόν τον αιώνα, εάν διατηρηθούν οι τρέχουσες πολιτικές. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει άσχημα νέα για τους παραγωγούς στην Καλιφόρνια, τη Γαλλία, την Barossa, το Stellenbosch, τη Mendoza και πολλές άλλες περιοχές.

Έξι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και ένας από το Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας ανέλυσαν τις πιθανές επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας, οι οποίες έχουν επηρεάσει κάθε ήπειρο και τις οινοπαραγωγικές περιοχές της σε μακροπεριφέρειες που καθορίζονται από συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες. Τελικά, αποφάσισαν ότι υπάρχει «σημαντικός κίνδυνος ακαταλληλότητας για το 49% έως 70% των υφιστάμενων αμπελουργικών περιοχών.».

Οι ερευνητές πρόσθεσαν: «Περίπου το 90% των παραδοσιακών αμπελουργικών περιοχών στις παράκτιες και πεδινές περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της νότιας Καλιφόρνιας θα μπορούσε να κινδυνεύσει να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του αιώνα εξαιτίας της υπερβολικής ξηρασίας και των συχνών καυσώνων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι παραγωγοί μπορούν να αντιδράσουν καλλιεργώντας διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών και πειραματιζόμενοι με νέα υποκείμενα. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι αυτές οι προσαρμογές μπορεί να μην είναι αρκετές για να διατηρηθεί η οικονομικά βιώσιμη παραγωγή κρασιού σε ορισμένες περιοχές. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση ανέφερε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να διευκολύνει την καλλιέργεια σταφυλιών σε περιοχές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η βόρεια Γαλλία, η πολιτεία της Ουάσινγκτον, το Όρεγκον και η Τασμανία.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, περίπου το 25% των σημερινών αμπελουργικών περιοχών θα μπορούσαν να επωφεληθούν από μια αύξηση της θερμοκρασίας με ανώτατο όριο τους 2°C, ενώ περίπου το 26% είναι πιθανό να διατηρήσουν την τρέχουσα καταλληλόλητά τους με κατάλληλες πρακτικές διαχείρισης», ανέφεραν οι ερευνητές. «Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω των 2°C μπορούν να θεωρηθούν ασφαλές όριο για πάνω από το ήμισυ των παραδοσιακών αμπελώνων.».

Πηγή: Decanter

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

REPORTS

Με την υποστήριξη της κυβέρνησής της, η Treasury Wine Estates ποντάρει πολλά στο αυξανόμενο τμήμα των κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ....

REPORTS

Οι εισαγωγές κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν σημαντικές διακυμάνσεις από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2025, σύμφωνα με στοιχεία της S&P...

REPORTS

Τα ισπανικά οινοποιεία και οι παραγωγοί τροφίμων εκφράζουν την ανησυχία τους για την τελευταία απειλή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διαφορετικά ζυγίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ την επικείμενη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με το μπλοκ των χωρών της Nότιας Αμερικής, την γνωστή «Merocosur»,...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια αξέχαστη εμπειρία είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκέφθηκαν την Κυριακή 29 Ιουνίου το ιστορικό Κτήμα Μέγα Σπήλαιο, καθώς πέρα από την μαγεία...

REPORTS

Με την υποστήριξη της κυβέρνησής της, η Treasury Wine Estates ποντάρει πολλά στο αυξανόμενο τμήμα των κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ....

REPORTS

Το ξημέρωμα της Σάμου, έχει αυτό το εκπληκτικό χρώμα που λαμπυρίζει σε κάθε σταγόνα του υπέροχου σαμιώτικου ροζέ κρασιού «ΒΑΒΕΛοίνος».