Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Παρά τις μειωμένες αποδόσεις εξαιρετική οινική χρονιά σε Νεμέα, Ζίτσα

Η φετινή τρυγητική χρονιά βρήκε την Νεμέα και την Ζίτσα σε χαμηλά επίπεδα ποσοτικά, αλλά και οι δύο αμπελουργικές περιοχές κατάφεραν να ξεχωρίσουν στην ποιότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΕΟΣΟΕ τα χαρακτηριστικά του φετινού τρύγου στις δύο περιοχές έχουν ως εξής:

Αρχικά, όσον αφορά την Νεμέα, η χρονιά ξεκίνησε με ήπιο χειμώνα από πλευράς θερμοκρασιών, αλλά με λίγες βροχοπτώσεις. Στα τέλη της άνοιξης η περιοχή επλήγη από παγετό ο οποίος προκάλεσε σοβαρές ζημιές, σε περιορισμένες ευτυχώς εκτάσεις.

Το καλοκαίρι ήταν έντονα ξηρό και πολύ θερμό γενικά. Ειδικά τον Αύγουστο παρατηρήθηκε επέλευση παρατεταμένου καύσωνα με θερμοκρασίες να ξεπερνούν ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Τα δύο αυτά φαινόμενα ( παγετός την άνοιξη και καύσωνας το καλοκαίρι) σε συνδυασμό και με το μέτρο του πράσινου τρύγου οδήγησαν στην σημαντικά μειωμένη παραγωγή και στην χαμηλή εισκόμιση σταφυλιών, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Παρόλα αυτά, οι υπόλοιπες συνθήκες ήταν πολύ ευνοϊκές για την ποιότητα των σταφυλιών. Για την περιοχή της Νεμέας, η ωριμότητα των σταφυλιών εξελίχθηκε αργά με αποτέλεσμα η συγκομιδή τους να αργήσει να ξεκινήσει. Ο τρύγος τελικά ήταν όψιμος παρά το ότι αναμενόταν κανονικός με βάση την μειωμένη παραγωγή. Τα σταφύλια ήταν άψογα από υγειονομικής πλευράς  και ωριμότητας.

Οι οίνοι που παράχθηκαν εφέτος έχουν αρκετή συμπύκνωση σε χρώμα και στα υπόλοιπα στοιχεία τους δείχνοντας τελικά, πως αν και η χρονιά είχε μειωμένη παραγωγή και απόδοση, τουλάχιστον από άποψη ποιότητας θα είναι μία εξαιρετική χρονιά.

Εν συνεχεία, στην περίπτωση της Ζίτσας, η χρονιά ξεκίνησε με κανονικές θερμοκρασίες και κατακρημνίσεις (σύντομες χιονοπτώσεις και αρκετές βροχοπτώσεις), ικανές για τον επαρκή εφοδιασμό του εδάφους σε νερό με αποτέλεσμα η εκβλάστηση να εξελιχθεί κανονικά, μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο.

Ο Μάιος και ο Ιούνιος ήταν γενικά πολύ καλοί μήνες χωρίς κλιματικές εξάρσεις και με απουσία ζημιών. Η φυτοϋγεία των αμπελώνων ήταν εξαιρετική με αποτέλεσμα και οι επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά να είναι ελάχιστες.

Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε υψηλότερα από το κανονικό για την εποχή επίπεδα, με παρατεταμένο καύσωνα που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ανομβρία είχαν σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση εγκαυμάτων και την περιορισμένη ανάπτυξη που μεταφράζεται σε μια μείωση της παραγωγής 15% – 20%. Όλο αυτό όμως επίδρασε θετικά στην πρωίμιση και στην ποιότητα του προϊόντος.

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε ομαλά, όπως και ο τρύγος ο οποίος ξεκίνησε δέκα μέρες νωρίτερα, αρχίζοντας όπως πάντα από τις πρώιμες νοτιοδυτικές πλαγιές και διεξήχθη κάτω από ομαλές συνθήκες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε και έλαβε τέλος.

Γενικά οι αποδόσεις φαίνεται να είναι ελαφρώς μειωμένες σε σχέση με την περυσινή χρονιά, αν και με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται οι παλιοί αμπελώνες να συμπεριφέρθηκαν καλύτερα στον καύσωνα και στην ανομβρία απ’ ότι οι νεότεροι. Η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική.

Η Ντεμπίνα είχε καλή ωρίμανση με μέσο ζαχαρικό τίτλο 12,5 Βe ενώ η ανερχόμενη τοπική ερυθρή ποικιλία Βλάχικο είχε μια αξιοσημείωτη αύξηση παραγωγής με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πολύ καλή ωρίμανση.

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν αισιόδοξους για την καινούργια οινική χρονιά και γενικότερα για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή μας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Διαπιστώνοντας την αποκατανάλωση κρασιού (κυρίως στη Γαλλία), σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και τις γεωπολιτικές εντάσεις, εκπρόσωποι του 75% των αμπελώνων του κόσμου...

REPORTS

Αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τους αμπελουργούς στην Κοιλάδα της Νάπα και σε ολόκληρη την πολιτεία, με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν...

REPORTS

Με τεράστια επιτυχία και με την ουσιαστική υποστήριξη της Enterprise Greece, ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου διοργάνωσε το περασμένο δεκαπενθήμερο 4 γευστικές δοκιμές για το...

REPORTS

Συντελεστής σταθεροποίησης, εξαιρουμένων των χέρσων εκτάσεων, ανώτατο όριο στα 70 εκτάρια... Οι Βρυξέλλες δίνουν το πράσινο φως ώστε οι Γάλλοι αμπελουργοί να μπορούν να...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...