Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πάνω από 19.000 στρέμματα έκαψαν οι πυρκαγιές στην Προβηγκία πριν τον τρύγο

Μια καταστροφική πυρκαγιά σάρωσε αμπελώνες της περιοχής Var στην Προβηγκία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε οινοποιεία και εξοπλισμό, οδηγώντας σε απόγνωση τους αμπελουργούς λίγο πριν τον τρύγο του 2021.

«Είναι ένα «φρικτό έτος» για τους Γάλλους οινοπαραγωγούς. Είχαμε παγετό, είχαμε χαλάζι και τώρα πυρκαγιές.» είπε ο Έρικ Παστορίνο, πρόεδρος του περιφερειακού εμπορικού ομίλου Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP) .

Η έκταση των ζημιών και η ακριβή αιτία δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι περισσότερα από 19.800 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων αμπελώνων, κατοικήσιμες εκτάσεις και 17.500 στρεμμάτων προστατευμένου δάσους στο φυσικό καταφύγιο Plaine des Maures.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος στην ονομασία Côtes de Provence, γνωστή για τα ροζέ κρασιά της, θα πρέπει να είναι περιορισμένος. Η περιοχή περιέχει 49.400 στρέμματα αμπέλου. Ο Brice Aymard, διευθυντής της CIVP, είπε ότι ίσως το 5% της ονομασίας είχε επηρεαστεί. Αλλά, γενικά,  για όσους βρίσκονταν στη ζώνη πυρκαγιάς, ήταν καταστροφικά.

Πριν από δύο δεκαετίες, μετά από μια αντίστοιχη πυρκαγιά, οι αμπελουργοί πίεζαν για την δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας, αλλά συνάντησαν αντιρρήσεις από οικολόγους που προστάτευαν τα δάση, οι οποίοι φοβόντουσαν πως θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον και πως η δημιουργία τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην χελώνα Hermann, που είναι είδος προς εξαφάνιση. Ο κ. Παστορίνο δηλώνει πως «Θα θέλαμε πραγματικά να είχαμε αυτές τις ζώνες. Είναι ένα αρχαίο σύστημα που λειτουργεί. Μπορεί να μην σταματάει την φωτιά αλλά την επιβραδύνει.»

Οι αρμόδιες αρχές πιστεύουν πως η φωτιά άρχισε στις 16 Αυγούστου, από ένα πεταμένο τσιγάρο κοντά στο φυσικό καταφύγιο. Πέντε ημέρες αργότερα, ένας άνδρας συνελήφθη επειδή προσπάθησε να ξεκινήσει άλλη δασική πυρκαγιά κατά μήκος ενός δρόμου στην περιοχή του Massif des Maures χρησιμοποιώντας ένα αναμμένο κούτσουρο. περαστικοί κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά. Σε αυτό το στάδιο, οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι το περιστατικό σχετίζεται με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά.

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η οινική Κρήτη ταξιδεύει και φέτος στην Αθήνα την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με 11 γηγενείς ποικιλίες, 7 ζώνες ΠΟΠ, 6 ζώνες ΠΓΕ και 27...

REPORTS

Στην καρδιά της Σάμου, τα ορεινά πατρογονικά αμπελοτόπια με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι προσλαμβάνουν γεύση και αρώματα από τον άνεμο, τη βροχή, τη φύση,...

REPORTS

Στους αμπελώνες του Κώστα Βρυνιώτη που βρίσκονται στους πρόποδες ορεινών όγκων της Βόρειας Εύβοιας κοντά στην ‘πολυστάφυλο΄ Ιστιαία ο τρύγος φέτος ξεκίνησε τρεις εβδομάδες...

REPORTS

Η σαμπάνια Armand de Brignac αποκάλυψε την πρώτη της κυκλοφορία, ένα magnum Blanc de Noirs από το 2015, το οποίο θα βρίσκεται στην κορυφή...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...