Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινοποιοί ζητούν αναγνώριση από την UNESCO για τον αυτόρριζο αμπελώνα

Η διάσωση του παγκόσμιου αυτόρριζου αμπελώνα σύμφωνα με νέα στοιχεία, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ασθένεια της φυλλοξήρας, ενός εντόμου που κατέκλυσε την Ευρώπη και έφτασε από την Αμερική ήταν τόσο σημαντική για τον ευρωπαϊκό αμπελώνα που παραλίγο να εξαφανιστεί. Ο αμπελώνας όμως σώθηκε τελικά από αμερικάνικα υποκείμενα αμπέλου που έφτασαν στην Ευρώπη και έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν το κλήμα από την φυλλοξήρα. Αυτό βέβαια όπως είναι φυσικό προκάλεσε αλλαγές στην ποιότητα του αμπελιού και του φρούτου που παράγει.

Παρόλη αυτή την μεγάλη αλλαγή που συνέβη στην αμπελοκαλλιέργεια πριν από περίπου έναν αιώνα, υπάρχουν οινοποιοί ανά τον κόσμο που φυτεύουν ή χρησιμοποιούν αυτόρριζα αμπέλια για τις οινοποιήσεις τους, με πρωτοστάτη τον Loïc Pasquet του οινοποιείου Liber Pater στο Bordeaux, ενός από τα πιο ακριβά κρασιά στον κόσμο, ο οποίος μαζί με συνεργάτες από διάφορες περιοχές του κόσμου στοχεύει στη δημιουργία ενός συνδέσμου αλλά και της αναγνώρισης των αμπελιών αυτών από την UNESCO.

Σύμφωνα με  τον ίδιο, η χρήση υποκειμένων είναι υπεύθυνη για την βιομηχανοποίηση της αμπελοκαλλιέργειας και την στανταροποίηση της γεύσης του κρασιού, κάτι που αλλάζει με την καλλιέργεια αυτόρριζων κλημάτων. Χρειαζόμαστε Ευρωπαϊκή νομοθεσία που να ορίζει και να επιτρέπει την καλλιέργεια αυτόρριζων κλημάτων, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να αποφασίσει, ή όχι, να πάρει το ρίσκο», συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας απαγορεύσεις και περιορισμούς που είναι σήμερα σε ισχύ, για παράδειγμα στη Γερμανία και τη Γεωργία. Παρόλ’αυτά, στη Γεωργία, νέες νομοθεσίες αναπτύσσονται σήμερα, κάτι που θα μπορούσε να θέσει τη γεωργιανή αμπελοκαλλιέργεια ηγέτη στον τομέα αυτό.

 

Με στοιχεία από winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Υπάρχουν διάφορες κλιματικές κατηγορίες που θα μπορούσε να ενταχθεί το κλίμα σε σχέση με την άμπελο. Για αρχή υπάρχουν τα ψυχρά κλίματα που είναι...

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις οινοτουρισμού της Νότιας Αυστραλίας βραβεύτηκαν στα βραβεία Best Of Wine Tourism Awards 2026, που απονεμήθηκαν χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Έντονη αύξηση του πληθυσµού του εντόµου κρυπτοβλάβες (Cryptoblabes gnidiella) σε αµπελώνες της Περιφερειακής Ενότητας ∆ράµας καταγράφεται αυτό το διάστηµα στο εγκατεστηµένο δίκτυο παγίδων, ενώ...

REPORTS

Η συγκομιδή στην Καλιφόρνια του 2025 ανακοινώθηκε στο ύψος της περσινής: οι αρχές παρουσιάζουν μια προσωρινή εκτίμηση 3 εκατομμυρίων τόνων οινοποιήσιμων σταφυλιών, σε σύγκριση...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...