Στα 35 τραπέζια των οινοποιών παρουσιάστηκε ο πλούτος του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, από τον Όλυμπο έως την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι επισκέπτες, με το ειδικό ποτήρι οινογευσίας, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα στυλ κρασιών, όπως λευκά, blanc de noir, orange, ροζέ και ερυθρά, ήρεμα και αφρώδη, ξηρά, ημίξηρα, ημίγλυκα και γλυκά, καθώς και εντυπωσιακά αμπελοοινικά αποστάγματα, ακόμη και μακρόχρονης παλαίωσης.
Επιπλέον, παρουσιάστηκαν πειραματικά κρασιά, φρέσκα του τρύγου 2024, παλιές σοδειές και άλλες ξεχωριστές οινικές δημιουργίες. Τα τραπέζια των οινοποιών ακολούθησαν τις 8 διαδρομές του κρασιού στους «Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν τις τοπικές ποικιλίες και τα οινικά στυλ από τα διαφορετικά terroirs του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα.
Οι 8 Διαδρομές του Κρασιού
Οι επισκέπτες των ΒορΟινών 2025 ακολούθησαν τις 8 διαδρομές των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», που εκπροσωπούν διαφορετικές οινοπαραγωγικές περιοχές και terroirs:
Διαδρομή των Θεών του Ολύμπου
Διαδρομή του Διονύσου (Δράμα & Καβάλα)
Διαδρομή των Λιμνών (Αμύνταιο, Βεγορίτιδα, Καστοριά)
Διαδρομή της Ηπείρου (Ζίτσα, Μέτσοβο, Ιωάννινα)
Διαδρομή της Νάουσας (Ξινόμαυρο & terroir Νάουσας)
Διαδρομή της Θεσσαλονίκης (Επανομή, Γουμένισσα, Λαγκαδάς)
Διαδρομή της Χαλκιδικής & Αγίου Όρους
Διαδρομή της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Μαρώνεια, Αβδηρα)
Κάθε μία από αυτές τις διαδρομές προσέφερε μια μοναδική εμπειρία, με ποικιλίες που αναδεικνύουν το κλίμα και το έδαφος κάθε περιοχής. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν διαφορετικά terroirs και να ανακαλύψουν τις αγαπημένες τους οινικές εκφράσεις.
Παράλληλα, η εκδήλωση πλαισιώθηκε από ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, όπως ημερίδα οινολογικού περιεχομένου, debateμεταξύ οινοποιών, workshop για τα πώματα φελλού και masterclass οίνων, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να εμβαθύνουν στις γνώσεις τους γύρω από την τέχνη του κρασιού.
Ιδιαίτερα κρασιά με την υπογραφή των οινοποιών της Βορείου Ελλάδας
Ορισμένα από τα κρασιά που αποτέλεσαν πόλο έλξης στην φετινή εκδήλωση, όπως το ΑΜΑΣΣΙ από το κτήμα 3 Γενιές, ένα κρασί από την ομώνυμη σπάνια ελληνική ποικιλία, που καλλιεργείται στην περιοχή του Παζάρ, στην παραδοσιακή κρεβατίνα και προσφέρει ένα φρουτώδες κρασί με δυνατές νότες μπανάνας, αχλαδιού, βανίλιας και πράσινου μήλου. Το στόμα διακατέχει η ατελείωτη φρεσκάδα του, ενώ στο τελείωμα μένει μία γλυκιά επίγευση.
Έπειτα, μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή ήταν το Λευκό Γράμμα την BOUTARI Οινοποιητική, επρόκειτο για ένα απολαυστικό blend, που γεμίζει των ουρανίσκο αναμνήσεις και συναισθήματα ενός περασμένου καλοκαιριού. Το λαμπερό, κρυστάλλινο, απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα, έρχεται σε συνδυασμό με τον φρέσκο αρωματικό χαρακτήρα που θυμίζει λεμόνι και εσπεριδοειδή με έντονες νότες ροδάκινου και γκρέιπφρουτ στο τελείωμα. Ενώ, η μακρά επίγευση του πλαισιώνεται από ένα ευχάριστο πιπεράτο χαρακτήρα.
Τέλος, ένα ερυθρό κρασί, που έκλεψε τις εντυπώσεις στην φετινή εκδήλωση ήταν το ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ από το Akrathos Newlands Winery. Λαμπερό κόκκινο χρώμα με πορφυρές ανταύγειες. Εκφραστικά και πολύπλοκα αρώματα κερασιών, βατόμουρου, τριαντάφυλλου, γλυκών μπαχαρικών, αλλά και νότες φυτικότητας. Ένα κρασί που είναι ιδιαίτερα απολαυστικό τώρα, ενώ ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί για πολλά χρόνια ακόμα. Στο στόμα το κρασί είναι πυκνό και κομψό, με ζωηρή οξύτητα, εκλεπτυσμένες τανίνες και μακρά επίγευση.