Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο Ιταλός οραματιστής της οινοποιίας, Andrea Franchetti.

Ο Andrea Franchetti, ένας από τους πιο ταλαντούχους και οραματιστές Ιταλούς παραγωγούς, πέθανε σε ηλικία 72 ετών στη Ρώμη. Σε 30 ακριβώς χρόνια, τοποθέτησε το Super Tuscan Trinoro του ανάμεσα στις κορυφαίες ιταλικές αναφορές, παράγοντας ένα κρασί με κομψή κομψότητα και εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης.

Randazzo, province of Catania, Sicily, May 19th, 2021. Vineyard Vini Franchetti. Andrea Franchetti, owner. ©Giuseppe Gerbasi/contrasto/Redux For August September 2021 issue of Wine Enthusiast

Τα χαρμάνια Bordeaux του Franchetti ήταν χωρίς υπερβολικές εκχυλίσεις που ήταν τάση τη δεκαετία του 2000, ούτε με περίσσεια φρούτων μετά τη φαινολική ωριμότητα. Ακολούθησε μια ακριβή ιδέα, ώστε να παράγει κλασικά κρασιά για μεγάλες αποστάσεις, ικανά να εκφράσουν όσο το δυνατόν περισσότερη πολυπλοκότητα από το terroir τους.

Όμως, παρά τις κλασικές του τάσεις, ο Franchetti ήταν ένας από τους πρώτους αμπελουργούς που στοιχημάτισαν στο Cabernet Franc κάτω από τον ήλιο της Τοσκάνης και το 2001 ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της ανακάλυψης του Nerello Mascalese στην Αίτνα με το κτήμα του Passopisciaro. Παρήγαγε επίσης ένα υπέροχο λευκό στην Τοσκάνη με βάση το Sémillon, γεγονός που αποτελούσε ένα εξαιρετικά σπάνιο θέαμα.

Ως ένας χαρισματικός παραγωγός κρασιού, ο Franchetti έμεινε αξέχαστος για την ακρίβεια και την ευαισθητοποίησή του. Πάρτε, για παράδειγμα, τις λεπτομερείς vintage αναφορές του, που θεωρούνται απαραίτητο εργαλείο για τη δουλειά του. «Απόψε, η ποίηση έχασε έναν μεγάλο παραγωγό κρασιού και ο κόσμος του κρασιού, έναν από τους ποιητές του.», έγραψε η Ursula Thurner, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Franchetti για αρκετά χρόνια.

Πηγή: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στους αμπελώνες της Ιταλίας εξελίσσεται μια αθόρυβη αλλά καθοριστική τεχνολογική επανάσταση. Ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνονται ολοένα και περισσότερο στη σύγχρονη αμπελουργία: από...

REPORTS

Περίπου το 40% της ιταλικής οινοπαραγωγής, εκπροσωπούμενο από την Confcooperative Fedagripesca, ζητά έναν σαφή, μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη που θα βασίζεται στην προώθηση, την καινοτομία...

REPORTS

Ο δημοσιογράφος Olivier Dauvers, μάστερ της πρόκλησης, ρίχνει αρκετές βόμβες στη βιομηχανία οίνου για να την ταρακουνήσει από την αδράνειά της και να την...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Η γαλλική οινοποιία βιώνει μια κρίση που αγγίζει κάθε της επίπεδο, από τους αμπελουργούς έως τους προμηθευτές και τις υπηρεσίες που την πλαισιώνουν. Οι...