Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο φυσικός φελλός είναι πολύτιμος για το κρασί και τις ιδιότητές του

Είτε είναι από γυαλί, είτε πλαστικό, είτε κατασκευασμένοι από απόβλητα ζαχαροκάλαμου, οι φελλοί όλων των ειδών λειτουργούν. Αλλά τι συμβαίνει στα μεγάλα κρασιά…

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Κανένα πώμα δεν συγκεντρώνει τόσες ποιότητες όσες ο φελλός από τον φλοιό της φελλοφόρου δρυός. Ο φυσικός φελλός έχει παντρευτεί το κρασί εδώ και αιώνες, απόδειξη ένας αμφορέας από τον 1ο αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στην Έφεσο, κλεισμένος με φελλό που περιείχε ακόμα κομμάτια κρασιού. Από τον 17ο αιώνα οι οινοπαραγωγοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κομμάτια φελλού κομμένα για την εμφιάλωση φιαλών κρασιού.

Παλιότερα, γευστικές δοκιμές φιαλών Σαμπάνιας παλαιωμένες πάνω από 200 έτη απέδειξαν την ύπαρξη του φυσικού φελλού τονίζοντας την ποιότητά του, αφού κατάφερε να διατηρήσει το κρασί επάξια όλο αυτό το χρονικό διάστημα!

Ο φελλός γεννιέται στα δάση με δρυ που συναντώνται παντού στη Μεσόγειο και αποτελούν ένα από τα σημεία μεγάλης βιοποικιλότητας του πλανήτη. Οι φελλοί προέρχονται απευθείας από κομμάτι του δέντρου δρυός ενώ έπειτα από πολλαπλά στάδια στη παρασκευή, σταθεροποίηση, φυσική καθαριότητα και ελέγχους μπορούν εν τέλει να πωματίσουν τις πιο όμορφες φιάλες.

Εδώ και περίπου 20 έτη, η ιδέα ενός συνθετικού υποκατάστατου στον παραδοσιακό φυσικό φελλό γεννήθηκε από την ανάγκη απάντησης στη προβληματική της «γεύσης φελλωμένου κρασιού». Χάρη λοιπόν στην ειδική επεξεργασία που υπόκειται (απολύμανση με ζέστη) χρησιμοποιώντας αποκλειστικά νερό σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες, η ένωση TCA που είναι υπεύθυνη για αυτό το ελάττωμα έχει χωριστεί από την κυτταρική δομή του φελλού. Το πρόβλημα αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η διαδικασία παλαίωσης του κρασιού είναι μακρά και περίπλοκη, με τον φυσικό φελλό να διατηρεί τα αρώματα του κρασιού σε βάθος χρόνου και να παίζει ενεργό ρόλο στη διαδικασία ωρίμανσης.

Ο φυσικός φελλός είναι υλικό που δεν μολύνει, ανακυκλώσιμο, οικολογικό και ενώ είναι παραδοσιακό προϊόν, σήμερα αποτελεί επίσης αποτέλεσμα καινοτομιών. Κοσμεί λοιπόν τα μεγαλύτερα κρασιά ανά τον κόσμο!

 

Με στοιχεία από lepoint.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...