Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο οινοτουρισμός για να αποδώσει θέλει υποστηρικτικές δραστηριότητες

«Για να στηριχθεί ενεργά ένας οινοτουριστικός προορισμός, πρέπει να υπάρξουν υποστηρικτικές δραστηριότητες, συνδεδεμένες είτε με το προϊόν, είτε με την τοπική γαστρονομική παράδοση, είτε με τον τοπικό πολιτισμό. Γιατί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο οινοτουρισμός χωρίς την ενεργό συμβολή των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.», λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε Οινοποιείο στο Σκαλάνι,  το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού» και ανήκει στον όμιλο «Μπουτάρη». Με τους υπευθύνους της επιχείρησης Γιάννη και Νίκο Κωνσταντάκη, συζήτησε θέματα που αφορούν τον οινοτουρισμό, αλλά και την τέχνη της οινοποίησης.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε τα ακόλουθα: «Η παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού έρχεται να μας θυμίσει την διαχρονικά ξεχωριστή σημασία του οίνου ως εθνικού προϊόντος  και την άρρηκτη σύνδεσή του με την πατρίδα μας. Η υπενθύμιση του στίχου του Οδυσσέα Ελύτη ότι «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ένα αμπέλι, μια ελιά κι ένα καράβι…», δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη σημασία του οίνου για τη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.

Ο οινοτουρισμός αποτελεί τμήμα των εναλλακτικών μορφών της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίες ως σκοπό έχουν αφενός την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση της προσπάθειας να ξεφύγουμε από το κλασσικό τρίμηνο- τετράμηνο του «ήλιος και θάλασσα» και αφετέρου την καλύτερη αξιοποίηση των τοπικών πόρων μιας περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 700 οινοποιεία, εκ των οποίων περίπου 100  είναι αδειοδοτημένα επισκέψιμα οινοποιεία.

Το ΥΠΑΑΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του οινοτουρισμού, ενισχύοντας επιχειρήσεις του κλάδου μέσα από τα προγράμματα Leader. Ενισχύει παράλληλα και την ελληνική παραγωγή οίνου μέσω του Τομεακού Προγράμματος Αμπέλου Οίνου της νέας ΚΑΠ, που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, την εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Για να στηριχθεί ενεργά ένας οινοτουριστικός προορισμός, πρέπει να υπάρξουν υποστηρικτικές δραστηριότητες, συνδεδεμένες είτε με το προϊόν, είτε με την τοπική  γαστρονομική παράδοση,  είτε με τον τοπικό πολιτισμό. Γιατί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο οινοτουρισμός χωρίς την ενεργό συμβολή των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Ο οινοτουρισμός μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που θα καταστήσει τη χώρα μας δημοφιλή προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η «Αφρός και Νέκταρ» είναι μία εκδήλωση γευστικής δοκιμής αφιερωμένη αποκλειστικά σε δύο κατηγορίες ελληνικών και ξένων οίνων, τους αφρώδεις και τους γλυκούς. Με...

REPORTS

Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV) δημοσίευσε τις πρώτες του προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2025. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι θα σηκώσει αυλαία η πιο αγαπημένη οινική εκδήλωση της χρονιάς. 

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...