Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι μύθοι γύρω από το κλάδεμα και το μυστικό του Marco Simonit για να παράγει άφθονα ένα αμπέλι 100 ετών

Φαίνεται λογικό ότι ο τρόπος που αντιµετωπίζεται ένα φυτό επηρεάζει τη διάρκεια ζωής και την παραγωγικότητά του.

Γιατί λοιπόν χρειάστηκε τόσος χρόνος για να κατανοηθεί αυτό; Ο γκουρού των κλαδευτών Marco Simonit είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ανατρέψει την πεποίθηση ότι τα αµπέλια πρέπει οπωσδήποτε να κλαδευτούν το χειµώνα και µετά την άνοιξη ενώ µετά από µερικές δεκαετίες πρέπει να αποσυρθούν, επειδή παράγουν λιγότερο και γίνονται ασύµφορα, δίνοντας τη θέση τους σε καινούργια. «Τα αµπέλια µπορούν να παράγουν άφθονα σε ηλικία 50, 60 ή 100 ετών», απαντάει ο Simonit -µε την προϋπόθεση ότι είναι υγιή και έχουν αντιµετωπιστεί σωστά. Στο Henschke στην κοιλάδα Barossa της Αυστραλίας, ένα από τα πολλά οινοποιεία τα οποία συµβουλεύονται τον Simonit και τον συνεργάτη του Pierpaolo Sirch, υπάρχει ένα µπλοκ αµπελιών που φυτεύτηκαν στη δεκαετία του 1860 και εξακολουθούν να παράγουν άφθονα φρούτα υψηλής ποιότητας, άλλωστε µία από τις βασικές πεποιθήσεις του Simonit είναι ότι το terroir εκφράζεται πιστά σε παλαιότερα αµπέλια.

Αέναη ροή των χυµών

Γεννηµένος το 1966, µεγάλωσε σε ένα µικρό αγρόκτηµα στη Gorizia, Friuli Venezia Giulia, στη βορειοανατολική Ιταλία, o Simonit από µικρός συνειδητοποίησε ότι το αµπέλι χρειάζεται να «εξηµερωθεί» για να παράξει φρούτα, αλλά αναρωτήθηκε αν χρειάζεται να «υποφέρει» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. «Έπρεπε να ξέρω εάν τα άγρια αµπέλια ζουν περισσότερο» σηµειώνει. Έτσι ρώτησε το αφεντικό του στην Consorzio Tutela Vini Collio αν µπορούσε να πάει το φυτό που πεθαίνει σε έναν ξυλουργό, να το κόψει στη µέση και να δει πώς η άµπελος έχει ανταποκριθεί, εσωτερικά, στα εξωτερικά κοψίµατα. Η αυτοψία του αµπελιού σε έναν τοπικό ξυλουργό άλλαξε τα πάντα για τον Simonit. Μέσα, το κλήµα ήταν µαύρο. Υπήρχε λίγο από το ζωντανό, λευκό ξύλο. Γύρω από τις κοπές κλαδέµατος, το ξύλο είχε στεγνώσει, δηµιουργώντας έναν κώνο αποξήρανσης. Σε ορισµένα µέρη, είχε µπει µύκητας. «Τέτοια κοψίµατα είναι τραυµατικά για το φυτό», λέει ο Simonit. Όσο µεγαλύτερη είναι η τοµή, τόσο µεγαλύτερο είναι το τραύµα – και τόσο µεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος µόλυνσης και ασθένειας.

Με περαιτέρω παρατήρηση και σκίτσα, ο Simonit άρχισε να διατυπώνει µια πιο ήπια προσέγγιση στο κλάδεµα – που σεβόταν το αµπέλι, δεν εµπόδιζε την οργανική του ανάπτυξη και εξασφάλιζε ότι τα κοψίµατα δεν εµπόδιζαν τη ροή του χυµού µέσα από τη λεπτή και πολύπλοκη εσωτερική δοµή του φυτού. Τότε άρχισε να µιλάει για τις ιδέες του µε τους παραγωγούς στους αµπελώνες των οποίων δούλευε – βετεράνους οινοποιούς όπως ο Mario Schiopetto και ο Josko Gravner, οι οποίοι του επέτρεψαν να πειραµατιστεί µε τα αµπέλια τους, εξασκώντας µια πιο ευαίσθητη, ανταποκρινόµενη και ολιστική προσέγγιση στην καλλιέργεια και την εκπαίδευση του αµπελιού δηµιουργώντας µια µέθοδο που θα αντιµετώπιζε τα αµπέλια µε σεβασµό και θα εξασφάλιζε ότι ο αµπελώνας απολάµβανε µια µεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή.

Σήµερα, η εταιρεία που έχει δηµιουργήσει συνεργάζεται σε 15 χώρες µε µια οµάδα 20 τεχνικών που ασχολούνται µε την εκπαίδευση της νέας γενιάς αµπελουργών. Από την έδρα της στο Friuli Venezia Giulia, η προσέγγιση, ειδικά µε τη νέα διαδικτυακή πλατφόρµα Vine Master Pruners, είναι παγκόσµια. Το Simonit είναι ένα οικείο όνοµα µεταξύ των οινοπαραγωγών από τη Βουργουνδία έως το Barossa.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο...

REPORTS

Σε μια χρονική στιγμή όπου οι ισορροπίες της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής αλλάζουν, η απόφαση του Deutscher Weinbauverband (DWV) να ενταχθεί στη European Federation of Origin...

REPORTS

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...