Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δεκαετία του ’90 θυμίζει ο φετινός τρύγος στο Cianti Classico

Σε εποχές της δεκαετίας του ’90 επέστρεψαν οι οινοπαραγωγοί του Chianti Classico, λόγω του κρύο και των βροχοπτώσεων που επικράτησαν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα, χαροποιώντας αρκετούς οινοποιούς.

Οι συχνές βροχοπτώσεις κατά τα τελευταία στάδια της ωρίμανσης και της συλλογής των καρπών έχει καταστήσει, φυσικά, πιο δύσκολη την τρύγηση, δρουν, όμως, ωφέλιμα για τα σταφύλια της ιστορικής περιοχής.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού για το Chianti Classico (Consorzio Chianti Classico) και του οινοποιείου Fondodi, Giovanni Manetti, εξέφρασε σε δηλώσεις του στην πλατφόρμα του Drinks Business την ευχαρίστηση του με την ποιότητα των οινοποιήσιμων σταφυλιών που έχει συλλέξει μέχρι και σήμερα, τονίζοντας πως η φετινή περίοδος συγκομιδής είναι μακρά και χαρακτηρίζεται από την αργή ωρίμανση των καρπών θυμίζοντας εποχές της δεκαετίας του ’90.

Συμπληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Manetti ανέφερε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την νύχτα συμβάλουν στην διατήρηση της οξύτητας των σταφυλιών , ενώ τα επίπεδα ζαχάρων αυξάνονται με αργούς ρυθμούς, και έχουν επιτρέψει την φυσική ωριμότητα. Ο Manetti ανέφερε, επίσης, ότι η επίτευξη μιας φυσικής ωριμότητας σε χαμηλά επίπεδα ζαχάρων είναι ένα φαινόμενο που δεν έχει παρατηρηθεί τα τελευταία 30 χρόνια και που σημαίνει ότι τα κορυφαία κρασιά της περιοχής Riserva και Gran Selezione θα αναγράφουν στην ετικέτα τους 14% αντί για 15%.

Ο τρύγος στην περιοχή έχει καθυστερήσει αρκετά λόγω των βροχοπτώσεων χωρίς, όμως, να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα των σταφυλιών, που έχουν στο πλευρό τους τον κρύο καιρό που αποτρέπει τις μυκητιάσεις και το σάπισμα των καρπών.

Τον παρεμφερή χαρακτήρα των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή με τις αντίστοιχες πριν από 30 χρόνια τόνισε και η οινοποιός, Angela Fronti, που δραστηριοποιείται στην περιοχή, η οποία ανέφερε στο Drinks Business ότι τα τελευταία χρόνια είχαν συνηθίσει σε υψηλές θερμοκρασίες στις αρχές Οκτωβρίου, και όχι στο κρύο που επικράτησε φέτος. Ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι ότι πλέον υπάρχουν περισσότερες γνώσεις γύρω από τις τεχνικές για την διαχείριση των καρπών.

Η Fronti ανέφερε πως η φετινή είναι μια δύσκολη εσοδεία που μέχρι στιγμής, που μέχρι στιγμής είναι ικανοποιητική τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Ένας ακόμα παραγωγός της περιοχής και ιδιοκτήτης του οινοποιείου Le Cinciole που παρασκευάζει οργανικά Chianti Classico, στάθηκε επίσης στην υψηλή ποιότητα των σταφυλιών και στις δυσκολίες της συγκομιδής λόγω καιρού, και τόνισε πως σε μεγαλύτερα υψόμετρα οι συνθήκες είναι ευκολότερες λόγω του αέρα που στεγνώνει τα σταφύλια και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση υδάτων από το εδάφους.

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι παραγωγοί ευχαριστημένοι με την αναβίωση των παρελθοντικών συνθηκών, με τον Daniele Della Seta να τονίζει πως τα επίπεδα αλκοόλης είναι ακόμα σχετικά χαμηλά και για αυτό ελπίζει για 2-3 ηλιόλουστες μέρες, αφού αρκετές φορές παρατηρούνται βροχές τον Οκτώβριο στην περιοχή, οι οποίες, όμως, διαδέχονται από 15 συναφείς μέρες με ήλιο.

Με πληροφορίες από Drinks Business

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά για τα κορυφαία οινοποιεία της Γερμανίας σφραγίστηκε από μικρές αποδόσεις, αλλά εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών. Με τη φύση να δοκιμάζει τα...

REPORTS

Με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα που δημοσιεύτηκε στην Διαύγεια τροποποιείται διάταξη που αφορά επενδύσεις σε υλικά και άυλα περιουσιακά στοιχεία με...

REPORTS

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 54 ελληνικά οινοποιεία, ενώ πέντε κρασιά βραβεύτηκαν για την ποιότητα τους από τον ιταλικό οδηγό «i Vini del cuore».

REPORTS

Τέσσερα νοτιοαφρικανικά οινοποιεία απέσπασαν σημαντική διεθνή διάκριση, καθώς εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα των World’s 50 Best Vineyards (θέσεις 51-100) για το 2025, επιβεβαιώνοντας τη...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, τα επισκέψιμα οινοποιεία των «Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», συμμετέχουν και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού...

REPORTS

Με ιδιαίτερη χαρά, η ΓΕΝΚΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ και τα καταστήματα CELLIER σας προσκαλούν στο GENKA WINE FAIR 2025, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου...

REPORTS

Α πό τη φύτευση και τη διαµόρφωση των γραµµών έως τη συγκοµιδή και τη διαχείριση των υπολειµµάτων, κάθε αµπελουργικό έχει πλέον το κατάλληλο µηχάνηµα....

REPORTS

Στο ύψος των 1.705.581 hl καταγράφηκαν με 31/7/2025 τα αποθέματα οίνων και γλευκών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που απέστειλε στην Commission το τμήμα Αμπέλου...