Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Ιορδάνης Μιχαϊλίδης βάζει στο παιχνίδι τη Mαυροδάφνη και επενδύει στη Δράμα

Η στενή σχέση του με το κρασί από τα μικράτα του και η παρακολούθηση της οινοποιητικής διαδικασίας που ακολουθούσε ο παππούς του, αποτέλεσε για τον Ιορδάνη Μιχαϊλίδη το ισχυρότερο ερέθισμα που τον έκανε αποφασισμένο να διαλαλεί από παιδί ότι ήθελε να κάνει κρασιά που θα φτάσουν στην άκρη του κόσμου.

του Γιώργου Λαμπίρη

Και που κάνοντας κρασί, η ενέργεια που μεταφέρει στον συνομιλητή του, απορρέει εξολοκλήρου από την «καψούρα» και την «αγάπη» του όπως ο ίδιος περιγράφει τη σχέση του με αυτό που παράγει.

Ο Μιχαϊλίδης – ιδρυτής του φερώνυμου Κτήματος – βασίζεται αποκλειστικά σε δική του παραγωγή σταφυλιού, καθώς διαθέτει 130 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας και ακλόνητη πεποίθησή του αποτελεί ότι σε καμία περίπτωση δεν αγοράζει από τρίτους. Το ξεκίνημά του έγινε με μόλις 5 στρέμματα που διατηρούσε ο παππούς του.

 

«Από πολύ μικρός βοηθούσα τον παππού μου σε όλη τη διαδικασία παραγωγής από το αμπέλι έως την οινοποίηση. Κι εκείνος είχε έναν πολύ έξυπνο τρόπο να με κάνει να το αγαπήσω. Ποτέ δεν με υποχρέωσε να αντιμετωπίσω το κρασί ως μία δουλειά και ως κάτι που θα θεωρούσα αναγκαστικό ως αποκλειστικό μέσο βιοπορισμού», περιγράφει ο Μιχαϊλίδης.

Ξεκίνησε ερασιτεχνικά να οινοποιεί σε αρκετά μικρή ηλικία. «Δημιούργησα το πρώτο μου κρασί σε ηλικία 12 ετών από παλιά αμπέλια του παππού μου, κάνοντας ένα Cabernet Sauvignon. Στην πορεία έφτιαχνα χύμα κρασί, το πουλούσα στην τοπική αγορά της Δράμας και έβγαζα χρήματα από αυτό. Με τα λεφτά αυτά αγόραζα ένα χωράφι, φύτευα ένα αμπέλι. Κι αυτό γινόταν για αρκετά χρόνια. Σε ηλικία 26 χρόνων αποφάσισα να προχωρήσω στο επόμενο βήμα, να κάνω οινοποιείο και να εμφιαλώσω. Είχα αρχίσει ήδη να εμφιαλώνω έως τότε όμως αποκλειστικά με ερασιτεχνικά μέσα».

Με τη βοήθεια του πατέρα του δημιούργησε το δικό του οινοποιείο το 2002. «Τα πρώτα κρασιά με ετικέτα που βγήκαν στην αγορά ήταν το 2004. Η πρώτη μου ετικέτα ήταν Sauvignon – Chardonnay και ακολούθησε ένα κόκκινο Cabernet – Merlot».

Τα πρώτα βήματα του αμπελώνα βασισμένα στις γαλλικές ποικιλίες που ήταν της μόδας

Ο αμπελώνας του στήθηκε πάνω στις γαλλικές ποικιλίες, που ήταν αρκετά στη μόδα στα πρώτα του βήματα, όπως το Cabernet Sauvignon, το Cabernet Franc, το Sauvignon Blanc, το Syrah, το Merlot, το Chardonnay, το Grenage Rouge, το Grenage Blanc. «Στην πορεία διαπίστωσα ότι οι ελληνικές ποικιλίες θα έχουν μέλλον. Έτσι μπήκε το ασύρτικο στην παραγωγή και ακολούθως το μαυροτράγανο και η μαλαγουζιά».

Παντρεύοντας την ξηρή μαυροδάφνη και το Cabernet Franc

Το επόμενο οινικό σκαλοπάτι για τον Ιορδάνη Μιχαϊλίδη είναι η ξηρή μαυροδάφνη, με την οποία πειραματίστηκε για τρία χρόνια, κάνοντας την πρώτη του οινοποίηση με 70% Cabernet Franc και 30% ξηρή Μαυροδάφνη. Αυτή τη στιγμή η νέα ετικέτα παλαιώνει σε καινούργια γαλλικά βαρέλια με προοπτική να βγει ένα μεγάλο κρασί σε δύο χρόνια από σήμερα. Η ποσότητα που παλαιώνει είναι 550 λίτρα και αναμένεται να εμφιαλωθούν περίπου 700 φιάλες. Στόχος του οινοποιού είναι να προσθέσει ακόμα 10 στρέμματα αμπελώνα στον ήδη υπάρχοντα, φυτεύοντας μαυροδάφνη και μαυροτράγανο. Στις απώτερες βλέψεις του οινοποιού είναι να δημιουργήσει ξενώνα καθώς και εστιατόριο στις εγκαταστάσεις του Κτήματος Μιχαϊλίδη, ούτως ώστε να το καταστήσει αγροτουριστικό προορισμό. Την αποκλειστική διανομή του Κτήματος Μιχαϊλίδη στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Trinity Wines.

To Kτήμα Μιχαϊλίδη σε αριθμούς

Φετινή σοδειά: 61.000 φιάλες

Πλήρης παραγωγική δυναμικότητα: 85.000-90.000 φιάλες

Eξαγωγές: 40% της παραγωγής

Κύριες χώρες εξαγωγής: Ελβετία, Αμερική, Γερμανία

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένα ενδιαφέρον σχέδιο υποστήριξης της διατοπικής συνεργασίας για την προβολή και προώθηση του Οινοτουρισμού σε ένα ευρύ φάσμα περιοχών με ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...

REPORTS

Εκτός Προβηγκίας, το... ποτό µε το ροζ χρώµα θεωρούνταν για το µεγαλύτερο µέρος της ιστορίας του µία ανόητη και µη σοβαρή πρόταση για το...

REPORTS

Στις 13 Μαΐου 2024 τέθηκε σε ισχύ ο Eυρωπαϊκός Κανονισµός 2024/1143 που ενοποιεί τα καθεστώτα προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων για όλα τα γεωργικά προϊόντα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τρεις άνθρωποι με εμπειρία, πάθος και βαθιά γνώση ενώνουν τις δυνάμεις τους και «γυρίζουν σελίδα» στο τσίπουρο και δημιουργούν το Loco Docko τσίπουρο ένα...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Η αγορά των μηχανημάτων συγκομιδής σταφυλιών είναι έτοιμη για σημαντική ανάπτυξη, καθοδηγούμενη από τις εξελίξεις στη γεωργική τεχνολογία και την αυξανόμενη ζήτηση για αποτελεσματικές...