Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σύμμαχοι στο μέλλον της αμπελουργίας

Εν μέσω μιας περιόδου κρίσης για την παγκόσμια βιομηχανία οίνου, που ταλανίζεται από τα αυξημένα κόστη παραγωγής, αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας, οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να την επαναφέρουν σε ανοδική τροχιά.

Δεδομένα από πρόσφατη έκθεση της ερευνητικής εταιρείας σε θέματα της αγοράς, IMARC Group, προβλέπουν ότι η παγκόσμια αγορά τεχνολογιών AI στον αγροτικό τομέα θα αγγίξει σε αξία τα 9,26 δισ. ευρώ μέχρι το 2032, με ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 20,51% για την περίοδο αναφοράς 2024 και 2032.

Οι δυνατότητες των εν λόγω τεχνολογιών είναι σημαντικές για την επίτευξη μιας γεωργίας ακριβείας, όπου οι αποφάσεις των παραγωγών βασίζονται περισσότερο σε δεδομένα, παρά στην προσωπική τους εκτίμηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ωφέλιμων επιδράσεων του AI είναι η χρήση drones με ενσωματωμένες κάμερες που ανιχνεύουν έγκαιρα και με ακρίβεια πιθανές ασθένειες των αμπελιών και που αξιολογούν τις συνθήκες του εδάφους. Παράλληλα, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης αναλύουν τα δεδομένα και προτείνουν ενέργειες για την βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων και την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων στο χωράφι.

Την επίδραση των τεχνολογιών AI στον πρωτογενή τομέα εξετάζει και η ερευνητική εταιρεία ERA Group που έχει εντοπίσει διάφορους τρόπους με τους οποίους η παραγωγή μπορεί να επωφεληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Πέρα από τον έγκαιρο εντοπισμό ασθενειών των καρπών, και της παροχής δεδομένων για την πρόταση ενεργειών, το AI μπορεί να συμβάλει στην μείωση του κόστους μεταφορών και στην εξοικονόμηση καυσίμων. Επιπρόσθετα, οι συγκεκριμένες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν και για την καλύτερη διαχείριση των κοπαδιών, βελτιώνοντας τις πρακτικές ταΐσματος και μειώνοντας τους ρύπους μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Ακόμα μια χρήσης των τεχνολογιών AI είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους της διαδικασίας παραγωγής φαγητού, αναλύοντας τα δεδομένα των μηχανημάτων που αυτή περιλαμβάνει και προγραμματίζοντας επισκευές πριν χαλάσουν, μειώνοντας την σπατάλη ενέργειας. Στα εργοστάσια παραγωγής φαγητού, το AI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση των δεδομένων παραγωγής και τον εντοπισμό ανεπαρκειών της γραμμής παραγωγής.

Τέλος, όσον αφορά την διαχείριση της αλυσίδας παραγωγής, οι εν λόγω τεχνολογίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα εργαλείο πρόβλεψης της ζήτησης της αγοράς με την ανάλυση μεγάλων βάσεων δεδομένων, σχετικά με σημαντικές πληροφορίες όπως οι τάσεις της αγοράς, η κινητικότητα στα social media και οι οικονομικές προβλέψεις, επιτρέποντας στους παραγωγούς να αναπτύξουν  στρατηγικές παραγωγής και διανομής που ταυτίζονται με την πραγματική ζήτηση της αγοράς.

Το παράδειγμα της farmAIr

Η ελληνική αμπελουργία ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα για την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οινοπαραγωγή, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της ελληνικής farmAIr που χρησιμοποιεί drones που συνδυάζουν εικόνες από θερμικές και ψηφιακές κάμερες και τεχνολογίες μηχανικής μάθησης και AI για την αντιμετώπιση του στρες των φυτών, πριν παρουσιαστούν συμπτώματα που θα δυσκόλευαν σημαντικά την διαδικασία. Η τεχνολογία αυτή έχει δοκιμαστεί σε αμπελώνες της χώρας μας παρουσιάζοντας ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Με πληροφορίες από Vinetur

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η γερμανική συγκομιδή σταφυλιών για το 2025 εκτιμάται σε περίπου 7,3 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Αυτό ανακοίνωσε το Γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου (DWI). Το ποσό αντιστοιχεί σε...

REPORTS

Η πρόσφατη ανησυχία για περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη σε αποστάγματα έχει προκαλέσει σημαντική πτώση στις πωλήσεις ποτών όπως η βότκα, το τζιν και το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Deu-N-Hi-Do» vol.2, η γιορτή των φυσικών κρασιών έρχεται στην Αθήνα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Μια σύγχρονη γιορτή που φέρνει κοντά οινοποιούς, γαστρονόμους και...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Καθώς ολοκληρώνεται ο τρύγος, η φροντίδα του αμπελώνα παραμένει κρίσιμη. Ο περονόσπορος, μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του αμπελιού, μπορεί να παραμείνει ενεργός...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...