Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι παραγωγοί Cava βάζουν στο επίκεντρο την ποικιλομορφία για να αναβαθμίσουν το παιχνίδι τους

Η εβδομάδα Cava (Cava Discovery Week) από τις 5 Ιουλίου έως τις 14 Ιουλίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερους από 30 διοργανωτές να πραγματοποιούν εκδηλώσεις θέτει στο επίκεντρο την ποικιλομορφία της ισπανικής σαμπάνιας και την τάση της προς τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη της…

Η Cava είναι γνωστή και ως η Ισπανική Σαμπάνια, πρόκειται για ένα αφρώδες κρασί το οποίο παράγεται αποκλειστικά στη βόρειο τμήμα της Ισπανίας, στην Καταλονία. H Cava ωστόσο χωρίζεται σε επιμέρους κατηγορίες βάσει της γλυκύτητας και της οξύτητας αντίστοιχα. Οι κύριες ποικιλίες από τις οποίες παράγεται αυτό το εξαίσιο κρασί είναι το Macabeo, που προσδίδει άρωμα και γλυκάδα. Η Parellada η οποία προσδίδει λεπτότητα, άρωμα και φρεσκάδα. Τέλος, η ποικιλία Xarel-o έχει σημαντικό ρόλο, καθώς δίνει στο κρασί δομή και σώμα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει υποβιβαστεί στην τρίτη θέση του βάθρου των αφρωδών κρασιών για αρκετό καιρό. Με τις πωλήσεις να φτάνουν σε ρεκόρ πάνω από 250 εκατομμύρια μπουκάλια πέρυσι, γεγονός που δείχνει ότι ο βασιλιάς των ισπανικών αφρωδών κρασιών είναι έτοιμος να ανεβάσει τον πήχη.

Η έναρξη της Εβδομάδας Cava (Cava Discovery Week) στο Ηνωμένο Βασίλειο, πραγματοποιείται πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Cava στις 12 Ιουλίου με μερικά από τα πιο περίφημα εστιατόρια και οινοπωλεία στο Λονδίνο να θέλουν να αναδείξουν στο ευρύ κοινό την πολυμορφία και το κύρος της, με γευστικές… πτήσεις, ειδικά διαμορφωμένα μενού και προσφορές σε happy hour Cava. Μάλιστα, το εστιατόριο Trivet στο London Bridge φιλοξενεί τον κορυφαίο σομελιέ και πρεσβευτή της μάρκας Cava, Salvatore Castano.

Η παραδοσιακή μέθοδος

Το αφρώδες κρασί παραδοσιακής μεθόδου Cava, παρασκευάζεται από τα τέλη του 19ου αιώνα, και η Ονομασία Προέλευσης (D.O.) Cava, που δημιουργήθηκε το 1989, έχει σταδιακά ενσωματώσει αλλαγές για να διαμορφώσει μια πιο συνεκτική και ολοκληρωμένη ταυτότητα. Το 2017, μια ομάδα παραγωγών Cava αποφάσισε να αποχωρήσει από την D.O. για να δημιουργήσει τη δική της ομπρέλα μάρκας, Corpinnat, με έμφαση στα υψηλής ποιότητας αφρώδη κρασιά και μεγαλύτερους χρόνους παλαίωσης στις οινολάσπες.

Δύο χρόνια αργότερα, η D.O. αποφάσισε να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, εισάγοντας δύο νέες κατηγορίες: Cava de Guarda και Cava de Guarda Superior. Η τελευταία υποδιαιρείται σε Reserva, Gran Reserva και Paraje Calificado, με αυστηρότερες απαιτήσεις τόσο στον αμπελώνα, όσο και στο κελάρι για μονοποικιλιακούς αμπελώνες. Σε συμφωνία με αυτή την αναταξινόμηση, η D.O. δημιούργησε νέες ετικέτες για να βοηθήσει τους καταναλωτές να αναγνωρίζουν σαφώς την προέλευση και το στυλ της Cava.

Η βιωσιμότητα επίσης παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην D.O.: η παραγωγή βιολογικής Cava αυξήθηκε κατά 24,59% το 2024, και η Penedès, η κύρια περιοχή παραγωγής της Cava, ανακοίνωσε τον στόχο της να φτάσει το 100% βιολογική παραγωγή έως το 2025.

Με την Εβδομάδα Cava, η D.O. επιδιώκει να αντικατοπτρίσει αυτές τις αλλαγές και να αναδείξει την ποικιλομορφία της Cava όσον αφορά τις περιοχές, τα υψόμετρα, τις ποικιλίες σταφυλιών, τα εδάφη και τους εγγενείς προφίλ κρασιών. «Η D.O. Cava θέλει να αναβαθμίσει το παιχνίδι της και να ανταγωνιστεί το Prosecco και την σαμπάνια», λέει ο Salvatore Castano, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις του προέδρου της D.O., Javier Pagés, τον περασμένο Μάρτιο, ο οποίος υποστήριξε ότι η νέα τμηματοποίηση της Cava έδωσε ώθηση στον τομέα.

Πηγή: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι ισορροπίες της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής αλλάζουν, η απόφαση του Deutscher Weinbauverband (DWV) να ενταχθεί στη European Federation of Origin...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...