Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πάνω από το 20% των ισπανικών αμπελώνων επηρέασε ο άστατος καιρός

Σύμφωνα με εκτίμηση που μόλις δημοσιεύθηκε από την Agroseguro, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της γεωργικής ασφάλισης στα Πυρηναία, περισσότερα από 200.000 εκτάρια αμπέλια έχουν υποστεί ζημιές που συνδέονται με κλιματικά φαινόμενα το 2024, που αντιστοιχούν στις μισές από τις ασφαλισμένες περιοχές.

Προς το παρόν, οι αιτήσεις αποζημίωσης που έλαβε η Agroseguro αντιστοιχούν σε 175.000 εκτάρια, αλλά ο οργανισμός εκτιμά ότι αυτή η έκταση θα ξεπεράσει τα 200.000 εκτάρια. Τις επόμενες εβδομάδες, περισσότεροι από 250 τεχνικοί θα αξιολογήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αντίκτυπο των διαφορετικών κλιματικών φαινομένων στους αμπελώνες οινοσταφύλων στην Ισπανία. Μεταξύ των αξιοσημείωτων γεγονότων, μπορούμε να αναφέρουμε τους παγετούς τον Απρίλιο και τον Μάιο που προκάλεσαν ζημιές σε σχεδόν 68.000 εκτάρια, κυρίως στην Castille-La Manche και στην Castille Léon, αλλά και σε άλλες περιοχές παραγωγής όπως η Rioja, η Catalogne, η Pays Basque, η Aragon και η Navarre. Οι χαλαζοπτώσεις ξεκίνησαν τον Απρίλιο «και δεν έχουν σταματήσει από τότε», σημειώνει η Agroseguro, επισημαίνοντας την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης για περισσότερα από 49.000 εκτάρια ασφαλισμένων αμπελιών. Επηρεάζονται σχεδόν όλες οι περιοχές παραγωγής, με τα πιο έντονα επεισόδια να σημειώνονται τον Ιούνιο, αν και οι καταιγίδες τον Ιούλιο και τον Μάιο ήταν επίσης βίαιες.

Κατεστραμμένα και νεκρά αμπέλια λόγω ξηρασίας

Στη συνέχεια έρχεται η ξηρασία, η έλλειψη βροχοπτώσεων και τα κύματα καύσωνα που καταστρέφουν σχεδόν 33.000 εκτάρια μη αρδευόμενων αμπελώνων, ιδίως στην Aragon, την Catalogne, την Estrémadure, την Valence και την Castille-La Manche. Στην Catalogne, ακόμη και αν η κατάσταση είναι πολύ ακανόνιστη, οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προβλέπουν πτώση άνω του 35% της παραγωγής σταφυλιών φέτος σε σύγκριση με ένα κανονικό έτος. Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές του Priorat και της Terra Alta, ενώ στην Penedès και σε ορισμένες περιοχές της Tarragona η συγκομιδή θα πρέπει να είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2023 σύμφωνα με την αγροτική ένωση Unió de Pagesos. Πέρυσι, οι μέσες αποδόσεις κυμαίνονταν από 4.000 έως 5.000 κιλά ανά εκτάριο, το μισό από αυτό που θεωρούνταν προηγουμένως ο κανόνας. Η Unió de Pagesos ζητά να χορηγηθεί ενίσχυση σε αμπελουργούς που συγκομίζουν λιγότερο από 8.000 κιλά ανά εκτάριο, «όπως έγινε πέρυσι». Να σημειωθεί ότι στον ισπανικό αγροτικό τύπο διατυπώνονται αιτήματα, όπως «τα αμπέλια έχουν εξαντληθεί και πολλά νεκρά αμπέλια που είναι κατεστραμμένα… Θα πρέπει να ανανεωθούν για να μην φύγουν οι αμπελουργοί».

Η συγκομιδή αυξάνεται, τα αποθέματα πέφτουν

Υπενθυμίζεται στα τέλη Ιουλίου, οι ισπανικοί συνεταιρισμοί αγροδιατροφής προέβλεπαν εθνική συγκομιδή 39.751.500 εκατόλιτρων οίνου και γλευκών φέτος, αύξηση 20% σε σύγκριση με πέρυσι, ιδίως λόγω της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής στην Castile-La Manche (24 Mhl /+33%) και την Estrémadure. Παρά την αύξηση αυτή, η πραγματοποίηση της οποίας θα εξαρτηθεί προφανώς από τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες, ο ισπανικός τομέας είναι ικανοποιημένος με το επίπεδο των αποθεμάτων που μειώθηκαν κατά 14,5% για το κρασί και κατά 38,3% για τα γλεύκη στις 31 Μαΐου 2024 σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα διαθέσιμα αποθέματα στην αρχή της περιόδου, την 1η Αυγούστου, είναι πολύ κάτω από τον μέσο όρο των πρόσφατων περιόδων.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...