Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αγροβολταϊκό σύστημα αμπελώνα με υπογραφή Caviro

Ο όμιλος Caviro, ο μεγαλύτερος οινοποιητικός συνεταιρισμός της Ιταλίας, εγκαινίασε ένα καινοτόμο αγροβολταϊκό σύστημα στον αμπελώνα του, δίπλα στις εγκαταστάσεις της Cantine Caviro στο Forlì.

Αυτή η προηγμένη εγκατάσταση, που κατασκευάστηκε σε διάστημα ενός έτους με επένδυση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, συνδυάζει την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας με την προστασία του αμπελώνα. Καλύπτοντας 1,5 εκτάρια, το σύστημα περιλαμβάνει 63 μονοαξονικούς ηλιακούς ιχνηλάτες και 1.386 διφασικούς ηλιακούς συλλέκτες που έχουν σχεδιαστεί για τη μεγιστοποίηση της δέσμευσης της ηλιακής ενέργειας. Αναμένεται να παράγει 1.300.000 kWh ετησίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή αυτάρκεια του οινοποιείου.

Πιο συγκεκριμένα, το αγροβολταϊκό σύστημα εξυπηρετεί διπλό σκοπό: παράγει καθαρή ενέργεια και ταυτόχρονα προστατεύει τα αμπέλια από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, όπως χαλάζι, άνεμος και ανοιξιάτικος παγετός. Εξοπλισμένο με προηγμένη τεχνολογία και λογισμικό διαχείρισης δεδομένων, το σύστημα ρυθμίζει την κλίση των πάνελ ώστε να εξισορροπεί την έκθεση στο ηλιακό φως, εξασφαλίζοντας επαρκή φωτοσύνθεση και μειώνοντας τις ανάγκες άρδευσης. Ο Caviro σχεδιάζει να παρακολουθεί το σύστημα τα επόμενα χρόνια για να αξιολογήσει τον αντίκτυπό του στην κατανάλωση νερού και την ανάπτυξη των αμπελιών.

Συμπληρωματικά, ο Giampaolo Bassetti, Διευθύνων Σύμβουλος της Caviro, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία έχει ως στόχο να δοκιμάσει αν η παραγωγή ενέργειας μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο καλλιέργειας αμπελώνων χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα ή η ποσότητα της παραγωγής. Το σύστημα παρέχει ένα προστατευτικό κάλυμμα για τα φυτά, θωρακίζοντάς τα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, ενώ παράλληλα διερευνά τη συνέργεια μεταξύ γεωργίας και παραγωγής ενέργειας σε έναν κοινό χώρο.

Οι ερευνητές θα συγκρίνουν την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των αμπελιών υπό το αγροβολταϊκό σύστημα με εκείνα που καλλιεργούνται σε ανοιχτούς αγρούς. Η ανάλυση αυτή θα αξιολογήσει την ποιότητα των καρπών και θα συγκεντρώσει βασικά δεδομένα για την ανάπτυξη λύσεων προσαρμοσμένων στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών. Σύμφωνα με τον Bassetti, ο στόχος δεν είναι μόνο να ενισχυθεί η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και να εντοπιστούν οι ποικιλίες αμπέλου που ταιριάζουν καλύτερα σε αυτή τη μέθοδο καλλιέργειας.

Έπειτα, το σύστημα σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη στρατηγική βιωσιμότητας της Caviro, η οποία επικεντρώνεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και στις βελτιωμένες πρακτικές παραγωγής. Ως το μεγαλύτερο έργο αγροβολταϊκής ενέργειας σε αμπελώνα στην Ιταλία, αυτή η πιλοτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλα οινοποιεία του δικτύου παραγωγών της Caviro. Συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία, το έργο υποστηρίζει τη μετάβαση σε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον και αποδοτική ως προς τους πόρους παραγωγή κρασιού.

Εν κατακλείδι, η Caviro, αναγνωρισμένη για τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα, βλέπει αυτό το αγροβολταϊκό σύστημα ως μια ευκαιρία να ηγηθεί της ενσωμάτωσης καθαρών τεχνολογιών στον αμπελοοινικό τομέα. Ο συνδυασμός των γεωργικών πρακτικών με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας αποτελεί ένα βήμα προς ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, ευθυγραμμιζόμενο με τις τρέχουσες απαιτήσεις για προσαρμογή στο κλίμα και μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...