Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πάνω από 7000 επισκέπτες συγκέντρωσε το 2ο MESSINIA FORUM

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια επιτυχία, καθώς πάνω από 7000 επισκέπτες έδωσαν το παρόν.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου MESSINIA FORUM, τέθηκαν στο επίκεντρο η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του Μεσσηνιακού αμπελώνα, το επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και νέοι τρόποι τουριστικής προώθησης και προσέγγισης. Συμμετείχαν 68 καταξιωμένοι ομιλητές, διακεκριμένοι εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, από τον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής και φυσικά από το χώρο της γαστρονομίας.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και συνομίλησαν για θέματα τουρισμού, εστίασης και επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης κ. Μύρων Φλουρής, οι Πανεπιστημιακοί κ. Δημήτριος Μπούχαλης, κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, κ. Σωτήρης Βαρελάς, οι αθλητές κ. Μιχάλης Ζαμπίδης, κ. Αλβέρτης Φραγκίσκος, κ. Γεώργιος Καραγκούνης, κα Αθανασία Τσουμελέκα, οι chef κ. Λευτέρης Λαζάρου, κ. Νίκος Φωτιάδης, κα Ελένη Ψυχούλη, κ. Ιάκωβος Απέργης, ο γνωστός Έλληνας Sommelier κ. Γιώργος Λούκας και πολλοί ακόμη από το χώρο της εστίασης, της φιλοξενίας και της επιχειρηματικότητας.

Η διοργάνωση υποστηρίχτηκε θερμά από τοπικούς φορείς, συλλόγους και κάθε εμπλεκόμενο στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Η δυναμική της πραγματικά δεν έχει προηγούμενο ενώ και σε πρακτικό επίπεδο ο πρώτος θετικός αντίκτυπός της είναι η διαθέσιμη νεοσύστατη, δυναμική online πλατφόρμα, δημιούργημα 30 επιχειρήσεων θεματικού τουρισμού που κάτω από την ομπρέλα του ΣΕΜ έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο Σύλλογο, εργάστηκαν για μήνες ομαδικά και παρουσίασαν στο MESSINIA FORUM αυτό το πολύτιμο εργαλείο. Πρόκειται για μια πλατφόρμα  προσβάσιμη στον απανταχού επισκέπτη της περιοχής μας, ολοκληρωμένη βάση δεδομένων όχι μόνο για την παρουσίαση της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρουν οι παραπάνω επιχειρήσεις, αλλά και με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την προστασία της φυσιογνωμίας του τόπου μας στο πλαίσιο μιας ορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές να διασφαλιστεί η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της τουριστικής περιόδου, ο τουρισμός εμπειριών, ο εναλλακτικός τουρισμός, ο τουρισμός των 365 ημερών.

Στο 2ο MESSINIA FORUM έλαβαν χώρα πάνω από 30 B2B συναντήσεις, εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών με τους πάνω από 70 τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Διεξήχθησαν πάνω από 10 live cooking με τη συνεργασία εγνωσμένης αξίας σεφ και τοπικών καταστημάτων εστίασης για την προώθηση συνταγών με μεσσηνιακά προϊόντα. Το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας έδωσε παρόν με την πραγματοποίηση γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στην ενεργή συμμετοχή 15 Μεσσήνιων Οινοποιών και Αποσταγματοποιών, οι οποιοι  ανέδειξαν την ιστορία και τη σημασία του Μεσσηνιακού Αμπελώνα και του Αποστάγματος. Προς ενίσχυση της παραπάνω πρωτοβουλίας το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου πραγματοποίησε Master Class Οίνου «Οίνοι & Γεύσεις της Μεσσηνίας» με τον DipWSET Νικόλα Γιαννόπουλο. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές του διημέρου ήταν η παρουσία του κορυφαίου Έλληνα sommelier Γιώργου Λούκα. Ο Γιώργος Λούκας με πληθώρα υπογραφών wine lists και pairings υψηλών προδιαγραφών στο βιογραφικό του,  μίλησε για το Μεσσηνιακό Αμπελώνα και στη συνέχεια πραγματοποίησε γευσιγνωσία των μεσσηνιακών οίνων.

Το 2ο MESSINIA FORUM ομολογουμένως ήταν μια διοργάνωση κατά την οποία ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά. Ανέκυψαν θέματα που σίγουρα θα πρωταγωνιστήσουν στο πεδίο πάνω στο οποίο ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας θα οικοδομήσει τις επόμενες δράσεις του και θα προχωρήσει με συνέπεια και υπευθυνότητα στη διοργάνωση του 3ου MESSINIA FORUM.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...