Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο κόσμος των ροζέ, ποιοι είναι οι πιο μεγάλοι καταναλωτές παγκοσμίως

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου των Κρασιών της Προβηγκίας (CIVP), η κατανάλωση του ροζέ στη Γαλλία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα όπως και η αύξησή του στο εξωτερικό.

Flaschenfüllanlage in grosser Kellerei (Rueda, Spanien)

Από το 2002, η FranceAgrimer και το CIVP αναλύουν οικονομικές έρευνες πάνω στα ροζέ κρασιά μέσω του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ροζέ. Μια δομή που φιλοξενεί δεδομένα από περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως και που έχει πρόσβαση σε πολυάριθμα πάνελ καταναλωτών με σκοπό να κατανοήσει τις τάσεις μακράς διαρκείας ενός προϊόντος στην κατανάλωσή του, την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, η κατανάλωση του ροζέ διατηρείται σταθερή εδώ και 2 χρόνια για να εγκαθιδρυθεί στα 23,6 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2019. Το ροζέ σήμερα αντιπροσωπεύει το 10,5% των ήρεμων κρασιών που καταναλώνονται παγκοσμίως, σε αντίθεση με το 8,4% το 2002. Με άλλα λόγια, μια φιάλη στις δέκα που καταναλώνονται παγκοσμίως είναι ροζέ.

Οι Γάλλοι αντιπροσωπεύουν το 35% της παγκόσμιας κατανάλωσης, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο αυτής. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες (15%) και η Γερμανία (10%).

Οι τρεις πιο σημαντικές χώρες παραγωγής είναι η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία. Αντιπροσωπεύουν και οι τρεις μαζί το 74% του συνολικού όγκου παραγωγής. Να σημειωθεί επίσης η σημαντική άνοδος τα τελευταία 10 χρόνια νέων χωρών παραγωγής, όπως η Χιλή, η νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Γαλλία, κερδίζει μέρος της αγοράς ενώ παραμένει η χώρα που πουλάει τα ροζέ της πιο ακριβά όσον αφορά στις εξαγωγές, λόγω της ποιότητάς τους που είναι αυξημένη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν την πρώτη χώρα προορισμού, παρόλη την πτώση της τάξης του 6% σήμερα. Η πτώση αυτή όμως έχει αντισταθμιστεί από άλλες αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Χώρα των Βάσκων, η Γερμανία και το Βέλγιο.

 

Πηγή avis-vin.lefigaro.fr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στο Champagne Charlies του Λονδίνου προσγειώθηκαν τα κρασιά του θεσσαλικού αμπελώνα στα πλαίσια εκδήλωσης γευσιγνωσίας οίνου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στα πλαίσια του...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της νότιας Γαλλίας βγήκαν στους δρόμους του Μπεζιέ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ζητώντας άμεση κρατική και ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος...

REPORTS

Για τον Sergiy Klimov, το κρασί δεν είναι απλώς ένα προϊόν. Είναι μια παλλόμενη ανάσα της ουκρανικής γης, ένας ζωντανός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν...

REPORTS

Τι γίνεται αν η τρέχουσα κρίση στη βιομηχανία οίνου δεν οφείλεται αποκλειστικά σε εξωτερικούς παράγοντες; Πέρα από τις πληθωριστικές πιέσεις, τις γεωπολιτικές εντάσεις, το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με χρυσό βραβείο τιμήθηκαν και πάλι οι οινικές «ναυαρχίδες» του Συνεταιρισμού Σάμου, οι «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» και το «SAMOS VIN DOUX», στον πιο έγκυρο και...

REPORTS

Επιδότηση ύψους 79,6 ευρώ το στρέµµα προβλέπει η 3η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για τη διατήρηση του Αττικού Αµπελώνα και της γηγενής...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...